Dacă nu ai citit încă testul nostru pentru casca Abus MonTrailer, reluăm aici partea de introducere a mărcii Abus, pentru a avea o idee privind istoricul brandului.
Nou intrat pe piața căștilor de ciclism, nu doar în România ci în chiar lume, este Abus. Îi cunoaștem pe nemții de la Abus pentru lacătele și antifurturile lor de nivel extrem de ridicat. Practic când spui Abus spui siguranță, la fel ca atunci când spui Xerox pentru copiator sau Adidas pentru pantofi sport. Fondată în 1924, compania s-a remarcat de-a lungul timpului pentru încuietorile ce oferă o foarte mare siguranță, chiar și când ne referim la produse de buget.
Așadar, potrivit tradiției și al renumelui foarte bun pe care compania îl are, ar trebui ca orice produs fabricat de ei să fie de calitate, chiar și doar pentru a nu știrbi din renumele firmei. În cazul produsului testat în acastă recenzie, renumele bun al firmei l-am regasit și în calitatea căștii.
Este valabil și pentru casca Abus Moventor destinată disciplinei mtb cross country. După înfățișare, casca oferă protecție “normală”, neavând zone supradimensionate (la ceafă sau tâmple) pentru extra protecție. Însă pentru destinația sa, nici nu este nevoie de asa ceva.
La redacție am primit o mostră, așadar un produs aflat într-o formă foarte apropiată de cea finală. Din câte am observat, diferența principală între mostră și varianta finală constă în cataramele curelușelor. La produsul final acestea sunt mai ergonomice și mai ușor de reglat în timp ce la mostră, catramele sunt clasice.
Abus Moventor am testat-o intens la mai multe concursuri, dar și la simple plimbări pe bicicletă. Ce observi imediat este confortul oferit de ventilație. Ai 20 de fante de aerisire din care 8 frontale, pentru intrare și 12 pentru evacuarea aerului cald. La interior, fantele sunt unite între ele prin canale adanci care canalizaeză aerul pentru a-ți răci eficient capul. Eu am simțit efectul.
Am simțit însă lipsa plasei anti-insecte, pe care o găsești în general în dreptul fantelor frontale. După cum spune și numele, plasa împiedică accesul insectelor la interior. Se intamplă rar, e drept, să intre ceva, dar la mine s-a întâmplat. Din fericire am avut de-a face doar cu muște.
Confortul vine și de la potrivirea pe cap. Sistemul de prindere este clasic, învârți de rotița de la ceafă, iar casca se strânge pe cap. Însă totul funcționează bine pentru că nu am simțit niciun punct de presiune care să devină din ce în ce mai evident pe măsură ce trece vremea în timpul unui concurs spre exemplu, unde totul trebuie să fie perfect.
Ce mi-ar fi plăcut însă, ar fi fost ca strângerea să se facă mai mult, să se mai rotească încă puțin butonul, să stea casca mai fix. Deși mărimea este potrivită circumferinței capului meu, casca este puțin largă atunci când este strânsă la maxim. Partea bună este că după ce pui ochelarii, totul stă fix. Mai poți ajusta treaba asta și dacă decizi să mai adaugi la interior puțin burete suplimentar.
Tot de confort ține și sistemul de reglare a înălțimii hamului de la ceafă. Poți alege trei poziții, pentru ca hamul să se fixeze mai sus, mai jos sau la mijloc. Este util pentru că se adaptează formei capului tău, dar si preferințelor.
Acest „ham” este și compatibil cu codițele de păr. Dacă porți părul lung, poți scoate coada prin acea deschizătură specială, în așa fel încât confortul să rămână optim. Nu în ultimul rând, de confort ține și greutatea căștii. Mostra Moventor am cântărit-o la 307 grame, mărimea M. Este una din cele mai mici greutăți cântărite la căștile avute la test.
În timpul concursurilor, mai precis la maratonul mtb pe etape din Croația, împreună cu colegul de echipă am testat cu schimbul casca. O zi el, o zi eu. Pot spune că a fost diferit. Dacă la nivel de confort totul era ok, aerisire și potrivire pe cap, partenerului meu i se scurgea ocazional transpirația de pe frunte întrând în ochi. Mie însă nu mi s-a întâmplat, sau dacă s-a întâmplat a fost prea puțină pentru a o simți.
Din punct de vedere al protecției la impact, în plus față de construcția clasică In-Mold cu EPS (polistiren expandat) pe care o are orice cască, la Abus Moventor există o ranforsare suplimentară integrată la interiorul polistirelului. I se spune ActiCage, aceasta având rolul optimizării stabilității pe cap.
Pentru Abus Moventor concluzia este una foarte bună, casca devenind între timp cea pe care o folosesc în mod curent și la concursuri și la plimbări. În ciuda neajunsurilor menționate mai sus consider că avantajele pe care le oferă depasesc dezavantajele. În plus, arată și foarte bine!
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…