Evolio iSmart 360 [2017]

De la Evolio România am primit la test camera de acțiune Evolio iSmart cu lentilă fish eye și filmare la 360 grade (în specificații se menționează 220˚). Este un action cam panoramic  echipat cu senzor Sony IMX179 ce dispune de rezoluție reală de 3280 x 2464 pixeli, adică puțin peste 8,08 MP. Specificațiile oficiale ale camerei dau o rezoluție a clipului video de 2048×2048 (30fps); 1440×1440 (60/30fps) sau 1072×1072 (60/30fps) în funcție de modul ales. Pentru foto, rezoluțiile sunt 16mp, 12mp, 8mp și 5mp.

Ca orice cameră video panoramică de acțiune din ziua de azi, lentila este foarte similară cu vizorul de la ușa apartamentului. Ați văzut cum se vede, deformat și aproape la 360 grade când privești prin el. Și această cameră filmează la fel însă în combinație cu aplicația specială pentru telefonul smart și în funcție de modul de filmare ales, imaginea este ajustată pentru a arăta normal.

În cutie vei primi, în plus față de camera în sine, câteva accesorii care îți vor fi de folos: suportul pentru fixarea camerei pe ghidonul bicicletei, carcasa subacvatică sau de protecție, adaptor pentru a folosi camera fără carcasă, suport de plastic plus chingă pentru fixarea camerei pe cască, cablul usb, acumulatorul de 1050 mAh și un pătrățel mic textil din microfibră pentru ștergerea lentilei camerei sau a carcasei de protecție. Însă suporturile folosite la această cameră sunt compatibile GoPro așa că dacă ai nevoie de alte tipuri de prinderi, le vei găsi ușor pe piață.

Spre deosebire de alte camere, GoPro sau Evolio, aceasta dispune de suport filetat pentru trepied. Așadar poți folosi camera și fără carcasa de protecție dacă, spre exemplu vrei s-o instalezi pe o platformă rotativa pentru a face un time-lapse. Poți în continuare, să folosești camera fără carcasa de protecție și pe ghidonul bicicletei, utilizând adaptorul inclus.

Am remarcat cât de robust este de data asta suportul din plastic + metal de fixare a camerei pe ghidon. Pe de o parte partea din plastic este foarte groasă, iar pe de altă parte aceasta este întărită cu piesa metalică în formă de U, de care se înșurubează cele două piulițe. Așadar poți strânge cu mâna suportul cât de tare vrei, pentru a te asigura că nu se mișcă în timp ce mergi pe bicicletă.

Însă pentru a beneficia de toate funcțiile camerei, este nevoie să instalezi pe telefon aplicația dedicată, disponibilă gratuit atât pentru Android cât și iOS. Doar din aplicație poți controla modul de filmare (Panoramic 360°, VR, Square, Round etc.), dar și celelalte funcții: comutare între filmare și fotografie, modul buclă de filmare, time-lapse, slow motion etc. Totuși multe funcții pot fi controlate direct de pe cameră, cu ajutorul ecranului TFT alb negru de 0,96 inch și celor patru butoane.

Din păcate clipul meu de test este inutil pentru că aparent nu a fost filmat în modul corect deși eu am considerat că am ales VR. Pe ecranul telefonului puteam sa trag de imagine foarte frumos, în toate direcțiile, dar în realitate nu a fost așa.

Practic însă, o filmarea VR îți permite să tragi de imagine cu mouse-ul și să te uiți în toate direcțiile: sus-jos, stânga-dreapta la 360. În mod normal, ce am filmat cu Evolio 360 ar trebui să arate similar cu filmul de mai jos.

Pe de altă parte rezoluția este foarte bună, imaginea foarte clară, luminoasă și în culori bogate, cu condiția sa existe suficientă lumină afară. Un clip de 6 minute la rezoluția de 2448 x 2448 cu 29 fps iese la vreo 1,3 GB. Camera se livrează fără card microSD, care poate fi de maxim 64 GB.

Carcasa subacvatică (sau de protecție) este utilă în majoritatea timpului. Deși de data asta camera poate fi folosită și fără ea, mulțumită suportului filetat pentru trepied, cel mai bine este să o utilizezi pentru a proteja camera. Pe bicicletă avem mult praf dacă suntem offroad, sau apă și noroi, când suntem pe ploaie. Dacă îți place prin apă atunci e bine de știut că iSmart 360 rezistă la o adâncime maximă de 30 m potrivit specificațiilor oficiale. Fiind un „action cam”, poți folosi noua Evolio iSmart 360 cam la orice sport de acțiune: hicking, ciclism, skateboarding, alergare, scuba diving etc.

Camera face clipuri de câte 15 minute. După 15 minute nu se oprește ci continuă cu următorul clip. Asta înseamnă că dacă filmezi 45 minute continuu, vei avea la final 3 clipuri separate de câte 15 minute fiecare. Motivul este sistemul automat de protecție pentru cazul în care ai pe card o eroare de scriere. În loc sa pierzi tot clipul de 45 minute vei pierde doar unul de 15. În testele noastre am observat că pe un card de 16 gb intră aproximativ 49 minute de filmare la rezoluția de 2048 x 30 fps.

Calitatea sunetului este acceptabilă, dar destul de slabă, iar dacă folosești camera în interiorul carcasei de protecție, atunci categoric înregistrarea sunetului este slabă. Personal nu mă voi baza pe sunetul înregistrat de camera, iar la editare voi folosi o melodie pentru coloana sonoră. Dacă vrei totuși să integrezi sunet în clip, ideal ar fi să o faci în paralel cu alt dispozitiv (spre exemplu reportofon cu microfon lavalieră) și apoi să-l integrezi în clip la post-producție.

Cât privește dimensiunile fizice și greutatea, chiar dacă mai mare decât celelalte camere Evolio testate în trecut, sau decât GoPro, noua iSmart 360 are o greutate aproape identică. Cântărește 130 grame, în timp ce Evolio Ultra are 133 grame, iar GoPro 151 g.

Concluzia acestui test este în mare parte pozitivă. Camere filmează bine, calitatea imaginii este bună. În schimb sunetul lasă de dorit. Accesoriile sunt suficiente, iar suportul de fixare pe ghidon este robust, de nota 10. Aplicația de telefon funcționează bine însă din păcate eu nu am reușit să filmez cum mi-am dorit. Dacă cineva a reușit să filmeze VR, să ne anunțe și pe noi.

  • Rezoluție video: 2048×2048 (30fps); 1440×1440 (60/30fps); 1072×1072 (60/30fps)
  • Rezoluție foto: 16M / 12M / 8M / 5M
  • 8 moduri de filmare panoramică
  • Unghi filmare: 220 grade
  • Senzor video: Sony IMX179
  • Ecran: 0,96 inch, alb-negru, doar pentru setări
  • Rezistență apă: 30 m
  • Memorie: card extern microSD, maxim 64 GB
  • Acumulator: 1050 mAh, detașabil
  • Greutate: 130 g
  • Preț: 699,90 Lei
  • Producător: Evolio
Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

3 zile in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

5 zile in urma

Prologo lansează noua gamă de șei AGX “Slide Control” cu control al alunecării

Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…

o săptămână in urma