Categorii: AccesoriiDiverse

GPS Sigma ROX 11.0 (2017)

Am primit pentru test cel mai avansat computer cu GPS pentru bicicletă din gama celor de la Sigma, modelul ROX 11.0 în pachetul complet cu senzori de puls și viteză+cadență. Am avut ocazia să îl folosesc la câteva ture de șosea și de MTB și impresia generală este că avem de-a face cu un produs de calitate superioară, construit pentru cicliștii care au cele mai mari așteptări și își doresc eficiență și performanță.

Avem de-a face cu un computer complet accesorizat, cu conectivitate completă, dar fără hărți. Astfel, ROX 11.0 este compatibil Bluetooth SMART și ANT+ pentru conexiunea cu senzorii și cu smartphone-ul. Senzorii din pachet comunică pe ANT+. De asemenea, pe lângă senzorii de viteză/cadență și puls, computerul se mai poate conecta cu senzori de putere dar și cu transmisii electronice Shimano Di2 și SRAM eTAP de la care poate prelua informații pentru afișare – aceste ultime facilități nu am avut posibilitatea să le testăm. Computerul este de asemenea compatibil cu Strava Live Segments, asta evident doar pentru utilizatorii care au un cont Strava Premium. Conexiunea la internet se face în timp real prin intermediul aplicației Sigma Link de pe smartphone.

Fizic, computerul arată foarte robust și pare construit din materiale de calitate foarte bună, rezistente în timp. Greutatea este de 61 g iar dimensiunile sunt de 73,5mm x 50 mm x 21,5mm. Ecranul este monocrom, de tip LCD grafic cu o rezoluție de 160×128 pixeli. Pentru control există 4 butoane solide situate lateral și ușor de accesat inclusiv cu mănuși. Ecranul este lizibil inclusiv la lumină puternică și pare de calitate foarte bună, cu un contrast excelent. Carcasa este în mod evident protejată la apă. Conectivitatea fizică se face printr-o mufă microUSB protejată de un capac ce pare foarte solid. Cu ajutorul portului acesta se efectuează atât încărcarea cât și transferul de date cu calculatorul. Computerul nu este compatibil WiFi.

Elemente foarte importante sunt senzorii interni de altitudine barometrică și de busolă pe 3 axe, aceștia fac computerul mult mai precis pe trasee cu diferență de nivel, la măsurarea altitudinii și pantei și la orientarea rapidă a track-ului.

Autonomia declarată este de 13 ore, suficientă pentru ture mai lungi dar destul de mică față de cea declarată de alte modele de pe piață. Memoria internă are capacitatea de a stoca maxim 1000 de ore de antrenament.

Prinderea pe bicicletă se face cu ajutorul unui suport de tip clasic, prin rotație 90 de grade, în mare parte compatibil cu toate mărcile de pe piață (deși în general se recomandă folosirea suportului original, există totuși mici diferențe). În pachet sunt incluse două suporturi simple, cu prindere cu elastic pe ghidon sau pe pipă. Ar fi fost frumos să existe în pachetul acesta premium și o prindere cu extensie în fața ghidonului, cum au produsele concurente și cum e și cea Garmin pe care am folosit-o pentru teste.

Senzorii de cadență și viteză sunt din păcate cu magnet, o soluție care mi se pare foarte învechită și incomodă. Se montează ușor pentru genul acesta de senzori, poziția lor fiind reglabilă pentru a se apropia la distanța optimă de magnet. Ca la orice astfel de sistem, merge cât merge dar poți să dai într-o groapă și apoi să se deplaseze magnetul de pe spiță și să nu mai meargă. Oricum, pentru un astfel de sistem senzorii sunt foarte buni, mult peste cei separați și legați cu fir care sunt și mai greu de aliniat.

Un mare plus însă vreau să îl subliniez în ceea ce privește magnetul pentru cadență! Mic și puternic, acesta nu necesită prindere specială, fiind atașat prin simpla forță de atracție magnetică direct pe capătul pedalei înfiletat în angrenaj! Elegant, simplu și eficient. Nu l-am pierdut deși bicicleta a suferit șocuri serioase, pare să stea excelent acolo!

Centura de puls se încadrează în media produselor de acest fel de calitate superioară. Este asemănătoare cu restul modelelor de pe piață, foarte confortabilă.

Toți senzorii au baterii ce se pot schimba și comunică atât pe ANT+ cu computerul cât și pe Bluetooth SMART, cu ajutorul căruia pot fi citiți de exemplu de o aplicație de smartphone!

Funcțional, computerul are toate facilitățile posibile: diverse tipuri de antrenamente, declararea de profile de antrenament personalizate pe lângă cele existente standard, un număr impresionant de parametrii ce pot fi afișați, posibilitatea de a ne antrena live pe segmente Strava (nu am testat-o din păcate) și mai ales posibilitatea de orientare pe baza unui track, dar fără hartă de bază.

Odată pornit, ROX 11.0 ne oferă posibilitatea de a alege dintre trei profile predefinite: RDB, MTB și OTH, gândite direct să ofere informațiile necesare. Ele pot fi modificate, dar pentru a adăuga sau șterge câmpuri sau pagini de date este nevoie conectarea la PC, un lucru destul de deranjant pe teren. Oricum, odată selectat tipul de antrenament, computerul oferă direct un set de informații foarte utile.

Am remarcat cu plăcere că sunt oferite direct informații despre puterea estimată și despre un parametru interesant, Ped.Index%, care ne spune cât la sută din tură am pedalat! Puterea în lipsa unui senzor specific este estimată în funcție de restul parametrilor dar am studiat și pare foarte verosimilă, deși nu se compară cu datele oferite de un senzor special care e oricum extrem de scump, eu cred că se pot face antrenamente bazate pe intervale de putere. La alte computere informațiile de putere sunt disponibile doar la conectarea cu un senzor, așa că practic ROX 11.0 îți permite să te antrenezi și fără acest senzor în condiții decente!

Un mare minus din punctul meu de vedere este însă faptul că nu se poate reveni în meniu în timpul turei fără a salva sau a șterge antrenamentul curent. S-ar putea să se poată, eu nu am găsit cum. E util să putem modifica unii parametrii, poate am plecat în tură și am uitat să împerechem un senzor sau vrem să activăm sau să dezactivăm funcția de auto-pauză. Din ce am cercetat eu, acest lucru nu pare posibil!

Pe ecran pot fi afișate până la 6 câmpuri de date. Ca la orice alt computer, dacă renunțăm la câmpuri putem afișa unele informații mai mari, cum ar fi viteza curentă pe care uneori avem nevoie să o vedem mai ușor. Există de asemenea și câmpuri grafice, de altitudine și cel de orientare pe track. În mod original, acestea pot fi combinate și cu câmpuri de date, nu sunt afișate doar într-o pagină separată!

Orientarea cu ajutorul track-ului e foarte utilă și este disponibilă. Track-ul poate fi creat anterior pe PC și încărcat sau se poate urmări o tură mai veche din memorie. Un element interesant este posibilitatea de a încărca și POI-uri, astfel putem să primim avertizări despre magazine, obiective turistice, etc…

Precizia GPS pare foarte bună. Ce m-a impresionat în mod deosebit este exactitatea funcției de AutoPauză. Dintre toate computerele cu GPS pe care le-am folosit, acesta mi se pare că reacționează cel mai prompt la oprire și pornire. Mai ales la pornire, modul de AutoPauză este oprit aproape instantaneu, la alte modele concurente acest lucru durează câteva secunde.

Concluzia mea finală este că ROX 11.0 este un computer de calitate excelentă, pentru cicliști pasionați și pretențioși. Prețul pachetului complet este comparabil cu cel al altor produse și este corect, senzorii sunt de calitate superioară. Totuși eu îi dau un minus pentru imposibilitatea de întoarcere în meniu și pentru că necesită conectarea la PC pentru anumite personalizări. Posibilitatea de antrenament după putere fără senzor este un factor deosebit ce poate fi un motiv bun pentru a alege acest computer!

Plus: calitate foarte bună, estimarea bună a puterii

Minus: interfață cu câteva lipsuri, senzori cu magnet

Importator: KeroBike

Preț: 1430 lei

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 zile in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

5 zile in urma

Prologo lansează noua gamă de șei AGX “Slide Control” cu control al alunecării

Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…

o săptămână in urma