La aproape un an de la lansarea modelului de top Edge 1040, Garmin a lansat în sfârșit modelele de mărime ”normală” 540 și 840, care implementează toate noutățile de pe modelul de dimensiuni mari plus câteva elemente noi (care ca de obicei sunt apoi imediat implementate și pe seria 10xx). Magazinul Trisport ne-a împrumutat aceste modele în varianta lor Solar pentru a vi le putea prezenta în detaliu.
Dacă de obicei diferența dintre modelele 5xx și 8xx era simplă, respectiv primul avea comenzi cu butoane și al doilea cu touchscreen, pentru prima dată în istoria Garmin această paradigmă se schimbă radical iar alegerea dintre cele două modele devine mult mai dificilă. Noul 840 vine atât cu touchscreen cât și cu comenzi complete cu butoane! Acest lucru afectează ENORM diferența dintre cele două modele. Asta deoarece 540 era dintotdeauna alegerea MTB-istilor, care folosesc mănuși groase cu protecție, ajung des în noroi și praf și preferă încrederea pe care le-o dau aceste butoane fizice. Dar touchscreen-ul e un lucru extrem de util atunci când lucrurile sunt domoale: pe uscat și pe teren mai puțin tehnic. Așa că putem presupune că mulți foști clienți ai seriei 5xx se vor reorienta acum spre 840 care oferă toate opțiunile de control.
Practic singurul motiv pentru care cineva ar alege noul 540 este prețul mai mic cu 100 euro. Dacă touchscreen-ul merită diferența de 100 euro este decizia fiecăruia, dar părerea mea personală e că o mulțime de clienți potențiali 540 se vor reorienta spre 840.
Aș merge chiar mai departe să spun că și unii clienți 1040 vor alege 840, cei care și-au dorit mereu și touchscreen și butoane dar, fiind nevoiți să aleagă, au mers spre touchscreen. Având acum opțiunea asta pe 840, combinat cu prețurile care deja au reduceri și fac ca 1040 să fie la un preț aproape identic cu 840, unii ar putea alege butoanele în detrimentul ecranului mai mare (recunosc că mă gândesc și eu la asta).
În afară de acest amănunt, cele două modele, 540 și 840, sunt aproape identice ca funcționalitate și software. Micile diferențe sunt cele obișnuite ce țin de lipsa touchscreen-ului (imposibilitatea de a alege navigarea la o adresă exactă pe 540, deoarece e greu de scris, precum și de a edita antrenamente structurate direct pe computer), dar și memoria internă care e de 16 GB la 540 versus 32 GB la 840 – amănunt care de fapt nu are mare importanță practică, decât pentru cei ce călătoresc între continente și pot încărca pe 840 harta a două regiuni deodată.
O noutate absolut binevenită este sistemul de prindere demontabil, deoarece acesta se mai rupe în caz de accident, ceea ce în mod normal compromite total computerul. Acum acest sistem poate fi înlocuit.
Aspect fizic și caracteristici hardware
Vizual, ambele arată la fel, singura diferență vizibilă fiind modelul inscripționat și nuanța de gri de pe marginea lui 540 versus negru la 840. Din acest motiv le vom trata și noi la fel în această prezentare.
Cel mai important element, ecranul, este de dimensiuni identice la cele două modele, prezența touchscreen-ului fiind sesizabilă doar funcțional. Dimensiunea ecranului este mai mică decât cea a carcasei, pentru a face loc panoului solar la modelele ce vin cu o astfel de încărcare. La modelele cu încărcare normală, zona respectivă e efectiv o zonă moartă, din motive de eficiență în producție. Contrastul este excelent, după cum ne-a obișnuit Garmin, iar vizibilitatea în soare puternic este excelentă. Touchscreen-ul merge foarte bine, chiar și cu mănuși și cu ecranul ușor ud (apar totuși probleme la ploaie puternică). Este de menționat că în cazul ploii puternice, Garmin permite blocarea ecranului din buton, operație care însă permite în continuare swipe între ecrane, doar că nu se va recepționa nicio altă comandă. Este o funcționalitate extrem de utilă!
Panoul solar are o suprafață destul de mare și face o treabă acceptabilă. Autonomia în mod GPS normal crește de la 48 h la 78 h în varianta solară, un plus considerabil! Evident, e nevoie de anumite condiții meteorologice pentru a beneficia de acest plus. Însă spre deosebire de ceasuri, computerul stă mereu cu panourile îndreptate spre cer, deci eficiența e mult mai bună. Trebuie menționat că panourile solare nu oferă o încărcare în adevăratul sens al cuvântului, cum au înțeles unii utilizatori. Computerul pus la soare nu își va încărca bateria, aceasta va continua să scadă, însă într-un ritm mai lent! Este de încercat totuși acest lucru cu GPS-ul oprit, ar fi o șansă chiar să se încarce!
Mufa de încărcare este și la aceste modele în sfârșit de tip USB C, modernă și rezistentă, acoperită ca de obicei cu un capac de protecție. Butoanele par un pic mai proeminente ca la modelele anterioare. Prinderea este clasică, de tip half-turn, din plastic (spre deosebire de cea de metal de la 1040) și cu contacte ce permit împerecherea cu o baterie suplimentară dacă e nevoie.
Pachetul standard conține elementele clasice: suport outfront, cheie imbus, 2 bucăți de suport cu prindere cu elastic, cablul de încărcare și strap-ul de siguranță (pe care vă recomand cu tărie să îl folosiți mereu). Există și un pachet cu senzori, doar în varianta non-solară, cu prețul identic cu varianta solară simplă, pachetul incluzând clasicii senzori de viteză, cadență și puls.
Senzorul GPS multi-band multi-GNSS este o altă noutate importantă, care ar trebui să aducă un plus serios de precizie, cu prețul unei autonomii scăzute la jumătate față de cea bazată pe coordonate simple GPS. Atenție, tipul de funcționare a modulului GPS se alege, la Garmin, separat pentru fiecare profil de activitate! Astfel, la șosea se poate alege GPS simplu, nefiind nevoie în general de mai mult, dar la MTB unde se merge prin zone împădurite sau văi adânci se poate alege modul de precizie maximă.
Interfața grafică
Ceea ce diferă radical între modelul 840 și 830 este interfața grafică care a fost regândită total. Noua interfață necesită o mică perioadă de acomodare pentru utilizatorii vechi, însă este mai modernă și e mai configurabilă decât cea anterioară.
Noua interfață este bazată pe widget-uri. Zona superioară a ecranului e ocupată de selectorul profilului, care a fost și el redesenat. Ca de obicei, computerul vine cu 3 profile standardȘ Munte, Drum și Interior, putând fi modificate, șterse și adăugate profile după dorința fiecărui utilizator, configurabile fiecare până la cel mai mic detaliu.
Urmează o serie de widget-uri care se pot configura după dorințele fiecăruia. Vizibile pe ecran sunt 3 widget-uri în același timp. De multe ori primul widget afișat este fie ultima tură, fie antrenamentul zilnic recomandat. Se poate alege ca acestea să nu mai fie afișate pe ecranul principal. Urmează restul de widgetu-uri, cele care nu încap de ecran pot fi accesate prin swipe/down și deschise pentru opțiuni suplimentare. Widget-urile disponibile sunt: Navigare, Antrenament, Istoric, Notificări, Vreme, Capacitate Ciclism, Starea Antrenamentului, Putere, VO2 Max, Nivel Imediat Solicitare, Pct Central Nivel Solicitare, Durată Recuperare, Căutare Locație, Eveniment Principal, Calendar de Evenimente, Răsărit/Apus, Minute Activitate Intensă,, Vărsta de Fitness. Se poate observa cât de bine poate fi configurat ecranul deci în funcție de nevoile fiecăruia!
Ecranul drop-down e mai clasic. Pagina principală conține informații și acces rapid la Profil, Setări, Baterie, GPS, Luminozitate, Senzori și Telefon, ecranele suplimentare fiind bogate în informații: Controls (pornire Alarma, căutare traseu sau antrenament), Notificări, Vremea, Segmente Strava, Cățărări în jur, Control manual trainer.
De asemenea, se poate accesa meniul principal cu submeniurile: Profiluri de activitate, Senzori, Statisticile mele, Siguranță și monitorizare, Caracteristici conectate, Economisire baterie, Afișaj extins, Sistem, Connect IQ.
Profile de activitate
Profilele de activitate sunt asul din mânecă al celor de la Garmin! Asta deoarece configurarea lor are o libertate aproape totală. Aproape fiecare element din configurarea unui GPS Garmin poate fi personalizat pentru fiecare profil de activitate în parte. Evident, lucrul acesta se regăsește și la noile 540/840, cu o mare noutate: configurările se pot acum face, mai ușor, de pe telefon din Garmin Connect!
Practic putem să ne facem profile pentru orice activitate pe bicicletă (și nu numai) care să funcționeze exact cum vrem!
Cel mai important element al unui tip de activitate este ecranul de date. Se pot configura mai multe ecrane cu până la 10 câmpuri de date, în diverse configurații, cu un număr impresionant de valori ce pot fi afișate. Unele tipuri de valori pot fi afișate sub formă de câmpuri grafice, mai mari sau mai mici: puterea, cadența, pulsul, viteza dar și treapta transmisiei au moduri intuitive de prezentare cu grafică excelentă.
Pe lângă ecranele cu câmpuri de date, putem activa sau dezactiva ecranele speciale, care sunt de două feluri: permanente și temporare (cele temporare apar doar când au un motiv să fie active).
Cele temporare sunt: Segmente, ClimbPro, Workout și Listă GroupTrack. Pe lângă acestea, cele permanente sunt: Hartă, Altitudine, Busolă, Rezumat Tură, Dinamica Ciclismului, Statistici eBike/STEPS, Stamina, Power Guide, Solar și Comenzi Muzică. Multe dintre aceste ecrane sunt și ele configurabile și pot include până la 4 câmpuri de date, de asemenea configurabile.
Practic fiecare profil de activitate poate avea combinația sa proprie din aceste ecrane, plus o culoare specifică, aceasta determinând și modul grafic de funcționare al computerului.
Dintre aceste ecrane, Harta are posibilități de configurare suplimentare extrem de stufoase. Putem alege în primul rând ce hartă să fie afișată (fiecare profil poate afișa altă hartă din memorie dacă se dorește), aspectul ei (clasic, contrast ridicat, ciclism montan), detaliile pe care să le includă (5 niveluri, cu sau fără harta de popularitate, contururi sau relief umbrit), culoarea liniei turei, , orientare, zoom, dimensiunea textului. Trebuie să menționăm că harta e extrem de complexă inclusiv pentru România, incluzând inclusiv trasee nemarcate destul de ascunse, după cum se vede.
Cea mai deosebită facilitate oferită de harta Garmin este cea de afișare a heatmap-ului cu traseele cele mai populare din zonă, in funcție de turele înregistrate de toți cei ce au folosit un dispozitiv Garmin în zonă. Cu ajutorul acestui heatmap putem găsi ușor trasee noi în zone necunoscute.
Și modul de navigație pe hartă se poate personaliza pentru fiecare profil în parte. El poate fi ales în funcție de tipul bicicletei, pentru a primi mereu traseele potrivite (rutier, mixt, gravel, montan, automobil, motocicletă, mers pe jos, linie dreaptă) și poate să ia sau nu în considerare rutele populare din zonă. Ruta aleasă poate fi în funcție de minimul distanței, timpului dar și al diferenței de nivel! Dacă se dorește, rutarea poate fi legată doar de drumurile publice. Se poate alege evitarea autostrăzilor, drumurilor cu taxă, neasfaltate sau cu trafic intens. Recalcularea rutei poate fi și ea manuală sau automată. Nu în ultimul rând, indicațiile de orientare pot fi afișate ca mesaj mic sau pe tot ecranul, cu detalii despre manevrele necesare.
GPS-ul poate fi oprit total la activitățile de interior (trainer, velodrom dacă e cazul), iar la exterior se poate alege un mod GPS mai precis și mai consumator de baterie sau mai economic și mai sumar, în funcție de tipul de activitate. – la șosea nu e nevoie de o precizie atât de bună!
Alertele primite în timpul turei pot fi și ele configurate personalizat pentru fiecare profil iar posibilitățile sunt în număr foarte mare! Alertele de timp, distanță, calorii pot fi configurate cu un interval precis. Alerta de întoarcere poate fi configurată după un anumit timp. Alte tipuri de alerte funcționează pe bază de intervale (se activează dacă se iese din intervalul specificat), este vorba de cele de putere, puls și cadență. Există în continuare alertele de rehidratare și realimentare, putând fi configurat volumul bidonului – în cazul acestora, la finalul turei se cere cantitatea exactă consumată (ml de apă și kcal de mâncare) iar acestea vor fi luate în calcul la valorile zilnice. Nu în ultimul rând avem alerte de viraje strânse și de drum aglomerat. Mai există alertele la atingerea țintei unui exercițiu și alerte de tură dacă se definește funcționarea cu ture (turele pot avea lungime fixă, timp fix sau să fie declanșate de trecerea prin același punct). E remarcabilă complexitatea alertelor configurabile pentru fiecre profil!
Tot pentru fiecare profil se pot activa/dezactiva funcțiile specifice de offroad separat: detectarea traseelor TrailFork (ForkSight), înregistrarea datelor despre efort/flux/sărituri și afișarea unei alerte după fiecare săritură, cu durata și lungimea!
Funcția ClimbPro de asistență pe urcare poate fi configurată separat și ea pentru fiecare profil, mergând de la activarea acesteia, până la alegerea lungimii urcărilor care sunt detectate, modul de funcționare (doar la navigație sau mereu) și terenul pe care să se activeze (asfalt, offroad sau ambele).
O noutate importantă este funcționarea automată a ClimbPro când intrăm pe o cățărare, chiar dacă nu avem rută stabilită. În acest caz și ecranul arată puțin altfel, informațiile ClimbPro apărând alături de hartă.
Există în continuare un ecran generat automat, cu rezumatul urcărilor de pe traseu, noutatea fiind că acesta conține acum informații sub formă grafică, mult mai complete, despre fiecare cățărare și unde se află aceasta pe profilul turei.
Cel mai frumos ecran este cel ce prezintă dinamica ciclismului, fiind rezervat celor ce dețin un senzor de putere dual, cu măsurarea pe ambele picioare.
Un alt ecran special este cel ce apare când intrăm pe un segment Strava (sau Connect) – pentru a fi folosite segmentele Strava e nevoie de un abonament Strava Premium. Acest ecran ne arată indicații prețioase despre cum ne situăm în timp real în clasamentul pe segmentul respectiv.
Computerele Garmin Edge ne oferă și posibilitatea de a găsi segmentele Strava din zonă, pe hartă. Pentru a concura pe ele trebuie să le activăm cu steluță.
Autoevaluarea este altă funcție ce poate fi personalizată, respectiv activată mereu, doar când se fac exerciții structurate sau deloc. Autoevaluarea e un mic chestionar la finalul turei despre cum ne-am simțit în tura respectivă.
Nu în ultimul rând, fiecare profil poate fi configurat să pornească înregistrarea automat, manual sau cu solicitare prealabilă, putând fi aleasă o viteză limită. Și modul de pauză poate fi dezactivat sau activat de la zero sau de la o viteză anume.
Trebuie să precizez din nou că tot ce scrie la acest paragraf este configurabil pentru FIECARE PROFIL ÎN PARTE, putând funcționa diferit la MTB, la șosea, la gravel sau chiar și pentru o bicicletă anume, după cum se organizează fiecare.
Conectivitatea
În ceea ce privește conectivitatea, Garmin Edge 540/840 oferă tot ce e de oferit. Se conectează cu smartphone-urile pe Bluetooth, la PC cu cablu USB-C și se poate conecta pentru sincronizare și la rețele WiFi configurate.
În ceea ce privește senzorii, pachetul e complet. Conexiunea poate fi făcută atât pe ANT+ cât și pe Bluetooth, iar tipul de senzori și dispozitive acceptate e imens: puls, viteză, cadență, cameră video, lumini smart, radar, putere, dispozitiv InReach, telecomandă Edge, eBike, Shimano STEPS, schimbătoare electronice, schimbătoare Shimano Di2, senzor Tempe de temperatură și trainere smart.
Am remarcat cu plăcere că noua interfață afișază radarul în mod transparent, spre deosebire de varianta anterioară care acoperea o parte din ecran.
Tot la conectivitate trebuie să amintim faptul că se conectează direct și cu ceasurile multisport Garmin care pot astfel să fie folosite ca senzor de puls, dar și invers, computerul poate fi folosit ca display pentru ceas în cazul activităților multisport unde se dorește să se înregistreze mai multe sporturi pe acelaș dispozitiv.
Notificări SMART
Pe partea de notificări SMART, computerele noi sunt în continuare extrem de bine gândite. Ele accepta în continuare notificări de apel, mesaj text și de la aplicațiile selectabile individual și permite și răspunderea cu mesaje text predefinite (aici sunt probleme cu telefoanele Apple care nu permit acest serviciu). Pe Android, dacă respingem de exemplu un apel vocal, putem sa răspundem cu un mesaj de genul ”Sunt pe bicicletă, vorbim mai târziu!”, mesaje aflate într-o listă editabilă din Garmin Connect.
Sisteme de siguranță și monitorizare
Garmin a implementat deja multe sisteme de acest gen foarte inovatoare pe computerele Edge, sisteme pe care le regăsim și pe noile modele.
Detecție incidente reușește să detecteze prin accelerometru dacă s-a întâmplat un accident, caz în care trimite un mesaj predefinit cu datele de localizare la contactele de urgență configurate. Mesajul declanșează o alertă sonoră și există posibilitatea de a-l anula ușor cu 30 de secunde înainte să se declanșeze, atât din computer cât și din telefon, în caz de alarmă falsă.
Obținere asistență este o funcție asemănătoare, însă nu cu autodetecție ci la cerere.
Live track trimite la contactele predefinite o alertă când începe o tură, alerta conținând un link la care se găsește o hartă în timp real a turei, cu poziția actuală și cu ruta care e urmată, dacă există una.
Group track (cred că singura funcție pe care nu am testat-o niciodată) arată pe hartă toți membrii unui grup predefinit și permite schimbarea de mesaje text între aceștia.
Alarmă pentru bicicletă se activează manual dacă lăsăm pentru scurt timp bicicleta nesupravegheată iar în cazul în care e mișcată, declanșează o alarmă sonoră și generează și pe smartphone o alertă, de asemenea sonoră. Smartphone-ul trebuie fie conectat pe Bluetooth cu computerul. Alarma se dezactivează doar cu un cod PIN.
Informații despre parametrii fiziologici și de performanță
Computerele Garmin oferă un număr impresionant de parametrii de performanță și fiziologici, însă aceștia au valori corecte doar dacă e folosit și un ceas cu monitorizare zilnică, deoarece computerul nu poate să ia altfel în considerare informații din afara perioadei de utilizare a acestuia. Sistemul de sincronizare Garmin TrueUP face posibilă sincronizarea tuturor datelor între toate dispozitivele Garmin și Garmin Connect. Pentru măsurarea parametrilor cei mai importanți din ciclism este însă nevoie și de un senzor de putere!
Probabil cel mai important parametru pentru cicliști este FTP, puterea medie maximă dezvoltată timp de o oră, baza de calcul pentru tot ce înseamnă antrenament. Aceasta este măsurată fie automat, fie pe bază de test și este oferită alături de valoarea W/kg. De asemenea mai avem informații și despre pulsul pragului lactic, momentul din care se trece de la efortul aerobic la cel anaerobic. Acesta se află doar pe baza unui test standard.
Durata de recuperare e un parametru extrem de important și ea este calculată permanent atât în funcție de efortul depus cât și în funcție de calitatea somnului și stresul zilnic.
Starea antrenamentului ne oferă informații prețioase despre cum stăm cu pregătirea, alături de indicații despre ce ar trebui să facem, să ne antrenăm mai mult sau să o luăm mai ușor. VO2 max este parametrul de bază în ceea ce privește capacitatea de efort a organismului și este calculat automat. Nivelul imediat de solicitare ne arată dacă ne antrenăm cantitativ mai mult sau mai puțin det ar fi nevoie.
Minutele de activități intense sunt un challenge săptămânal cu un obiectiv ce îl putem alege manual.
Vârsta de fitness ne arată cărei vârste corespund în medie parametrii fiziologici ai noștri.
Sistemul complet Garmin are mult mai multe informații interesante, multe dintre ele fiind disponibile în aplicația Garmin Connect
Antrenament
Computerele Garmin Edge oferă cele mai complexe posibilități de antrenament de pe piață. Ele sunt capabile să ruleze antrenamente structurate cu orice nivel posibil de complexitate, cu intervale bazate pe viteză, puls, putere sau cadență, cu lungime fixă sau variabilă, cu multiple repetiții și cu perioade de recuperare cu durată fixă sau cu oprire manuală.
Antrenamentele pot să fie luate automat din planurile de antrenament folosite, fie cele generate de Garmin Connect și oferite automat, fie cele provenite din aplicații terțe cum e TrainerRoad sau Training Peaks. Dar Garmin oferă și antrenamentul zilnic recomandat, acesta fiind mai nou calculat și în funcție de cursa viitoare dacă se programează una, luând în considerare și o perioadă de revenire înainte zilei concursului.
Concluzia
Dacă până acum concluzia era că seria 8xx este cel mai bun computer de ciclism după seria 10xx, prezența butoanelor fizice schimbă lucrul acesta într-o oarecare măsură și îl face pe 840 mai dezirabil decât 1040 pentru anumiți utilizatori.
În continuare, recomandarea noastră este aceiași ca întotdeauna: studiați bine computerele Garmin și funcțiile oferite de acestea, analizați cât de utile vă sunt, verificați dacă aveți hardware-ul necesar (computerele de top personal mi se par cam inutile fără senzor de putere), iar dacă nu aveți cu adevărat nevoie de toate acestea, puteți lua în calcul un model mai ieftin, cum ar fi Garmin Edge Explore 2 cu ecran mare și hărți sau modele concurente care chiar dacă nu se apropie de Garmin ca funcționalitate, au o mulțime de soluții interesante și au elemente originale care le justifică alegerea în defavoarea Garmin.
Cât despre alegerea modelului exact între cele două, eu nu mai văd sensul lui 540 decât dacă se dorește o economie de 100 euro. În ceea ce privește Solar vs non-Solar, depinde de situațiile în care vă aflați, dacă mergeți în ture sau expediții unde încărcarea solară ar putea să aibă un sens.
Găsiți modelele Garmin Edge 540 și 840 la Magazinul Trisport, cu opțiuni foarte atractive de garanție extinsă, precum și la toți ceilalți distribuitori Garmin.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…