Categorii: AccesoriiDiverse

Garmin Edge 130 (2018)

Garmin Edge 130 nu e la prima vedere o apariție senzațională pe piață, el intrând într-o gamă de preț unde concurența e acerbă și unde de altfel Garmin avea deja produse. Dacă însă privim mai atenți sau chiar avem ocazia să ne jucăm cu unul, ne dăm imediat seama că nu e așa și că vorbim de un produs premium ce se remarcă imediat prin calitate.

Am primit de la Extreme Riders, importator Garmin în România, un micuț Edge 130 cu care ne-am jucat mai bine de o lună. Am rămas atât de impresionat încât mă gândesc foarte serios să îl adaug în echipamentul meu personal. O să vedem de ce…

Primul aspect remarcabil la 130 reiese din specificații și anume că acesta este cel dintâi dispozitiv pentru sport Garmin care beneficiază de recepție a semnalului de la rețeaua de sateliți europeni Galileo, ceea ce ar trebui să îi îmbunătățească considerabil precizia și viteza de localizare, ajutat fiind și de altimetrul barometric încorporat.

Cel de-al doilea aspect nu-l găsim în specificații dar îl descoperim în secunda când apăsăm butonul de pornire: ecranul monocrom al micului 130 este pur și simplu fantastic, cu o rezoluție și un contrast pe care eu nu le-am mai întâlnit la produsele concurente. Am avut o senzație oarecum identică cu prima dată când am pornit un Kindle. Un negru perfect, contururi bune, contrast fantastic și o lizibilitate senzațională fără iluminat de fundal chiar și în cea mai puternică lumină. Pe mine m-a convins din acel prim moment.

Trecând peste revelația inițială, am ajuns la capitolul funcționalitate, unde am descoperit că în afară de faptul că nu are hărți, micul computer știe o mare parte din lucrurile pe care le fac frații săi mai mari. Ecranul permite afișarea a 8 câmpuri de date simultan (față de 10 la 520). Se pot conecta senzori ANT+ și BTLE, inclusiv senzorul de putere însă fără să știe să afișeze datele complexe de la pedalele Vector privind balansul între picioare. Se conectează de asemenea cu accesorii, respectiv cu Varia Radar (cu care l-am testat și noi), cu luminile inteligente Varia și cu telecomanda Edge, ultima fiind extrem de utilă în special la MTB.

O funcționalitate care îl va face să se vândă foarte bine e cea de Extended Display pentru ceasurile Fenix 5, care permite afișarea pe ecranul computerului câmpurile de date prezente pe ceas, dar și derularea între paginile ceasului. Am testat mult această funcționalitate și e foarte utilă. Mai mult, funcțiile computerului pot să se suprapună, cum e afișajul de la Varia Radar. Dat fiind prețul care e cam 1/4 din cel al unui ceas Fenix 5, mulți ar putea să cumpere 130 doar pentru a-l folosi împreună cu acesta ca accesoriu.

Edge 130 știe navigație după track în mod grafic, afișează profilul de altitudine și este compatibil inclusiv cu Strava Live Segments, așa că este un dispozitiv perfect pentru orice avem nevoie, concursuri, ture sau antrenament. Pentru o personalizare a antrenamentului se pot instala și aplicații ConnectIQ compatibile.

Controlul se face de la un set de butoane într-o nouă aranjare dar cu care m-am obișnuit rapid. Pe stânga e butonul on/off și pentru iluminat, jos sunt butoanele de Lap și Start/Stop iar în dreapta butoanele de derulat meniul/paginile. Ținând apăsat lung pe butonul Up se deschide meniul, foarte simplu organizat.

Dimensiunile sunt compacte dar suficiente, autonomia anunțată e de 15 ore iar în modul Extended Display se poate opri GPS-ul și teoretic ar trebui să meargă chiar mai mult. Comunică cu telefonul prin BTLE și are funcțiile smart la fel ca modelele superioare: afișează alerte pentru apeluri telefonice și textul mesajelor SMS iar prin aplicația Connect transmite datele despre tură în timp real pe Internet.

  • Greutate: 33 g
  • Dimensiuni: 4.1×6.3×1.6 cm
  • Afișaj: monocrom, 1.8 inch, 303×230
  • Autonomie: până la 15 ore
  • Memorie: 100 ore, 100 waypoints, 15 trasee
  • Rezistență la apă: IPX7

Specificațiile complete le găsiți pe pagina Garmin.

Preț: 935/1190 lei (simplu/pachet Bundle sau MTB)

Importator: primit la test de la Extreme Riders, disponibil la toți distribuitorii Garmin

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

7 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma