Categorii: AccesoriiDiverse

Ciclocomputer VDO Z3

VDO este unul dintre cei mai renumiți producători de aparate ce măsoară viteza. Produce atât tachografe, vitezometre pentru automobile (vezi BMW) sau ciclocomputere.

Într-una din turele noastre am avut alături modelul de top VDO Z3, wireless. Deoarece nu utilizează un fir pentru comunicarea dintre senzor și computer, instalarea se face ceva mai facil și în plus, cel mai important, scapi de fire.

Ce găsești în cutie?

Cum VDO Z3 este un model complex, vei găsi în cutia acestuia mai multe accesorii. Pe lângă ciclocomputer, senzor și magnet, ai un docking station prin care-l conectezi la PC și descarci cele mai importante date, o curea de mână în cazul în care-l folosești la hiking, o curea care măsoară pulsul și caloriile are și CD-ul de instalare.

Cum se montează?

Montajul în sine este facil. Prinzi suportul ciclocomputerului de ghidon, senzorul de furcă și magnetul pe spițe. Comparat cu concurența, am fi preferat mai degrabă un inel de prindere din cauciuc decât clasicele coliere din plastic autoblocante. Inelul din cauciuc este mai practic, se montează și se demontează mai repede. Iar costul este infim. Tot legat de montaj, între senzor și magnet trebuie să fie o distanța de 1 până la 5 mm pentru ca ciclocomputerul să indice viteza corectă, iar asta înseamnă că va trebui să-l orientezi către roată. Aș spune cumva că poziția este inestetică, dar pentru mulți este un detaliu neinteresant.

Cum îl setezi?

În primul rând trebuie să sincronizezi ciclocomputerul cu senzorul, altfel nu va funcționa. Odată ce devin conștienți unul de celălalt, trebuie să setezi dimensiunea roții. Există câteva dimensiuni presetate, prezente în manual, care ajung până la roțile cu anvelopă de 26 x 2.125. Cel mai bine însă, trasezi o linie pe jos, una pe roată și execuți o rotație completă. Valoarea în milimetri o introduci în ciclocomputer.

Cum se prezintă?

VDO Z3 are un aspect plăcut, calitatea se simte, iar meniul este ușor accesibil odată ce te obișnuiști cu multitudinea de opțiuni și butoane. Indicatorul de viteză nu este foarte mare, dar pe ecranul nu foarte mare trebuie să mai apară date despre altitudine, temperatură, pulsul sau ceas/cronometru. Evident, nu toate funcțiile pe care le oferă sunt prezente concomitent, acestea pot fi accesate apasând butoanele laterale. Funcțiile lui VDO Z3 sunt: viteză, distanță parcursă, distanță totală (1 și 2), durata călătoriei, durată totală a utilizării (1 și 2), viteza medie, comparator între viteza actuală și cea medie (funcție foarte utilă pentru competiții), viteza maximă, funcție care anunță că bicicleta trebuie să ajungă în service (pe care o setezi tu) sau date despre cadență în situația în care achiziționezi și senzorul de cadență.

Ar mai fi de menționat faptul că utilizează sistemul ANT+, astfel cureaua care măsoară pulsul putând fi utilizată și cu alte dispozitive precum ceasurile de fitness sau smartphone-ul Sony Experia Active.

Nepotrivit este faptul că VDO Z3 nu are un sistem de iluminare al ecranului așa cum au unii concurenți ai săi. De asemenea, capacul de baterie al senzorului este situat spre exterior, ceea ce nu este foarte estetic.

În modul de hiking (care trebuie să fie prezent în această categorie de preț), obții date despre altitudine, temperatură, distanță parcursă sau puls. VDO Z3 se montează foarte ușor pe încheietura mâinii, asemenea unui ceas.

Prețul este de 630 de lei (TVA inclus), iar greutatea ciclocomputerului, suportului de ghidon, senzorului și magnetului de 47 de grame.

VDO Z3 poate fi o companie foarte bună în special pentru cei care sunt în căutarea unui ciclocomputer complex.

Importator în România: BikeDistrict

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Salut. Am si eu o mica nelamurire. Cum setez ciclocomputerul pentru roti de 26 cu 2,10? In ciclocomputer imi apare o serie de 4 cifre. Multumesc.

  • Arata bine si are o gramada de functii. Pretul cam piperat insa, trebuie sa ma gandesc bine :)

  • Salut! Noi, adică BikeDistrict suntem distribuitorii oficiali pentru România.
    Vă recomandăm să întrebați pe dealerul dvs preferat dacă are în stoc modelul respectiv.
    În curând lansăm site-ul nostru, unde veți găsi informații utile despre dealerii autorizați și despre disponibilitatea produselor.

  • Ups, acum am citit - se achizitioneaza separat. Asa a fost si cu computerul actual, un Sigma 1609. Mersi :)

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma