Cască Rudy Rush MIPS și ochelari Rudy Stratofly, la test

Împreună cu importatorul Rudy Project în România, am decis că vom încadra două produse de test într-un singur articol, căci cele două sunt compatibile nu doar coloristic, ci sunt recomandate pentru utilizarea împreună.

Cum s-ar spune, dacă tot ești decis să cumperi o cască Rudy, de ce n-ai cumpăra și o pereche de ochelari care să se potrivească la fix? Nu o să insist prea mult pe partea de compatibilitate, căci între noi fie vorba, ochelarii îi vei purta ca pe orice altă pereche, peste chingile de prindere.

Rudy Project Stratofly 2017

Voi începe cu ochelarii, căci de fiecare dată când mă gândesc la Rudy Project, îmi vin în minte ochelarii, de o calitate foarte bună. Stratofly sunt un model de buget, așa cum preferă să-l numească italienii, având un preț de pornire de 380 de lei, dar care poate să crească în funcție de lentila pentru care te decizi. Noi am avut la dispoziție o lentilă fotocromatică cu prețul menționat anterior, adică una care se închide la lumină puternică și se deschide la lumină mai slabă. În principiu, aceasta este soluția ideală dacă nu vrei două perechi de ochelari, deși în condiții de luminozitate foarte puternică, spre exemplu atunci când razele soarelui cad direct pe tine, ai putea fi deranjat de acestea. Pe de altă parte, când faci trecerea de la lumină la întuneric, prespunând că traseul te duce la un moment dat printr-o pădure, aceste lentile sunt o mană cerească, căci o lentilă închisă îți poate crea dificultăți în condiții de luminozitate slabă.

Chiar dacă lentilele nu au găuri speciale de aerisire, ochelarii sunt astfel gândiți încât să nu se aburească, decât poate în condiții extreme. Perechea de test s-a aburit într-un final, odată ce am urcat la peste 1.200 de metri și am dat de ceață. Precizez că asta s-a întâmplat pe urcare, când depuneam un efort considerabil, pe o pantă foarte abruptă. Imediat ce poteca a devenit mai lină, curenții de aer au eliberat lentila și au readus vizibilitatea maximă. Cu o greutate de doar 26 de grame sunt ridicol de ușori, singurele momente când mai simți că-i porți fiind cele când vrei să te ștergi de stropii de transpirație de pe frunte, iar aceștia se scurg pe lentilă.

Rama este construită din grilamid, un plastic special, rezistent, iar pentru fixarea pe cap este folosită o porțiune cauciucată, care fac ca acești ochelari să rămână în aceeași poziție chiar și când transpiri abundent. De menționat este și prezența sistemului de fixare pe nas, care se va adapta anatomiei tale.

Revenind la preț, Rudy nu face altceva decât să ofere tehnologia lentilelor mai sus plasate în gamă, într-un pachet cu mai puține opțiuni pentru ramă, dar cu un pachet de avantaje adaptat unei vizibilități perfecte. Ochelarii sunt livrați cu toc, cu lavetă din material textil, ca să poți avea grijă de ei așa cum se cuvine și bineînțeles cu 2 ani garanție.

Rudy Rush MIPS 2017

După aceeași regulă se orientează și casca Rush MIPS, oferită pentru 590 de lei. Versiunea de bază a acestei căști costă 350 de lei, un preț aproape de neconceput până nu de mult pentru brand-ul italian. Cum spuneam, cei de la Rudy vor să ofere cu modelul Rush o cască cu suficiente opțiuni încât să rivalezeze cu cele mai scumpe din segment, care să ofere siguranță maximă, dar care să nu coste atât de mult pe cât te-ai aștepta.

Dar pentru că nu vorbim aici despre versiunea de bază, nu pot spune că Rush este o cască ieftină, însă este una care prin forma și prin greutatea sa, poate fi folosită atât la șosea cât și pe munte. Cozorocul va fi cel care va face diferența și care contribuie la cameleonizarea formei. Este o cască ce s-a potrivit imediat pe cap, trei click-uri spre dreapta din rotița generos de mare aflată în dreptul cefei fiind suficiente pentru a se fixa. Prinderea sub bărbie se face facil, la click, iar pentru un confort sporit, cei de la Rudy au atașat și un material din burete pe chingă, pentru a nu te jena. Padding-ul din interior poate fi de asemenea înlocuit, în funcție de dimensiunile capului tău sau pur și simplu atunci când vrei să o speli. Este greu de crezut că aceasta cască nu se va potrivi oricui, cu toate aceste sisteme de reglaj.

Cozorocul poate fi înlocuit sau unul mai lung sau mai scurt sau poate fi scos complet, depinde cum preferi. Legat de siguranță, sistemul MIPS oferă o extra protecție în cazul în care cazi, contracarând din forțele rotative ce pot acționa asupra creierului în momentul impactului. Iar dacă mai punem în calcul greutatea de 260 de grame, pot spune că pachetul este complet. În cazul în care îți place design-ul acesteia, eu unul fiind adeptul căștilor care duc mai mult spre zona enduro, vrei o cască cu multe reglaje, care să ofere siguranță și care poate fi folosită atât la șosea cât și pe MTB, atunci modelul Rush este pentru tine. Însă, dacă tot faci alegerea, poate te decizi pentru o culoarea mai vie. E și păcat, pentru că cei de la Rudy au numeroase scheme de culori disponibile.

Importator în România: Rudy Project

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

o zi in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

6 zile in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma