Categorii: AccesoriiCasti

Cască Lazer Cerro: ieftină, ușoară și practică

Una dintre cele mai mari dileme personale când vine vorba de cască este cea legată de aspect, pe cât de superficial ar putea să sune. Problema intervine atunci când îmi pun prima dată o cască pe cap, se potrivește perfect, iar apoi mă uit în oglindă și am impresia că arăt ca o ciupercă, imagine în care capul joacă rolul trunchiului acesteia. Este trist și enervant, însă nu sunt prea multe de făcut în priviința asta mai ales că suntem cu toții construiți atât de diferit. În cazul acestei căști lucrurile nu au stat așa de rău din punct de vedere vizual. De fapt, singurul lucru care m-a deranjat la casca asta a fost cozorocul, care aș fi preferat să fie mai lung.

În fond, aceasta este o cască pentru gravel așa cum ulterior am aflat căutând informații oficiale despre produs, dar care poate fi utilizată și pentru șosea (de aici probabil și explicația cu cozorocul mai scurt). Dar dacă gravel-ul se poate practica în zilele noastre prin off-road serios, m-am gândit că pot purta casca asta și pe trail-uri mai agresive. Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor când testez căști, nu am avut ocazia să văd care este rezultatul în urma unui impact cu solul, ceea ce mă bucură nespus, dar am tras câteva concluzii despre acest produs. În primul rând, este o cască ușoară și simți asta din prima clipă. Undeva la puțin peste 250 de grame este chiar o valoare bună. Asta se traduce prin confort sporit. Tot la capitolul confort contribuie și forma acesteia plus reglajele: mi-a stat bine pe cap din prima, iar cu reglajele acționate cum trebuie nu a făcut decât să stea și mai bine. Interesant este că o poți strânge în jurul capului cu ajutorul rotiței clasice amplasată în partea din spate, însă această cască are ceva în plus: poate fi reglată și pe verticală, așadar mai sus sau mai jos în funcție de preferințe. Prinderea de sub bărbie este una magnetică, așadar încă un punct în plus la capitolul confort, fiind foarte ușor de prins sau de desfăcut. Și are și un spațiu dedicat în care poți introduce ramele ochelarilor astfel încât să nu-i pierzi.

Prezența unei plase pentru insecte cred că era de la sine înțeles și nu vă pot spune numărul exact de guri de ventilație, însă acestea sunt numeroase, iar în partea de sus în mod special, destul de mari, ceea ce înseamnă exact ce-ați bănuit: că nu o să suferi de caldură cu această cască pe cap. Desigur, dacă ieși la 45 de grade cu ea, nicio cască din lume nu mai are cum să te mențină ventilat, însă la cele 25 de grade care erau afară când am testat casca, lucrurile au fost minunat de lejere.

Prindere magnetică.
Rotiță de reglaj.
Burete moale și în partea de sus, sub rotiță (eticheta roșie) se vede reglajul vertical.

Aș dori să punctez un pic și despre tehnologia KinetiCore, care este un fel de MIPS, dar care acționează diferit: nu folosește două straturi, ci un strat interior cu diverse striații care se pot deforma diferit în cazul unui impact, fiind la fel de eficient atât pentru loviturile directe cât și pentru forța rotațională care rezultă în urma unui accident. Cei de la Lazer spun că funcționează foarte eficient, iar partea cea mai bună este că vine cu un cost de producție mult mai mic decât în cazul căștilor MIPS. Practic, această cască poate fi achiziționată de pe unele site-uri cu doar 65 de euro, ceea ce mi se pare un preț grozav pentru câte are de oferit. Prețul recomandat de raft este de 99 de euro, de asemenea foarte bun.

Imediat cum a ajuns la test și am scos-o din cutie nu am afișat niciun fel de entuziasm, reacția fiind mai degrabă de mirare: ce fel de cască mai este și asta? De fapt, cozorocul a fost cel care m-a pus în această încurcătură de la început, dar universul obișnuiește să ne arate că ne înșelăm câmnd vine vorba de prejudecăți și până la urmă mi-am dat seama că-mi place această cască, din aproape toate punctele de vedere.

De utilizat: XC, Gravel, Șosea
Greutate: 270 grame dimensiune M
Preț recomandat de raft: 99 euro (deși poate fi achiziționată chiar și mai ieftin de atât)

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Hayes Dominion A4: un sezon cu final neașteptat

Pe lângă biciclete, anul acesta am testat și destul de multe frâne. Și s-a întâmplat ca pe final de sezon…

4 zile in urma

Test de lungă durată – ochelari sport Bikefun Eclipse PC, Summit și Stealth

De la Bikefun România, importatorii bicicletelor Merida, am primit la test trei perechi de ochelari sport de soare, toate trei…

6 zile in urma

Dainese, jachetă impermeabilă HGC pe care oricine și-o poate permite

Serios acum, când ai întâlnit ultima dată o jachetă impermeabilă de la un producător serios, care să coste 400 de…

o săptămână in urma