Categorii: AccesoriiDiverse

Am testat Garmin Fenix 3 HR

Un ceas multisport de calitate cum e Garmin Fenix 3 e o soluție excelentă de monitorizare și gestionare a tuturor activităților sportive pentru cei ce practică mai multe discipline. Dacă mergi cu bicicleta dar și alergi, înoți, schiezi, poate îți plac și turele cu caiacul, un astfel de ceas poate fi instrumentul tău de monitorizare complet, adaptat pentru toate hobby-urile tale! Fenix 3 știe să facă lucrul acesta excelent, ba mai mult, cu ajutorul accelerometrului intern știe să analizeze mai profund multe din aceste sporturi! Știe să îți calculeze cadența la alergare sau la înot, dar și la vâslit. Mai mult, odată ce s-a calibrat și știe lungimea pasului tău sau a extensiei mâinii din bazin, e capabil să îți afișeze viteza și distanța chiar și pentru alergarea sau înotul indoor, unde nu avem semnal GPS! Pentru pretențioșii care doresc date exacte, se conectează la senzorii ANT+ pentru a afla viteza reală a bicicletei sau numărul de pași cu ajutorul podometrului. Pentru ciclism știe să citească senzorii de cadență și de putere.

Dacă pe lângă înregistrarea activităților ceasul are și funcții de ”activity tracker” e chiar mai bine. Numără toți pașii pe care îi faci, te avertizează dacă ai stat prea mult pe scaun la birou, te recompensează cu laude dacă ai abandonat liftul și ai urcat pe jos câteva etaje. Tot ce faci în timpul zilei e înregistrat și contorizat atâta timp cât ceasul e pe mână. Ba chiar și ce faci în timpul nopții: în fiecare zi poți să afli câte ore ai dormit, câte din ele au fost de somn profund, poți astfel să vezi unde greșești dacă ești obosit toată ziua.

Dar un astfel de ceas poate să aibă și funcții smart! Te avertizează când sună telefonul, îți arată cine te caută, poți răspunde sau respinge apelul, poți vizualiza mesajele text. Te avertizează chiar și dacă bateria telefonului e pe terminate! Fenix 3 are chiar și o funcție prin care îți face telefonul să sune dacă nu îl mai găsești prin casă…

La toate acestea, modelul Fenix 3 HR adaugă monitorizarea pulsului pe mână 24/24, o tehnologie interesantă prin simplitatea ei, care ne permite să renunțăm la uneori incomoda centură de puls. Dar să vedem ce știe să facă Fenix 3 HR pe îndelete.

În primul rând trebuie să precizăm că Fenix 3 este un model ce are deja aproape 3 ani de când e lansat pe piață, ajuns la maturitate, fără problemele de soft și hard inerente oricărui produs nou. Varianta HR testată de noi însă a fost lansată doar anul trecut. Succesorul lui, Fenix 5, este deja lansat pe piață și aduce anumite îmbunătățiri, dar acest lucru nu îl face pe vechiul model să nu mai fie actual.

Pentru a vă convinge de acest lucru, iată principalele elemente ce le aduce în plus Fenix 5:

  • posibilitatea de a alege și o dimensiune mai mică a ceasului, modelul 5s
  • posibilitatea de conectare cu senzori BTLE alături de cei ANT+ cu care se conectează modelul 3
  • câteva funcții suplimentare soft, unele dintre ele destul de importante, nu exista pe Fenix 3: în primul rând Strava Live Segments care afectează și alergătorii, dar mai sunt și incompatibilitatea cu sistemele Varia Radar și Light, conectivitatea cu sistemul de schimbătoare Shimano Di2, măsurarea live a FTP-ului
  • un ecran cu o rezolutie puțin mai bună, doar pe variantele 5 și 5x
  • autonomia oficială a crescut de la 20 de ore la Fenix 3 la 25 de ore la Fenix 5
  • există ceva mai multe profile sportive pe Fenix 5
  • unele funcții de monitorizare a antrenamentului sunt introduse doar pe Fenix 5 (are și Fenix 3 suficiente)
  • modelul Fenix 5X are hărți topo integrate
  • toate modelele Fenix 5 vin cu măsurarea pulsului pe mână, acest lucru fiind prezent doar la Fenix 3 HR, nu și la versiunile normale
  • un sistem de schimbare mai ușoară a curelei
  • există însă și ceva ce Fenix 3 are în plus, conexiunea WiFi, care pe 5 se regăseșe doar pe modelele Sapphire

Din aceste specificații se observă că Fenix 5 are multe avantaje mici, dar care se adună. Singura lipsă pe care eu personal o resimt este Strava Live Segments, pentru care oricum trebuie un abonament Strava Premium pe care nu îl are multă lume. Concluzia ar fi că, la un preț mult mai accesibil datorită promoțiilor, Fenix 3 HR este o achiziție foarte bună.

Să vedem deci cum se comportă acest model mai înaintat în vârstă dar încă disponibil la reprezentanții Garmin!

La primul contact observăm calitatea fabricației. Cadranul metalic este solid iar spatele este dintr-un policarbonat foarte rezistent. Pe spate e inclus senzorul de puls care la acest model este ceva mai ridicat decât nivelul capacului ceasului, dar pe mână acest lucru nu se simte aproape deloc. Butoanele sunt în număr de 5, mari și ușor de accesat. Cureaua este de calitate și se poate oricând înlocui în caz de deteriorare.

După pornire și introducerea datelor personale și a preferințelor de limbă și de sistem, se ajunge în ecranul principal, acesta fiind cel ce indică ora. Ca la orice ceas smart, aici putem alege să afișăm ora în mod analogic sau digital, în diverse versiuni grafice și cu mai multe sau mai puține câmpuri de informații. Un câmp aproape mereu prezent este cel al pașilor zilnici efectuați, dar mai apare des și nivelul bateriei, data și starea conexiunii BT cu telefonul.

Ecranul principal poate să conțină o serie de câmpuri standard, variantele fiind: steps (numărul de pași), busola, altimetru, barometru, temperatura, camera Virb, controlul muzicii de pe telefon, meteo, calendar, notificari, puls, rezumatul zilei, golf, minute de intensitate, ultima alergare, ultima bicicleta, ultimul înot, ultima activitate sportivă, calorii arse, urmărirea câinelui. Oricare din aceste ecrane poate fi activat sau dezactivat iar ordinea lor de afișare poate fi schimbată.

Prin apăsarea butonului Start se alege o activitate pe care urmează să o executăm. Avem de ales între: schi XC, schi, cățărare, trekking, trail running, alergare, alergare indoor, bicicletă, bicicletă indoor, înot indoor, înot afară, SUP, vâslit, vâslit indoor, triatlon. Tot aici găsim și aplicațiile instalate.

Fiecare sport poate fi configurat separat. Astfel se pot afișa până la 10 ecrane ce pot avea până la 4 parametri afișați, aleși dintr-o listă extrem de cuprinzătoare, din zecile disponibili. În plus se poate afișa un ecran special grafic pentru puls, unul pentru hartă și unul pentru partenerul virtual, toate se pot activa sau dezactiva. Pentru fiecare tip de sport se pot activa sau dezactiva separat funcții cum ar fi auto-pauza, auto-lap, auto climb, distanța 3D, culorile de afișaj sau chiar se poate schimba numele activității.

Fenix 3 nu suportă oficial hărți, așa că navigarea se va face doar după track. Se indică direcția și se primesc alerte când se părăește track-ul. Se pot vizualiza totuși hărți cu ajutorul unor aplicații ConnectIQ ce le preaiu prin intermediul telefonului din Google Maps. Totuși aceste hărți pot fi folosite doar separat, de sine stătătoare, pentru navigare, dar nu pot fi folosite în interiorul unei activități deschise deja.

Pe ceas se pot instala o multitudine de module ConnectIQ de tipul watch face (față pentru ceas), aplicații (ce apar alături de tipurile de sport), ecrane de date (ce se pot selecta pentru a fi afișate la fiecare tip de activitate) și widget-uri pentru ecranul principal.

Ceasul mai permite diverse tipuri de antrenamente: cu intervale, cu obiective de distanță sau timp dar și cu secvențe complexe de intervale de tip Workout editate pe Connect.garmin.com sau pe aplicația Connect de pe telefon și încărcate apoi automat pe ceas.

Fenix 3 se poate lega permanent pe BT cu telefonul, caz în care aplicația Connect se actualizează mereu cu informații actuale, atât despre activitatea zilnică (pași, puls, calorii) cât și cu informațiile despre antrenament imediat ce s-a terminat. Dacă conectăm aplicația Connect la Strava, toate turele le vom regăsi aproape instantaneu și acolo.

O altă conexiune interesantă este cu MyFitnessPal (MFP), aplicația de monitorizare a consumului de alimente zilnic. Prin această conexiune, Connect descarcă informațiile nutriționale și pe baza consumului zilnic de calorii consumat poate să îți indice direct câte kcal mai poți mânca în ziua respectivă. Invers, și MFP se actualizează cu datele din Connect. Atenție! Trebuie dezactivată înainte conexiunea MFP cu Strava dacă aceasta există, pentru că altfel turele se vor înregistra de două ori în MFP.

Se pot scrie zeci de pagini despre ce știe să facă Garmin Fenix 3 HR. Eu vi-l recomand pentru că datorită succesorului său Fenix 5, prețurile sunt cu discount-uri serioase, după cum se poate vedea:

Preț: 2500 lei, redus la 1449 lei la data publicării testului

Importator: Trisport

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Vezi comentarii

  • salutare, sa intilnit cineva cu probleme la sincronizare prin bluetooth, nu reusesc sa conectez bluetooth la fenix 3

    • Salut, pot fi multe motive pentru care sa nu se conecteze, e greu de spus asa. Ce e foarte important de luat in considerare e ca Fenix trebuie conectat din aplicatia Garmin Connect, nu se poate conecta direct din telefon ca un dispozitiv Bluetooth normal. Adica nu intri in meniul BT al telefonului si il cauti ci il cauti din Garmin Connect, dupa ce dai Pair Phone din meniul ceasului. Ceva de genul ăsta merge, dar nu am un Fenix 3 la dispoziție să îți zic exact.
      Ce e 100% sigur e că nu merge conectat direct din meniul telefonului, nu e făcut să funcționeze așa.

      Altfel, dacă ai făcut totul cum trebuie, sunt rare problemele. Am înțeles că ar mai fi niște opțiuni de bifat (autorizări) la unele telefoane Huawei, dar n-am și nu știu exact.

  • Salut,

    Se poate incarca ceasul in timpul alergarii? folosind o baterie exterena. am citit undeva ca se poate, dar nu mai gasesc setarile pe care trebuie sa le faci.

    Multumesc,

  • Salut,
    Utilizez un astfel de ceas de o luna si as avea urmatoarea intrebare: in timp ce este pornit pe bike de exemplu se poate verifica una din optiunile de baza, ora sau busola sau orice altceva fara sa afectezi inregistrarea cursei?
    Multumesc,

    • Salut!

      Se poate iesi la ceas tinand apasat butonul down si se revine cu back!

      S-ar putea sa nu mearga daca folosesti fețe de ceas din Connect IQ, nu cele originale.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma