Categorii: Diverse

Test – plic/gentuță șa pentru scule Merida Expert Dial

Test – plic/gentuță șa pentru scule Merida Expert Dial

A trecut ceva vreme de la ultima mea achiziție a unei gentuțe de șa pentru scule, care acum observ că s-a cam și găurit și deteriorat de la vibrații și mișcare, așa că acest test s-a nimerit tocmai bine, întrucât am primit de la BikeFun, importatorul Merida în România, acest pliculeț/gentuță de șa pentru scule.

Merida Expert Dial este diferită față de gentuțele de șa pe care le știm cu toții. În primul rând nu este o gentuță ci un plic, cu trei buzunare interioare. De asemenea, cea mai importantă particularitate este modul de închidere și fixare, care se face cu ajutorul unui buton rotativ A-top cu clichet. Avantajul principal pe care-l văd aici este mărimea mică și faptul că gentuța te “obligă” să iei mai puține scule la tine, practic esențialul. Pe de altă parte, am reușit totuși să pun în ea, în cele 3 buzunare, toate sculele pe care le consider necesare într-o tură, e drept scurtă, de-o zi. Mărimea de 13×11 cm a gentuței s-a dovedit suficientă.

Ținând cont că pe potecă este posibil să ai nevoie de mai multe scule, am făcut două setup-uri separate, pentru mtb și pentru cursieră.

Pentru mtb am reușit să introduc:

  • Presă de lanț
  • Multitool cu 6 funcții
  • Capul pentru pompă co2 + cartuș
  • Extra cartuș co2 de 16g
  • Mini-patent cu multitool
  • Petice autoadezive
  • Două leviere pentru anvelopă

Pentru cursieră am făcut un setup mai ușor:

  • Multitool slim cu 8 funcții
  • Levierul special Tyrekey pentru anvelope și jante de cursieră
  • O cameră „slim” de rezervă, pentru cursieră
  • Petice autoadezive
  • Capul pentru pompă co2 + cartuș
  • Extra cartuș co2 de 16g

Toate acestea au intrat fără probleme, plicul nepărând a fi prea „gras” sau instabil sub șa. Prinderea de șa și închiderea plicului sunt însă caracteristicile specifice acestei gentuțe. Merida folosește butonul rotativ A-top, folosit și la închiderea pantofilor de ciclism, pentru a fixa gentuța de railurile șeii, dar și pentru a o menține închisă. Instalarea se face rapid, cablul ce iese din buton fiind prins de o agățătoare. Odată fixat, tot ce trebuie să mai faci este să strângi butonul atât cât este nevoie, iar gentuța se fixează sub șa. Am observat că butonul A-top este foarte robust, nu pare să cedeze prea curând.

Pentru a scoate plicul cu scule, rotești invers de butonul, care va face un clic. Este suficient doar o mișcare, iar cablul este suficient eliberat pentru a-l scoate din agățătoare.

Gentuța / plicul este construit din material poliester 600D și PVC, un material impermeabil în sine, însă ținând cont de forma de plic a gentuței, nu te poți baza pe impermeabilitate. Așadar dacă te prinde ploaia, fii sigur că apa va pătrunde la interior, lucru care se întâmplă și la majoritatea gentuțelor normale. Sculele nu se vor strica însă nu uita să le usuci când ajungi acasă, altfel unele pot rugini, cum ar fi multitool-ul, și apoi nu-i vei mai putea folosi funcțiile.

Mi-a plăcut plicul ăsta pentru scule și-l văd ideal de folosit vara, la ture de șosea de o zi, fie recreaționale, fie la antrenamente, când practic ai nevoie doar de o cameră de rezervă, un multitool mic și un cap de pompa co2 cu 1, maxim două cartușe de rezervă. Pe de altă parte gentuța de scule Merida Expert Dial pentru șa este foarte ok și la mtb. După cum am văzut, ai loc să pui în ea tot ce trebuie pentru TBR (trailside bike rapair).

Specificații:

  • Instalare: sub șa
  • Format: plic
  • 3 compartimente pentru scule
  • Închidere: buton rotativ A-top, chingă elastică
  • Fixare șa: buton rotativ A-top
  • Mărime: 13×11 cm
  • Material: poliester 600D, PVC
  • Preț la data publicării recenziei: 135 lei

Importator: Bikefun

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

5 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma