Categorii: Diverse

Test de lungă durată – Lanterna BikeFun Wizard

Nu se întâmplă prea des să primim la test produse atât de performante. Poate unele sunt mai scumpe, altele mai puţin fiabile, dar când nimereşti ceva care îşi face treaba extrem de bine nu poţi fi decât extrem de încântat.

Este şi cazul de faţă, al „modestei” lanterne de bicicletă BikeFun Wizard. Coincidenţă sau nu numele i se potriveşte de minune. La cât de mică este, lanterna este cu adevărat o vrăjitoare. Luminează fantastic de bine, iar acumulatorul are o durată de viaţă mai mult decât satisfăcătoare.

Mai mult decât la orice alt produs, lanternele de bicicletă disponibile în România sunt victimele opţiunilor cumpărate online din est. Mare parte din aceste opţiuni au preţuri mici şi performanţe mari ceea ce le face foarte competitive faţă de ce găseşti pe piaţa autohtonă. Spre exemplu popularul SolarStorm oferă un raport preţ / performanţă foarte bun. Totuşi există limitări şi dezavantaje. Dintre care cele mai importante sunt faptul că livrarea din est poate dura şi o lună după care garanţia produsului este ca şi inexistentă.

În cazul de faţă lanterna de putere BikeFun Wizard are un preţ mai mult decât competitiv în raport cu performanţele pe care le oferă. La 269 lei primeşti o putere de 1000 lumen, construcţie robustă din aluminiu, autonomie excelentă a acumulatorului (la cald, dar şi la frig), reglarea intensităţii luminoase, o greutate incredibil de mică şi flexibilitate în privinţa opţiunilor de instalare. Până şi ambalajul este excelent.

Fiind vorba de o „lanternă de putere” şi nu una obişnuita, acumulatorul de la Wizard este separat de LED. Motivul e greutatea care nu mai este acum amplasată pe ghidon ci oriunde în altă parte pe bicicletă (chiar şi pe ghidon dacă insişti). Astfel capul lanternei, LED-ul, este legat prin cablu de acumulator acesta din urmă putând a fi instalat oriunde pe bicicletă, de la tija de şa la ţeava top tube, seat tube, pe pipă sau chiar pe ghidon dacă este loc.

Luminile de putere sunt relativ noi pe piaţa românească. Utilizatorii neavizaţi când le văd încă spun „păi nu e bună că e cu fir lung”. La noi populare încă sunt cele cu LED şi acumulator într-o singură carcasă. Însă acestea au totuşi dezavantajele lor. În primul rând este vorba de greutate. Sunt mai grele şi la un concurs sunt mari şanse să cadă de pe ghidon. Aşadar eficienţă 100% doar la o tură de trekking sau touring.

Apoi este vorba de capacitatea bateriei. La o lanternă de putere capacitatea poate fi mult mai mare datorită acumulatorului care poate fi instalat oriunde pe bicicletă, chiar şi în buzunarul de la spate al tricoului de ciclism dacă foloseşti lanterna instalată pe cască. Nu în ultimul rând nici preţul nu mai este aşa un avantaj pentru lanternele „all in one”. Una bună şi puternică cu baterie integrată este cât se poate de scumpă. Spre exemplu Cateye HL-EL610RC este 600 lei, Force SAM 500 este 347 lei, Giant Numen Plus HL1 este 320 lei, XLC Francisco este 217 lei, BikeFun Avenue este 109 lei. În plus această BikeFun Wizard este cea mai ieftină de pe piaţa din România la categoria „lumini de putere” în comparaţie cu lanternele despre care am vorbit în acest articol.

Dar să vedem dacă şi din punct de vedere al funcţiilor merită să achiziţionezi această lanternă. Wizard oferă 4 puteri de iluminare: 100%, 70%, 40% şi 10%. Din păcate nu dispune şi de modul intermitent / stroboscopic pe care îl consider foarte folositor ziua, fie că te deplasezi în oraş fie că eşti în afara oraşului la antrenament. Cealaltă funcţie este cea care îţi indică nivelul bateriei. Avem aici doar două stări: verde şi roşu. Din păcate nu exista şi ceva intermediar care să-ţi indice că mai ai 50 sau 30% din baterie.

Însă am măsurat durata de viaţă a acumulatorului atât la cald cât şi la rece şi am obţinut următoarele valori:

24 grade 4-8 grade
Putere 100% (pe verde) 5 ore 2:45 ore
Putere 10% (pe roşu) 1:30 ore 2:30 ore

Ştiu că la rece nu este normal ca bateria să dureze mai mult (2:30 ore la 6 grade), dar chiar aşa a fost. Pentru confirmare vom reface testul şi vom reveni cu update. Aşadar ce am făcut a fost să ţin lanterna pornită la putere 100% şi să măsor timpul de funcţionare, iar în momentul în care LED-ul indicator se făcea roşu să trec lanterna pe modul economic 10% şi să văd cât mai durează până se opreşte de tot. Cu alte cuvinte poţi pedala vara noaptea 5 ore cu lanterna la maxim după care mai ai 1,5 ore de backup la putere 10% care este suficientă pentru a te scoate la liman dintr-o pădure deasă şi întunecoasă.

Oficial producătorul ne spune că la putere 100% (şi desigur la cald) acumulatorul durează 3,5 ore, iar folosită continuu la putere 10% avem o autonomie de 50 ore. În realitate avem timpii de mai sus, care au ieşit mai bine, şi tot în realitate vă pot spune că pe asfalt pe DN1 am folosit-o la intensitatea de 70% obţinând o iluminare a drumului mai mult decât suficientă. Altfel spus autonomia este chiar mare.

O problemă care apare de obicei la aceste lanterne de putere este faptul că LED-ul generează multă căldură. În cazul de faţă LED-ul CREE XM-2 U2 se încălzeşte însă doar când este folosit la 100% putere. În această situaţie este recomandat să te afli în mişcare pentru ca aerul să răcească lanterna. Dacă totuşi nu eşti în mişcare, iar lumina se încinge, Wizard dispune de un sistem de protecţie care trece lanterna la o putere inferioară de iluminare. Într-un final, dacă tot este prea cald, aceasta se opreşte complet pentru a nu se strica.

După descărcare completă timpul de încărcare al acumulatorului de 2200 mAh este de 2:30 ore la cald, în casă. Lanterna este livrată în cutie cu propriul încărcător de reţea. Acumulatorul suporta 500-800 încărcări potrivit producătorului. Tot potrivit producătorului LED-ul cu care această lanternă este dotată are o durată de viaţă de peste 50.000 ore, adică peste 6 ani de utilizare continuă!

Greutatea este iarăşi un aspect important când vine vorba de biciclete. Farul în sine are doar 68 grame (doar cu 4 grame mai mult decât este menţionat oficial pe site), iar cu tot cu acumulator avem o greutate totală de 244g. Deloc mult dacă ţinem cont de toate avantajele. Acumulatorul este conectat de lanternă printr-un cablu suficient de lung pentru a putea amplasa acumulatorul oriunde pe cadrul bicicletei, iar conexiunea se face printr-o mufă protejată de ploaie.

În cutie primeşti şi un adaptor cu care poţi instala lanterna direct pe cască ţinând acumulatorul în buzunarul spate al tricoului de bicicletă. Deşi ideea este bună instalarea suportului pe cască cu ajutorul benzilor velcro am găsit-o destul de greoaie. Aşadar recomand folosirea aceste lumini cât mai mult instalată direct pe ghidonul bicicletei. Pe ghidon montarea este aproape instantanee mulţumită colierelor elastice care suporta atât diametrele ghidoanelor clasice cât şi oversize. La fel de facilă este şi instalarea acumulatorului pe cadru cu ajutorul celor două benzi velcro.

Construcţia lanternei este robustă, din aluminiu prelucrat CNC. În mană se simte solidă şi bine făcută, deloc ca o jucărie. Este gândită să fie rezistentă la ploaie lucru pe care l-am testat şi eu pe Transfăgărăşan.

Iluminarea în sine este nici mai mult, nici mai puţin decât ireală. BikeFun Wizard luminează drumul în faţă extrem de bine chiar şi la setarea 2 de 70%. La 40% din putere drumul este în continuare bine luminat permiţându-ţi o viteză de deplasare suficient de mare, iar la 10% în continuare poţi pedala fără probleme însă este de preferat să nu fie pe potecă de munte. La 10% putere poţi merge fără probleme pe drum forestier sau pe asfalt, iar pe trail e de preferat să mergi mai încet.

Testată la putere maximă noaptea pe o lungime de 12 km între Cârţişoara şi Sărata (Sibiu), venind de pe Transfăgărăşan şi având inclusiv o porţiune destul de lungă de drum naţional, şoferii de pe sensul opus se pare că erau orbiţi de lumină întrucât am primit nu mai puţin de 7 flashuri.

Aşadar din nou eficienţă maximă. Însă am avut „norocul” ca pe Transfăgărăşan să fie ceaţă, ceaţă care intra şi pe tunelul de la Bâlea Lac. Acolo, fiind întuneric şi ceaţă, am putut observa forma fascicolului de lumină. Acesta este sub forma unui con dublu de lumină. Unul puternic, central, care luminează bine drumul la distanţă mare în faţă şi un al 2lea con mai larg şi mai slab luminos care luminează lateralele. Personal consider acest tip de iluminare genială şi extrem de folositore indiferent dacă de afli pe DN sau potecă.

Concluzia este simplă. BikeFun Wizard este o excelentă lanternă de bicicletă pentru cineva care doreşte performanţă şi calitate maximă la preţ minim. Desigur se poate şi mai ieftin însă nu vei primi aceeaşi putere de iluminare şi de multe ori nici aceeaşi calitate. Este drept şi că pentru mulţi această putere este prea mult pentru nevoile lor. Spre exemplu pentru touring şi trekking este suficientă aproape orice lanternă cu baterii normale AA. Însă dacă vrei să ai o singură lumină pe care să o foloseşti inclusiv la concursuri desfăşurate noaptea, cum ar fi MoonTime Bike, Mediaş24 sau Călătorie spre Centrul Pământului, atunci BikeFun Wizard este alegerea perfectă.

Importator: BikeFun.ro
Preţ la data publicării: 269 lei

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

2 zile in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

5 zile in urma

Prologo lansează noua gamă de șei AGX “Slide Control” cu control al alunecării

Prologo AGX înseamnă „Aventură, Gravel, Ciclocros”, iar noua serie de produse din această gamă vine cu control al alunecării și…

o săptămână in urma