Categorii: Trasee bicicleta

Traseu – Triatlon Fără-Asfalt

Competiţiile de ciclism sunt ocazii perfecte prin care ajungi să vizitezi regiuni noi ale ţării, fie că vorbim de România sau orice altă ţară. De fapt organizatorii acestor evenimente de multe ori asta şi urmăresc, să promoveze o zona geografică din punct de vedere turistic atrăgând oamenii în regiunea respectivă printr-un concurs. Lucru care s-a întâmplat şi ultima dată la Triatlon Fără-Asfalt din 2 Mai, Constanţa.

Fiind un triatlon, evident concursul trebuia să conţină şi traseu de bicicletă. Aşa că dacă tot nu am concurat, am aşteptat să treacă majoritatea concurenţilor care începuseră proba de bicicletă şi am luat-o şi noi la pedală pe acelaşi traseu. Şi nici nu vă putem descrie cât de plăcut surprinşi am fost de frumuseţea acestui traseu. De fapt vă vom descrie, pentru că suntem, evident, la secţiunea Trasee. Este recomandat să aveţi la voi suficientă apă şi hrană întrucât nu veţi găsi magazine săteşti decât după aproximativ 24 km în satul Limanu. Deci abia pe final de traseu.

Pentru început iată cum descrie organizatorul traseul: „Traseul de bicicletă (33 km) va pleca de la Micul Golf din 2 Mai, va traversa drumul naţional şi va merge pe un drum secundar până la capătul satului. Traseul va urma drumurile de exploatare agricolă până la intrarea în satul Hagieni. Se ocoleşte satul prin dreapta şi se coboară în canion. Traseul parcurge canionul până la capăt, cu ieşire la intersecţia cu lacul Limanu.

Se traversează câmpul – atenţie la broaştele ţestoase – şi se ajunge la pădure. Firile sensibile ar putea pierde minute preţioase fotografiind formele şi culorile neobişnuite ale vegetaţiei, dar odată ce drumul începe să coboare, contemplarea va fi înlocuită de adrenalină.

Mare atenţie, coborârea până la cantonul silvic se termină brusc cu o curbă la stânga! Pe jos e piatră, ar fi bine să nu cazi! De aici până la următorul punct de alimentare mai e puţin – nişte pădure cu vegetaţie luxuriantă, o urcare scurtă şi ieşirea din pădure. După ieşirea din pădure traseul o ia la dreapta pe deasupra lacurilor, stânga înainte de mănăstire, pe lângă pădurea de pini, se coboară prin ferma piscicolă şi pe lângă ferma de struţi şi ţine drept pe malul lacului până la şoseaua care intră în satul Limanu.

De aici până în 2 Mai nu mai e mult – puţin asfalt şi revenire în traseul iniţial. Finish la Micul Golf, laşi bicicleta şi o iei la fugă spre Vama Veche.”

Începem prin a vă spune că traseul nu debutează promiţător. Este relativ banal mergând pe câmp destul de mult, în jur de 9 km. Dar nu este urât, iar dacă prinzi vreme bună şi nu eşti fugărit de ploaie poţi admira în tihnă lanurile de grâu pistruiate cu pâlcuri de maci roşii. Chiar frumos. După care facem dreapta la 90 de grade şi începe partea cu adevărat frumoasă. Practic traseul nostru traversează Rezervaţia Naturală Pădurea Hagieni, aşadar nicio surpriză că traseul este frumos. Aici vei avea timp sa admiri păduri de pini bălţi cu vegetaţie acvatică şi palustră, stepe pietroase, coaste şi râpe de calcar, pâlcuri de arbuşti spinoşi, luminişuri cu vegetaţie de stepa (ok, am dat copy/paste aici de pe infopensiuni.ro).

Canionul de care vorbeşte organizatorul la început este o vale relativ largă punctată pe alocuri pe versanţi cu stânci care parca nu au ce căuta acolo. Drumul nostru se desfăşoară aici pe o potecă relativ îngustă, dar uşor de parcurs. Canionul se încheie în momentul în care ajungem la lacuri şi urcăm pieptiş până sus pe mal unde facem brusc stânga.

De aici zona este deschisă putând admira de sus lacurile. Însă în curând vom intra în pădure şi în rezervaţia Hagieni. Se coboară constant până la Canton după care facem dreapta şi continuăm în uşoară urcare pe un drum care a fost cândva asfaltat. Se iese din nou la lumină, iar în curând ajungem pe cealaltă parte a lacurilor, privindu-le acum de sus.

După alţi câţiva kilometri vom ieşi la asfalt în zona satului Limanu, unde vom găsi şi singurul magazin sătesc de pe traseu. Mai avem doar 8 km până la finiş, majoritatea fiind pe asfalt, aşa că pauza poate fi relativ lungă dacă mai aveţi suficient timp până la apus.

La un moment dat traseul de concurs se uneşte cu drumul parcurs la dus, la începutul zilei. Însă pentru că nouă ne place să facem, în general, un traseu în buclă, am ales să facem câteva variaţii pentru a avea un alt drum de întoarcere în staţiunea 2 Mai.

Cel mai sigur mod de a parcurge şi urmări acest traseu este să downloadati track-ul GPS ataşat acestui articol. Veţi fi cât se poate de în siguranţă.

Încheiem prin a spune că traseul ne-a plăcut foarte mult, ne-a surprins plăcut şi îl recomandăm cu căldură. Nu este un traseu greu din punct de vedere tehnic sau al efortului, diferenţa de nivel fiind de doar 300m. Despre posibilităţile de cazare nu are rost să vorbim întrucât acestea sunt nenumărate în 2 Mai sau Vama Veche.

– Lungime: 33 km
– Diferenţă de nivel pozitivă: 300m
– Primul magazine la km 28
Download track GPS şi puncte de interes

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma