Îmi plac turele de cicloturism din Dobrogea și o să încerc să ajung din ce în ce mai des acasă, pe două roți, alături de Diana. Peisajele ne plac mult și sunt aproape de părinții mei din Constanța, iar Diana a prins curaj să meargă cu bicicleta pe județenele ce leagă principalele obiective turistice, dar care în mod surprinzător sunt foarte aglomerate în timpul săptămânii. Am prins camioane de exploatare, tiruri care veneau de nu știu unde și mașini cu numere de Bulgaria, conduse de vitejii șoselelor fără pic de atenție față de bicicliști.
Traseul nostru a fost tare ciudat, am plecat din Kogălniceanu spre satul Târgușor având în minte un circuit interesant cu ceva obiective de vizitat și 85 de kilometri de pedalat prin sate uitate de timp. Dar afară erau peste 35 de grade, iar pofta de a pedala pe caniculă a scăzut dramatic după primii kilometri. Decizia a fost simplă: să vizităm Peștera Casian ca să ne răcorim oleacă, în vechiul schit în care a stat Sfântul Ioan Casian.
Și bine am făcut, stânca ne-a scăpat de soarele arzător, iar zona ne-a adus aminte de calcarele frumoase din împărația Craiului. În jurul tău sunt turnuri albe într-un cadru unic, diferit de orice altă imagine pe care poți să o întâlnești în România.
Dar am un sfat, vizitați Dobrogea primăvara sau toamna, că vara mori de cald și simți că te sufoci când te oprești din pedalat, temperaturile pe care trebuie să le suporți în Dobrogea continentală fiind de multe ori cu 5, chiar 10 grade mai ridicate ca cele întâlnite pe litoralul românesc. Legat de traseul pe care l-am făcut acum trei săptămâni, pot să zic că a ieșit o mare „amețeală”, cu 54 de kilometri și cu 500 de metri diferență de nivel. Sunt multe urcări frumoase cu pantă medie de 7%, păcat că au cel mult 110, maxim 120 de metri diferență de nivel.
O să revin cu bicicletele în Dobrogea în octombrie, dar o să alegem o tură de mtb în nordul județului Tulcea pe dealurile Niculițelului și prin Munții Măcinului. Sunt de părere că Diana e pregătită pentru acest traseu de mtb, or să fie 80-85 de kilometri cu peste 1200 de metri diferență de nivel. Pentru ea e mult, dar sunt convins că o să se descurce!
Material scris de Marius Dumitrel și apărut inițial pe blogul personal, unde se află și galeria foto și harta traseului.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…