Poate mai puţin îmbietoare pentru „adevăraţii” ciclişti, traseele de bicicletă de lângă Bucureşti pot oferi aceleaşi satisfacţii şi aventuri celor care acum descoperă aventura şi plăcerea mersului pe două roţi. Traseele pe care vi le propunem în continuare nu sunt un „top 5 al celor mai „cul” trasee de bicicletă de pe lângă Bucureşti” ci doar câteva propuneri, unele chiar foarte bune, pentru cei care ori nu au suficient timp să meargă mai departe sau nu au încă suficientă experienţă sau condiţie fizică pentru ceva mai solicitant.
Pădurea Cernica
Despre Cernica şansele sunt ca şi cel mai începător biciclist să fi auzit întrucât aici se merge des la plimbare fiind o destinaţie populara pentru bicicliştii din Capitală şi un loc unde se organizează o mulţime de concursuri de mtb, precum Rocket Bike Fest.
Startul traseului se află la 15 km est de Bucureşti în dreptul mănăstirii Cernica. Lungimea acestui traseu este de doar 27 km cu o diferenţă de nivel de 206 m. Tura este uşoară şi integral offroad cu o rampă medie de 1,4%. La un moment dat se urcă pe o înclinaţie de 11% însă pentru o scurtă distanţă. Traseul poate fi catalogat drept „fun” şi potrivit pentru cei care acum încep să înţeleagă cum este cu aderenţa pe pietriş, pământ sau noroi.
Descarcă fişierul GPS cu traseul şi punctele de interes
Tâncăbeşti, Periş, Cărbunari
Puţin mai departe de Bucureşti, la 30 km nord pe DN1, se află începutul buclei Tâncăbeşti, Periş, Cărbunari. Este un traseu care cuprinde şi macadam aşadar este recomandat să fie parcurs cu un mtb sau ciclocros. Cu ceva mai multă vreme în urmă nu exista nici pod peste râul Ialomiţa, iar traversarea apei presupunea puţină aventură, însă acum avem pod, iar traseul poate fi unul foarte bun şi pentru antrenament.
Plecarea se face spre est, spre Periş, apoi nord Cărbunari după care eşti înapoi spre DN1. Odată intraţi pe DN1 o vom lua spre sud pentru a ne reîntoarce în Tâncăbeşti de unde am plecat mai devreme. Deşi pe DN1 traficul nu este ceva de speriat pentru cicliştii avansaţi este bine ca dacă în grup există şi începători aceştia să fie însoţiţi de ciclişti cu experienţă pentru ca toată lumea să fie iniţiată corect în pedalarea pe drumurile naţionale. O altă variantă a acestei ture este în întregime pe asfalt şi poate reprezenta un bun traseu şi pentru antrenamentele de şosea.
Descarcă fişierul GPS cu traseul şi punctele de interes
Pădurea Comana şi pădurea Călugăreni
Şi despre Comana şi Călugăreni se poate spune acelaşi lucru ca şi despre Cernica întrucât şi această destinaţie este populara printre bicicliştii din Capitală. Tot aici se organizează şi cunoscuta serie de concursuri de mtb Comana Bike Fest. Întrucât şi acest eveniment este destinat celor cu mai puţină velo-experienţă şansele sunt ca tu să fi parcurs deja măcar o parte din acest traseu. Startul acestei ture se află la 35 km sud de centrul Bucureştiului.
Tura are o lungime de 32 km şi o diferenţă de nivel de 248m, cu alte cuvinte este un traseu uşor pentru orice vârstă şi antrenament cu plecare şi sosire la Mănăstirea Comana. Prima parte se desfăşoară pe traseul lung al concursului Comana Bike Fest. Întoarcerea este pe drum asfaltat în mare parte (DJ603). Traseul traversează pădurea Comana pe drumuri înguste de pământ şi poteci, trece pe lângă localitatea Mihai Bravu şi ocoleşte Lunca Neajlovului şi Lacul Comana. Ceva atenţie este necesară după Mihai Bravu când se coboară în luncă. Aceasta este ocazional inundată iar continuarea spre Pădurea Călugăreni presupune traversarea unui canal de irigare. Trebuie găsit podeţul peste care se trece. În fişierul gps atasat acestui articol este marcat locul pe care l-am găsit noi. După ce se traversează şi pădurea Călugăreni se ajunge în localitatea Crucea de Piatră unde putem să ne realimentăm la un magazin sătesc. Întoarcerea se face pe DJ603. Atenţie în pădure pe potecile înguste întrucât sunt o mulţime de pânze mari de păianjen de-a latul potecii. În perioada de vară sunt şi foarte mulţi ţânţari. Pe ploaie traseul devine mai dificil din cauza noroiului.
Descarcă fişierul GPS cu traseul şi punctele de interes
Bucla Căldăruşani
O tură foarte frumoasă la 36 km nord-est de Bucureşti la fel de bună pentru oricine nu a mers încă suficient de mult pe bicicletă. Acum are această oportunitate pe traseul lung de 60 km. Tura nu dispune de diferenţă de nivel notabilă însă lungimea traseului ii poate pune la încercare pe unii. Este un traseu destul de lung, dar pentru că nu oferă provocări speciale acesta poate fi parcurs şi de bicicliştii fără experienţă notabilă.
Traseul începe de lângă Mănăstirea Căldăruşani şi trece prin mai multe sate de câmpie înainte de a urmări râul Prahova şi câteva lacuri din zonă. Chiar dacă traseul nu este unul greu totuşi lungimea de 60 km, în special pe vreme călduroasă, este posibil să pună la încercare rezistenţa câtorva din bicicliştii cu o condiţie fizică mai puţin dezvoltată. Aşadar asiguraţi-vă că aveţi la voi suficiente lichide pentru hidratare şi gustări pentru energie.
Descarcă fişierul GPS cu traseul şi punctele de interes
Bucla Cornăţelu
Cel mai îndepărtat de Bucureşti este traseul Cornăţelu, la 58 km nord vest de Capitală, spre Târgovişte. Şi acesta este un traseu relativ lung, de 58 km, însă amplasat în întregime la câmpie. Suprafaţa de rulare variază de la asfalt la forestiere şi drumuri de ţară în proporţie de aproximativ 50-50%.
Există şi o scurtă secţiune mai interesantă de aproximativ 4 km prin pădure unde vă puteţi exersa abilităţile de navigare însă în rest tura nu prezintă provocări. În funcţie de şansă şi condiţiile meteo poţi avea „norocul” să prinzi pe traseu vânt puternic.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Primul traseu (cel prin pădurea Cernica) este de groază. Poteca de la începutul traseului e plină de crăci și ramuri și la un moment dat se termină glorios într-un mărăciniș. Bucata de pe malul gârlei, iar e varză. Sunt zone unde abia te strecori pe vârfuri ținând bicicleta atârnată precar deasupra apei, apoi o bucată unde ai nevoie de macetă. Bucata de final nu prea există, o fi fost o potecă cândva acolo dar nu mai e cazul. Traseul ăsta e cel mai sigur mod de a speria orice începător.
era bună o hartă
Buna ziua.Cu ce se pot deschide fisierele gps ?Multumesc.
Salut. Unul din programele care deschide fisierele GPS (extensie gpx / gdb) este Garmin BaseCamp. Se poate lua gratuit de aici http://www.garmin.com/en-US/shop/downloads/basecamp
De asemenea Google Earth deschide fisierle kml/kmz. Se poate lua gratuit de aici https://www.google.com/earth/download/ge/agree.html
Va rog sa actualizati traseele si sa oferiti informatii actuale pentru cei interesati!
Traseul "Bucla Căldăruşani" nu se poate realiza integral deoarece podul dinainte de Comuna Dridu este in reparatii intre martie 2015 si martie 2016 (cel putin asa scrie pe placa care informeaza lucrarea).
O varianta a buclei (evident mai scurta ca si Km) ar fi: Manastirea Caldarusani - Lipia - Nuci - Merii Petchii - Radulesti - Maia - Fierbintii de Jos - Fierbinti Targ - Grecii de Jos - Sitaru - Gradistea - Manastirea Caldarusani.
44,5 Km conform Google Maps (inclusa si bucata Merii Petchii - Radulesti - neasfaltata).
Foarte bune aceste propuneri de traseu ! Imi pare rau ca a trebuit sa suportati consecintele nesimtirii oamenilor care arunca gunoaiele fara sa aiba cea mai mica remuscare, cum se observa in poza de la Bucla Cornatelu.
Daca aveti posibilitatea sa mai postati trasee din jurul Bucurestiului, mai ales in partea de sud, in afara de traseul "Comana si Calugareni", ar fi bine primit pentru toti cei din Bucuresti, care doresc sa "evadeze" la un traseu asemanator cu cele descrise mai sus!
Foarte bune aceste propuneri de traseu ! Imi pare rau ca a trebuit sa suportati consecintele nesimtirii oamenilor care arunca gunoaiele fara sa aiba nici cea mai mica remuscare, cum se observa in poza de la Bucla Cornatelu.
Daca aveti posibilitatea sa mai postati trasee din jurul Bucurestiului, mai ales in partea de sud, in afara de traseul Comana si Calugareni, ar fi bine primit pentru toti cei din Bucuresti, care doresc sa "evadeze" la un traseu asemanator cu cele descrise mai sus!