Personal am avut o experienţă plăcută cu câţiva ani în urmă cu o anvelopă care nu mai este în oferta curentă, MutanoRaptor, o combinaţie fantastică de aderenţă şi viteză mare de deplasare.
Una peste alta, e clar că marca WTB este pe placul meu şi am fost nerăbdător să testez un model mai new-school al acestora, printre puţinele fără nume de monştrii: Nine Line, produsul cu care WTB a venit în întâmpinarea noului val de biciclete de race de XC cu roţi de 29.
Suprafaţa de rulare este formată din mici crampoane relativ rectangulare şi cu profil destul de subţire care formează o linie aproape continuă pe mijloc pentru viteză şi rezistenţă mică la înaintare. Crampoane cu o formă mai neregulată şi destul de agresive se găsesc în două rânduri, câte unul pe fiecare margine, pentru a asigura aderenţă bună în viraje. Între crampoanele de pe mijloc şi cele de pe margine există o serie de crampoane tot rectangulare aranjate în formă de V invers (în mod ciudat, producătorii recomandă montajul cu profilul V invers decât normal, probabil aderenţa fiind oferită de forma crampoanelor). În afară de liniile mediană şi laterale, crampoanele sunt destul de rare, ceea ce permite rularea în condiţii acceptabile pe noroi.
Pentru un test complet în toate condiţiile, am ales unul dintre cele mai grele şi temute trasee de MTB din România, tura lungă de la Geiger MTB Challenge, un traseu foarte tehnic ce combină toate tipurile de teren, de la forestier şi asfalt până la trail-uri cu pământ, nisip, bolovani şi iarbă cu înclinaţii mari la urcare, coborâre dar şi cu porţiuni cu înclinaţie laterală mare. De asemenea, traseul conţine porţiuni lungi de coborâre pe bolovani mari şi instabili. În plus, traseul a fost după câteva zile de ploaie, aşa că noroiul a fost prezent pe alocuri în cantităţi destul de mari. Am folosit o presiune de 1.8 atm în ambele roţi, ceva mai mult decât 1.6-1.7 cât folosesc la anvelopele de 2.2 – eu am peste 90 kg.
Pe asfalt, anvelopele au rulat acceptabil, dar presiunea era prea mică pentru aşa ceva, deci se simţea un pic de rezistenţă. Totuşi, am sperat să fie un compromis bun odată ieşit de pe şosea. Cu o presiune un pic mai mare cu siguranţă ele rulează foarte bine.
Evident, pe numeroasele porţiuni de potecă înclinată lateral anvelopele s-au comportat exemplar, mult peste aşteptări. Traseul include şi niste porţiuni lungi de potecă plină cu nisip destul de adânc unde mă aşteptam să mă afund destul de tare dar, spre surprinderea mea, le-am parcurs la fel de bine şi în viteză ca şi cu nişte anvelope mult mai late. Pe iarbă s-au comportat de asemenea fantastic, am derapat doar pe o coborâre foarte abruptă pe iarbă pe care mereu pierd aderenţa, dar de data asta parcă s-a întâmplat mai târziu decât cu Race King-ul de anul trecut.
Nu pot să fac aprecieri despre rezistenţa lor în timp, dar după aspect par să se încadreze în media genului acesta de anvelope, adică în jur de 1000 km rulaţi extrem sau 2-3000 mai lejeri. Probabil că moartea lor este, la fel ca şi la toate anvelopele de XC de race, asfaltul care trebuie evitat pe cât posibil.
Ca şi o concluzie generală, WTB Nine Line 29×2.0 mi se par nişte anvelope fantastice pentru trasee de MTB pe teren variat, de la uscat până la ud, dar totuşi nu pentru noroi foarte adânc. Ele vor face faţă la orice provocare vă va arunca în faţă un traseu de XC, la un preţ destul de mic faţă de concurenţă.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Buna . As dori sa stiu unde mai gasesc exact tipul acesta de anvelopa ptr ca am pe bicicleta asa ceva am parcurs 5000 km cu ea din care 70% asfalt si sunt foarte multumit de aceasta anvelopa...si doresc sa cumpar WTB NINE LINE 29*20 .VA multumesc si o zi buna
Adevarul e ca vad ca au cam disparut din magazine de la noi, sunt trecute ”la comanda”... Poti in schimb sa le iei oricand mai ieftin de pe internet din afară...