Daca Truvativ a reusit sa consacreze brandul in productia de tije de ghidon, modelul XR 3D a devenit cu timpul un model mai mult decat cunoscut. Acesta este si motivul pentru care am decis sa-l testam.
Primul lucru pe care-l observi la tija de ghidon Truvativ XR 3D este finisajul si forma care exlude orice fel suduri. Toate unghiurile sunt line iar la aceasta tija de ghidon formele curg. Este realizata din aluminiu 6061 T6 si este disponibila atat pentru bicicletele de munte cat si pentru cele de sosea. Partea cea mai frumoasa este ca aceasta tija se potriveste la orice fel de bicicleta, indiferent de scopul exploatarii acesteia.
Pentru bicicletele de munte, aceasta este recomnadata pentru Cross Country, bucurandu-se in acest sens de o greutate redusa de 180 de grame. Unghiurile tijei (dar si greutatea) difera in functie de numeroasele versiuni oferite : aproximativ 10 modele cu lungimi si unghiuri diferite sunt disponibile, asa ca poti fi convins ca se va gasi si o masura potrivita tie.
O particularitate a acestei tije de ghidon este prinderea pe teava furcii. Aceasta nu beneficiaza de doua suruburi ca majoritatea tijelor, ci de unul singur. Aceasta abordare are scopul de a simplifica procesul de fabricatie si de a scadea din greutatea produsului final. Iar noua nu ne-a lasat nici macar pentru o secunda impresia ca ar avea vreun joc sau ca prinderea n-ar fi eficienta. Cea mai buna metoda pentru a testa capacitatea de strangere a surubului a fost incercarea de a stramba ghidonul, simuland evident o cadere. Nu s-a intamplat absolut nimic, desi am auzit cateva plangeri in acest sens. Pentru ghidon, prinderea se face cu patru suruburi, fiind suficient de solida.
Unghiurile sunt bune in general, pentru toate versiunile. Varianta testata de noi ni s-a parut cea mai incomoda, fiind si cea mai lunga. Oricum, acest capitol ramane deschis, fiind foarte subiectiv.
Daca te incanta o tija de ghidon usoara, pe care s-o poti folosi la Cross Country sau la All mountain, pe care este stantat brandul Truvativ si literele XR in relief, atunci acesta este modelul potrivit tie. Mai ales ca este oferit in variante diverse, de la cele scurte la cele lungi. Indiferent ce model ai alege, vei primi aceeasi calitate Truvativ, mai ales ca versiunile de 120 de mm nu dau niciun semn ca ar flexa. Daca mai punem la socoteala si pretul de aproximativ 20 de $, atunci il ridicam la rangul de produs care se recomanda singur.
Greutate : 180 grame (cea mai scurta versiune)
Utilizare : Cross Country, All Mountain, Sosea
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
am avut si eu pipa asta, dar nu am fost prea multumit de ea (folosita la XC/trail);
-varianta cu prindere 31.8 pare prea subtire in comparatie cu ghidonul;
-un singur surub nu e de ajuns la prindere steer, aproape la fiecare cadere ghidonul se sucea; dupa anumite perioade de timp surubul trebuia strans pt ca se slabea.
-nu oferea un feel de siguranta/rigiditate
dar la banii aia, eu zic ca e o investitie foarte buna pt biciclete oras/sosea unde nu exista socuri, trepidatii, viraje in forta...;
Ma bucur si eu de aceasta pipa de cca 2 saptamani pe o cursiera si vreau sa va zic ca chiar isi merita pretul-calitate, chiar ati facut o descriere pe masura!