Mă număr printre împătimiții șeilor SQlab și practic am câte una pe fiecare bicicletă pe care o dețin. Avantajul clar oferit de aceste șei este reprezentat de faptul că lățimea poate fi aleasă în funcție de anatomia ta, fiind disponibile (după o măsurătoare în prealabil o oaselor șezutului) în diverse dimensiuni: 12, 13 sau 14 cm (sau mai mult, în funcție de model). Lățimea este așadar foarte importantă deoarece oasele șezutului se poziționează corect și confotabil pe șa.
Pentru 2021 cei de la SQlab au lansat modelul 612R, o versiune ușoară, care nu folosește șine din carbon și care este mai scurtă decât modelul clasic Ergowave. Greutatea în minus este dată de dimensiunea redusă dar și de faptul că nu folosește inserția din cauciuc la îmbinarea din spate a șinelor cu șaua. Pe bicicleta de XC spre exemplu, folosesc o șa Ergowave cu acele inserții, o șa care are dimensiuni ceva mai mari, care folosește șine din carbon și care este cu 70 de grame mai grea decât aceasta (168 de grame cântărește 612R). Am fost încântat să văd această diferență de greutate la început, mai ales că 612R nu folosește carbon, deci este ceva mai ieftină, dar cum am ieșit pe traseu am realizat rapid că o șa mai lungă și ceva mai lată îți oferă mai multă libertate de mișcare pe urcări.
612R așadar necesită obișnuință dacă vii de la o șa Ergowave normală, însă carcateristicile de bază sunt păstrate: partea din spate este ceva mai înălțată oferind astfel și ceva protecție pentru prostată – fără a fi decupată pe centru – flexează ușor atunci când pedalezi (sus-jos, pe laterale), iar confortul este unul bun. Nu la fel de bun însă ca în cazul lui Ergowave clasic și vor fi necesare probabil 2-3 ieșiri mai lungi ca să te acomodezi cu aceasta. Însă dacă vii de la o șa de carbon fără înveliș și fără burete, aceasta ți se va părea probabil cea mai comodă șa din lume. Este o chestiune de perspectivă și depinde de unde faci acest up- sau down-grade.
Este foarte bine lucrată, fără porțiuni de lipici uitate pe șa sau alte chestiuni ce țin de CTC. Se montează facil pe o tijă de șa cu prinderi clasice și da, contribuie pozitiv la o greutate scăzută a bicicletei (dacă ești genul care se uită la 100 de grame cu siguranță o să-ți surâdă ideea). Și nu în ultimul rând, este potrivită atât pentru MTB-uri cât și pentru cursiere.
Concluzii
Noua șa SQlab 612 Ergowave R nu face rabat de calitate, însă are dimensiuni mai mici și este mai dură decât modelele mai comode din gama SQlab. Este o șa de racing și asta se simte imediat cum te urci pe ea, așadar trebuie achiziționată în cunoștiință de cauză. Poate un test înainte de achiziție să lămurească și mai bine problema, căci anatomia noastră este diferită, iar review-urile pentru șei pot deveni rapid subiective. Altfel, 149 de euro preț recomandat pentru o șa de nici 170 de grame, cu o construcție ergonomică și care flexează atunci când pedalezi, pare o variantă de luat în calcul dacă ai buget pentru asta și-ți dorești un produs care să fie ușor dar și performant în același timp.
Importator: xtur.ro
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…