Tourney reprezintă gama de bază de la Shimano, modelele de intrare care vor să se facă remarcate doar prin funcționalitate. Pe principiul ieftin și bun, japonezii au îmbunătățit constant calitatea pieselor entry-level, iar cea mai bună dovadă în acest sens este gama Alivio pentru 2015, care printre altele, a primit chiar și un schimbător de pinioane cu tehnologia Shadow. Nu este însă și cazul lui Tourney, iar în ceea ce-l privește, părerile au fost mereu împărțite: mulți îl utilizează de ani buni, fără probleme semnificative, iar alții l-au schimbat la scurt, nesatisfăcuți fiind de prestațiile acestuia. Iar concluzia din această afirmație este: se potrivește Tourney necesităților tale sau nu?
Nu vorbim aici despre un schimbător de competiții, ci de unul dedicat plimbărilor recraționale. Nu este genul de schimbător pe care să-l abuzezi, deși ai putea s-o faci ținând cont că este foarte ieftin și-l poți înlocui oricând cu unul nou, fiind oferit la un preț pe care l-ai plăti în mod normal pentru o pizza. Este lent în schimbări, iar din acest punct de vedere, cei de la Shimano nu au făcut un progres vizibil, însă japonezii au renunțat la rotița care ghida cablul către șurubul de prindere. Corpul principal este acum construit din oțel și nu din plastic, iar rotițele cu câte 13 dinți au fost păstrate. Astfel, Tourney poate prelua și un pinion relativ mare, cu 34 de dinți. Standardul pe bicicletele de munte, pentru pinionul cel mare, a devenit între timp cel cu 36 de dinți, deoarece ajută mai mult la urcări dacă este utilizat împreună cu o foaie de 22 de dinți cu mențiunea că acesta este un raport pentru începători.
Este la fel de zgomotos ca și înainte atât la schimbări cât și pe denivelări căci nu beneficiază de nicio tehnologie în acest sens, iar uneori, pe denivelări puternice, corpul poate lovi în partea inferioară a basculei. Din punct de vedere al greutății, s-au mai salvat între timp 20 de grame, acesta cântărind în prezent 338 de grame, o valoare în continuare mare raportată la alte schimbătoare.
În cazul în care ai o bicicletă pentru plimbări, de la care nu ai pretenții de greutate sau tehnologie sofisticată (cu banii pe care-i plătești pe un schimbător de top, cumperi 20 de schimbătoare low-end), Tourney rămâne varianta ideală raportată la cost. Optează totuși pentru modelele cu indicativ TX și nu pentru cele cu indicativul TZ, acestea din urmă fiind mai grele și mai slab lucrate. Nerecomandat pentru cei care participă la curse sau pe trasee dificile, care ar putea să-l solicite mai mult decât este necesar.
Există o veste foarte bună totuși. Acesta este ultimul an când Tourney va fi vândut sub această formă. Pentru 2016, japonezii au dezvoltat un nou model, care promite a veni cu forțe proaspete din urmă.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Ma bucur ca faceti recenzii si la echipamente/biciclete entry level. Eram interesat sa stiu mai multe despre schimbatorul asta. Mersi.