Noul Shimano Altus RD-M280 a suferit ceva modificări pentru noul sezon, asta presupunând utilizarea unor materiale diferite pe alocuri, repoziționarea șuruburilor de reglaj dar și renunțarea la rotița de jos a patinei, care până de curând era de dimensiuni mai mari decât cea de sus.
Pe lângă cosmetizare, merită menționat faptul că cei de la Shimano au acordat o atenție mai mare la detalii. Spre exemplu, prinderea cablului nu se mai face cu o simplă piuliță, ci cu un șurub ce poate fi strâns cu o cheie inbus. Prinderea de urechea cadrului este de asemenea o componentă separată acum și nu mai este parte integrantă a structurii superioare a schimbătorului.
Dacă arată mai bine sau nu este prea puțin important, deoarece în clasa de preț entry-level primează funcționalitatea. Nici vorbă de tehnologii precum Shadow, care să ofere o construcție și un montaj mai compact, dar niciodată nu este prea târziu pentru a vedea cum Shimano îmrpumută aceste tehnologii și pentru componentele aflate la baza piramidei tehnologice. Poate în viitorul apropiat.
Din punct de vedere al funcționalității, Altus este dedicat pentru blocurile de 7 sau 8 pinioane. Este de altfel și una dintre cele mai ieftine soluții atunci când vrei să montezi un schimbător pe bicicletă, sub acesta fiind plasată doar gama Tourney. Schimbarea pinioanelor se realizaează din manetă cu mai puțin efort decât în cazul generației precedente, în schimb, rapiditatea la schimbare nu a suferit nicio modificare, fiind relativ lent, asemenea predecesorului său. Un arc ceva mai tare ar fi schimbat un pic situația, dar un astfel de arc înseamnă calitate crescută, deci costuri mai mari pentru produsul final. Iar acest model, trebuie să fie cât mai accesibil.
Zgomotul este prezent nu doar la schimbarea pinioanelor, ci și la trecerea peste gropi, denivelări, borduri, un lucru de altfel normal în această gamă de preț.
Per total, noul Altus aduce cu sine materiale ceva mai bune: plastice mai de calitate și o patină din același oțel, ceva mai atrăgătoare din punct de vedere al design-ului. Greutatea este însă mai mare decât cea a modelului precedent, atingând 322 de grame, unul dintre cele mai grele schimbătoare pe care le-am testat anul acesta.
Poate fi o variantă pentru cei care trec de la schimbătoare no-name, la unele mai de calitate, dar reține că Shimano nu produce Altus-ul în Japonia. Altfel, te poți orienta către mai sus-plasatul în gamă Alivio sau direct la Deore, care oferă un raport funcționalitate/preț foarte bun.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Salut, aici este versiunea mai veche (din 2011): http://www.freerider.ro/teste/schimbator-pinioane-shimano-altus-11419.html - prinderea este cu piuliță - sincer, nu știu dacă au existat modificări din 2009 până în 2011, deși nu este exclus. Iar acum să fi revenit la prinderea cablului cu șurub cu imbus.
eu am altus din 2009 si are imbus. cred ca datele voastre sunt eronate...