Schimbator Shimano Deore 2010

Schimbatorul de pinioane Shimano Deore a fost modificat radical pentru 2010. Modificarile sunt atat de ordin tehnic cat si de ordin estetic. Din punct de vedere al functionalitatii si al tehnicii utilizate, noul Shimano Deore foloseste acum tehnologia Shadow, la fel ca fratii mai mari din gama XT sau XTR. Tehnologia Shadow se refera la o noua pozitionare si prindere a schimbatorului de ureche si la faptul ca aceasta nu mai iese in exteriorul axului bicicletei, indiferent daca se afla pe pinionul cel mare sau pe cel mic. Astfel, sansele ca aceasta sa fie agatat de o radacina in timpul unei curse nebune sunt mai mici. In oferta regasim si modelul Non-Shadow, la un pret ceva mai scazut.

Din punct de vedere al aspectului, noul Deore puncteaza dinnou pe plus : il face pe vechiul Deore sa arate ca un schimbator de acum 10 ani si pare mult mai bine inchegat. Poti sa-ti dai seama de toate aceste lucruri in momentul in care treci peste o bordura sau efectuezi sarituri mai mari. Nu se bucura de aceeasi silentiozitate precum Shimano XT Shadow, in schimb isi face treaba mult mai bine, tinand cont de faptul ca este o componenta care joaca intr-o liga plasata la un nivel mid-level, insa sub Shimano SLX.

Sansele ca acesta sa-ti loveasca in cadru sunt acum si mai mici, reduse aproape la zero. Din punct de vedere al functionalitatii, acesta schimba mai bine si mai silentios decat vechiul model. Schimbarile sunt mai precise si o idee mai rapide. Desi ne-am fi dorit o patina ceva mai scurta, se poate spune ca si cea lunga isi face bine treaba, o astfel de configuratie putand fi folosita pentru probele de Cross Country.

Comparat cu vechiul model este clar mai bun. Raportat la componentele zilelor noastre, greutatea este acceptabila, cantarind sub 290 de grame. Concurentul sau direct Sram X.5 (2010) se bucura de apoximativ 20 grame in plus, asadar Deore reuseste sa-l devanseze la acest capitol. Deore beneficiaza in continuare de o patina realizata din otel, lucru valabil pentru majoritatea componentelor, inclusiv prinderile de urechea cadrului.

Desi schimba mult mai bine decat modelul precedent, pe noi nu ne-a convins sa este un schimbator rapid. Isi face bine treaba, dar o face fara prea mult rafinament. Acesta este insa un lucru normal pentru clasa entry-level spre medium. Il recomandam atat pentru Cross Country dar si pentru Trails-uri si cu foarte mici rezerve, pentru All Mountain.

Greutate : 280 grame
Utilizare : Cross Country, Trail

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Eu am varianta fara shadow si doar dupa doua ture mai serioase (nu extreme) prin ceva noroi si praf, face figuri desi l-am tot curata, "ghost shifting" la greu si numai pe doua pinioane in combinatie cu foaia mijlocie. Aproape ca as spune ca vechiul Acera e mai ok. De altfel nici nu e mare diferenta, ceva mai rapid, in rest la fel de zgomotos si brutal. Urmeaza o noua curatare si reglare, daca nici asa nu-si revine, trec la Sram.

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma