Schimbator Shimano C050 SIS

Acesta poate fi denumit pe drept cuvant un clasic in viata. Este o relicva din trecuturile casei Shimano care a reusit sa supravietuiasca pina in zilele noastre si inca sa mai faca parte din echiparea de baza a multor modele de biciclete. Despre Shimano SIS (Shimano Indexing System) a auzit toata lumea, fiind introdus inca din 1984 pentru gama Dura Ace, dar nu multi cunosc faptul ca SIS nu este denumirea modelului ci a tehnologiei utilizate pentru schimbarea treptelor de viteza. Intalneam aceste componente pe bicicletele vandute la inceputurile perioadei mountainbike-urilor in Romania, prin anii 93-94. In acea perioada erau privite ca niste componente de top, mai ales datorita faptului ca erau produse in Japonia.

Au trecut multi de atunci dar gama Shimano cu sistemul SIS inca se afla la datorie. Am vrut sa-i testam capacitatile actuale (modelul 2007/2008), recunoastem, cu o doza moderata de nostalgie. Acest schimbator se afla in echiparea standard a unei biciclete Univega pentru Corss Country. Majoritatea dotarilor erau entry-level, predominanta fiind gama Alivio.

Schimbatorul de foi Shimano C050 SIS face parte din gama Tourney, iar ca forma nu a suferit foarte multe modificari fata de modelele anilor anteriori. Reglajele (cele doua suruburi)  au ramas la locul lor iar calitatea materialelor utilizate pare sa fi crescut sensibil. Aspectul este destul de rudimentar, dar pina la urma il putem lasa deoparte, deoarece acesta nu are decat o singura misiune de indeplinit : sa schimbe vitezele. Schimbarea acestora se face destul de brutal. Nu se simte nici urma de finete la schimbarea foilor dar zgomotele produse la schimbare sunt acceptabile.

In exploatarea zilnica, va avea nevoie de reglaje destul de dese. Partea buna este ca nu are probleme de compatibilitate nici cu manetele de schimbare a vitezelor de tip grip-shift nici cu cele rapid-fire. O alta latura buna din costructiei acestui schimbator este adaptorul de prindere, care-i permite sa fie montat pe orice fel de cadru, indiferent de grosimea tevii seii. Si daca tot discutam de constructie, nu te astepta sa gasesti componente din aluminiu la acest schimbator de foi. De precizat este si faptul ca suporta casete cu pina la 7 pinioane.

In concluzie, pentru aproximativ 30 de lei, acest schimbator isi face treaba. Desi o sa aiba nevoie de o atentie sporita, mai ales la capitolul reglaje, acesta se va stradui sa-si faca treaba cat mai bine. Din punctul nostru de vedere pretentiile utilizatorului ar trebui sa fie pe masura pretului. Iar schimbatorul Shimano Tourney C050 SIS este o componenta corecta daca o raportam la afirmatia de mai devreme.

Greutate : Aproximativ 220 grame

Utilizare : City/MTB

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Acesta este modelul 2007 de Shimano SIS. Noul SIS are un "cage" suficient de lat pentru a suporta mai mult de 7 pinioane (astfel incat lantul sa nu se frece de peretii interiori ai cage-ului).

  • m-am uitat la modelul trek 4300d are 8 pinioane si are schimbatorul de foi shimano sis ca acesta iar in reviewul acesta scrie ca suporta 7 pinioane.Nu am inteles eu bine ce ati scris?

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma