Schimbator Shimano Altus

Ce poate oferi un schimbator care nu costa mai mult de 70 de lei si se incadreaza in gama low end a celor de la Shimano? Pentru un cost atat de mic, japonezii au facut multe compromisuri atat la capitolul greutate cat si la capitolul materialelor utilizate in fabricarea acestuia.

Desi este sensibil mai greu, schimbatorul de pinioane Shimano Altus imparte treapta entry-level cu gama Acera din portofoliul producatorului japonez. Iar daca tot am adus vorba de greutate, Altus se pozitioneaza undeva in coada, numarandu-se cu cele 306 grame ale sale printre cele mai grele schimbatoare de pe piata.

Este un schimbator gandit pentru casetele de 7 si 8 pinioane, asadar il vei intalni in general pe bicicletele low cost dar si pe unele modele de city bike-uri ceva mai scumpe. Daca pentru prima categorie de biciclete face parte in mod natural din configuratie, pentru bicicletele de oras este utilizat datorita faptului ca in conditii normale de exploatare, isi face treaba multumitor.

Daca pui problema din punct de vedere al performantelor, nu vei obtine timpi rapizi de schimbare si nici schimbari reusite in sarcina. In plus este destul de brutal si de zgomotos dar asta se datoreaza si materialelor utilizate atat pentru schimbator cat si pentru pinioane. Conectat insa la o maneta Grip Shift de la Sram, acesta schimba ceva mai rapid.

Plasticul este cel mai des intalnit material in constructia lui Altus, incluzand aici si rotile patinei. Shimano a utilizat o rotita inferioara supradimensionata pentru a reduce din zgomot dar si pentru ca acest schimbator sa fie utilizat cu un pinion de dimensiuni mari (oversize).

In conditii de traseu dificil pe munte, acesta va necesita periodic reglaje, socurile nefiindu-i prielnice. La sarituri, acesta produce si mai mult zgomot, deoarece loveste in partea inferioara a basculei.

Este clar ca nu poti obtine calitate la un pret foarte scazut. Pe langa faptul ca se numara printre cele mai ieftine schimbatoare de pinioane de pe piata, este si printre cele mai grele. Il recomandam mai degraba pentru biciclete de oras, deoarece este supus unui stres mai mic. Daca vrei sa-l utilizezi pentru munte, ia in considerare un model plasat mai sus in gama, recomandarea noastra indreptandu-se spre Shimano Deore.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Mergeam cu o bicicleta Carera Crossfire 2 Women's Hybrid cu schimbator Shimano Altus mergeam pe un drum pietruit avand pietre mari si am intrat in niste pietre si am auzit un POC! =)). Era deraiorul... nu stiu exact ce s-a intamplat dar stiu ca s-a indoit parte de sus si s-a rupt + s-a spart rotita mica din spate (gen) =)). E naspa pentru ca nu este bicicleta mea, este a lui tata =)). Acum trebuie sa ii cumpar deraior nou.

  • Vreau sa cer parerea unui expert cu privire la un lucru: ce zici de b'twin rochrider 5.2?
    Am cautat informatii privind fiecare piesa in parte si astfel am descoperit pagina asta, de unde si site-ul.Am verificat piesele si am inteles ca sunt destul de bune, dar fac treaba buna impreuna?Iti astept mesajul, multumesc!

  • Excelente articolele si raspunsurile dv. ! Toata stima ! Am citit multe pe site si totusi nu am gasit raspuns la intrebarile mele - am in vedre o bicicleta cu roti de 20" careia i-am schimbat butucul cu trei viteze si i-am pus o roata cu 7 viteze, dupa care au inceput problemele !!
    1.Constatari:
    - lantul sare "se schimba singur pe foi sau pe foaie" - intentionez sa montez si un schimbator de foi, desi tehnic nu prea se impune
    - lantul "scapa" cu precadere pe pinioanele laterale - mic si mare - am schimbat lantul, dar banuiesc ca nu este buna lungimea si aici apare prima intrebare: cum se stabileste sau cat trebuie sa fie lungimea lantului ? pinioanele nu prezinta uzuri evidente, ca acelea prezentate in articolul dv.
    - credeti ca este necesara folosirea foilor sau pot folosi o singura foaie simpla cu pretectii laterale pentru prevenirea caderii lantului !?
    Poate ar fi necesare si alte lamuriri importante, pe care eu nu le anticipez acum. Deasemenea am rugamintea de a ma anunta si pe e-mail - nu stiu daca pe forum pot vedea raspunsul. Multumesc, succes in activitate !
    -

  • @Bdanielv

    Ar mai fi o diferenta intre Altus si Deore - numarul de pinioane suportate. Deore merge si cu 9 pinioane, Altus am vazut in special pe configuratii low-end cu 7 pinioane si shiftere integrate cu maneta de frana, no-series. Probabil cu un shifter mai bun si cu o cablare mai de Doamne-ajuta ar merge si Altus mai bine.

    Eu am avut Acera si pot spune ca diferenta intre Acera si Deore e imensa (dar, din nou, am schimbat tot - shiftere, cabluri, camasi - o data cu deraiorul, deci probabil diferenta dintre deraioarele in sine nu este atat de mare pe cat pare cand schimbi toata configuratia).

  • salut ! eu folosesc acest schimbator de 2 ani si jumatate;din cate stiu eu are aceeasi greutate cu deore(4 grame in plus);se regleaza foarte usor(are un reglaj in plus fata de deore)si la mine nu a necesitat reglari periodice (nu l-am reglat de cel putin un an , desi am facut trasee de munte , 4-5 maratoane anul trecut 2010); am folosit si deore 2009 , din punctul meu de vedere schimba la fel de repede, dar nu arata asa bine ca deore; si deore 2009 bate in cadru la coborari mai abrupte.Concluzia e ca nu l-as schimba cu un deore 2009(diferenta o face deore shadow 2010 care are un arc mai ferm si nu bate in cadru), poate un upgrade cu un SLX ar merita.Recomand acest schimbator pt. cei cu un buget mai redus , diferenta intre el si deore fiind de 60 de ron si dupa parerea mea nu merita , au aceleasi performante.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

3 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

o săptămână in urma