RST Aerial RL 29 2014

Când vine vorba de furci ieftine, cu cartuș de aer, RST Aerial are un pas în față. De fapt, este cea mai ieftină furcă de acest tip pe care o poți achiziționa în momentul de față. Prețul recomandat este de 143 de euro, echivalentul a 630 de lei. Ce anume oferă și cum se descurcă pe un traseu serios de munte, vei putea citi în acest test.

Versiunea pe care am avut-o la test, este construită pentru bicicletele 29er. Oferă o cursă de 100mm, are brațe superioare din oțel cu un diametru de 32mm și brațe inferioare din magneziu. Ca bonus, are inclusă o comandă de Lock-out de tip ghilotină, care se montează pe ghidon. Nu suntem străini însă de această manetă, dat fiind faptul că am mai întâlnit-o pe diverse biciclete în anii trecuți. Problema acesteia este la revenire, după ce vrei să dezactivezi blocajul. Dacă nu ești atent, îți poți prinde degetul între cele două leviere, deoarece revenirea este foarte rapidă și violentă.

Din punct de vedere al funcționalității, furca prestează asemenea concurentului principal Suntour Raidon, în ceea ce privește unele aspecte. Nu foarte sensibilă pe denivelări mici, compresie mai greoaie chiar dacă presiunea este setată corect și revenire la mila sorții, deoarece nu există un reglaj în acest sens. Da, exact, cei de la RST nu s-au deranjeze să monteze un simplu reglaj pentru viteza de revenire, din motive încă necunoscute. Asta înseamnă că posibilitățile de a seta furca după bunul plac se va reduce la presiunea din camera de aer și la utilizarea Lock-out-ului. Și cam atât. Astfel, nu oferă performanțele la care mă așteptam, fapt care va fi ușor de constatat pe traseu. Și nici confortul nu este cel scontat.

În plus, după o tură mai lungă și agresivă am constat prezența uleiului pe brațele superioare. Acesta a adunat și mult praf de pe traseu, care cu siguranță s-a strecurat încetul cu încetul în furcă. Fiind vorba de o utilizare de doar 3 zile nu reprezintă nicio problemă, însă pe termen lung furca va avea nevoie de revizii mai dese.

Greutatea este de asemenea foarte mare, cel puțin pentru o furcă pe aer cu o cursă de 100mm: nu mai puțin de 2.6 kg arăta acul cântarului nostru, în condițiile în care Suntour Raidon cântărește cu aproape 600 de grame mai puțin. Și costă cu doar 200 de lei mai mult.

Pe scurt, RST Aerial 29er rămâne o opțiune de evitat. Dacă este vorba despre bugete mici, atunci poți apela la Suntour Raidon, în cazul în care dorești enapărat o furcă mai ușoară cu cartuș de aer.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma