Rock Shox Recon Silver TK Air (2012)

Cum Rock Shox Tora a dispărut din gama de produse, Recon era singurul în măsură să-i ia locul. Și a preluat ștafeta cu brio, demonstrând încă o dată că cei de la Rock Shox chiar își dau strădania atunci când vine vorba de furci, chiar și de cele mai puțin scumpe.

Mai puțin scump semnifică în acest caz aproximativ 1.100 de lei, aceasta fiind suma cu care trebuie să te pregătești pentru a fi proaspătul posesor al unui Recon pe aer. Dacă dorești un model mai ușor, dar ceva mai scump, te poți orienta către Recon Gold TK, cu brațe superioare anodizate pentru a reduce și mai mult din frecare. Brațele lui Gold TK sunt realizate din aluminiu, pe când cele ale lui Silver TK sunt realizate din oțel. Astfel, greutatea dintre cele două este de aproximativ 300 de grame.

Revenind la candidatul nostru, Silver TK, acesta amortizează progresiv în limita celor 100 de mm din fișa de specificații. Chiar dacă ești nevoit să treci peste obstacole mai înalte (să presupunem rădăcini proeminente sau pietre), nu vei reuși niciodată să ajungi în capătul cursei. Poate doar în cazul unui drop, ceea ce oricum nu vei face cu această furcă. În stilul tradițional Rock Shox, poți mări sau micșora cursa furcii prin îndepărtarea distanțierelor din interior.

Un avantaj al utilizării brațelor superioare din oțel, deși nu sună prea prietenos, este ajutorul oferit pentru rigidizarea suplimentară a furcii. Pe coborâri spre exemplu, când frânezi brusc, nu vei avea niciodată impresia că furca se deplasează spre tine. Nici măcar un centimetru, deși în practică există o anumită deplasare. Insesizabilă, ceea ce este de apreciat.

Comparată cu concurentul principal, Suntour Raidon, Recon-ul lucrează mai bine, flexează mai puțin, oferă opțiuni suplimentare dar costă dublu. O nouă dovadă că pentru calitate și performanțe trebuie întotdeauna să plătești extra.

Furca noastră avea în dotare și comanda pentru Lock-Out, funcție ușor acționabilă de pe ghidon. Dacă nu vrei ceva greutate în plus și ți-e foarte simplu să te apleci peste ghidon pentru a bloca furca, atunci poți face abstracție de Recon-ul cu Lock-Out. În plus, este și mai scump.

Greutatea de 2069 de grame este una bună pentru segment, cu toate acestea nu se apropie de valorile furcilor Fox din gama Evolution (entry-level) cu o cursă similară. Recon rămâne în urmă cu mai bine de 400 de grame, dar costă cu aproximativ 40% mai puțin.

Pe scurt, pentru trasee de Cross Country, Recon Silver TK Air este o companie bună. Amortizează suficient de rafinat încât să nu simți că ai plătit foarte mult, vine cu reglaj de Lock-Out și de Rebound și funcționează cu cartuș de aer. Destule avantaje deci, pentru a da de înțeles că prețul de 1.100 de lei nu este deloc o sumă mare. O recomandăm celor care vor să renunțe la vechea furcă (dar atenție totuși la ce renunți!) în mod special celor care și-au achiziționat biciclete din gama entry- și mid-level cu furci pe arc și vor un produs cu o treaptă mai sus pe scara calității.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Salut

    Eu in momentul de fata am pe bicicleta o furca Reba SL. As vrea sa schimb bicicleta actuala cu una mai noua dar care are o furca Recon Silver TK. Ce ziceti? Se merita ?

    Multumesc frumos

  • Furca nu a fost gândită pentru astfel de activități, iar în plus, cei de la Rock Shox oferă suficiente alternative în gamă. Cea mai recomandată este noua Argyle care se va bucura de abuzurile pe care tu le menționezi mai sus. O furcă precum Recon nu poate oferi garanția funcționalității dacă este exploatată în condiții ostile, de aici și imposibilitatea de a anticipa dacă va mai rezista până săptămâna viitoare sau încă alte 5 luni.

  • Salut. Folosesc de vreo 7 luni furca referita pe un hardy3 de 16" . Ma dau street cu ea, bunny hop-uri (peste 60-70 cm ) cobor violent scari, dropuri de pana in 2m-2,50 m in plat (amortizez si eu, ca sa o menajez ), destul de agresiv pentru o furca de xc. O tin la 130psi, cursa 100mm, am 63 de kg. La 4 luni am schimbat semi-ring-urile, deoarece imi scapa ulei. Mi-am dat seama mai incolo ca nu aveam cuvetaria stransa bine si avea joc ( din service scoasa) + franez violent si pe fata, stoppie, etc. Acuma cuvetaria e stransa bine, am lasat-o mai moale cu frana fata. La ora actuala functioneaza impecabil, ma bazez pe ea. Intrebarea este daca in stilul asta o sa ma tina per total mai mult de un an ? ( cedat brate inferioare, rupt gat furca... ) Si daca semi-ring-urile se largesc de la franatul violent, sau de la stilul de dat agresiv ce implica compresii puternice ?

  • @florin

    Manitou face furci excelente si acum nu doar in anii 90. Problema lor este ca cele mai ieftine modele ale lor sar bine de 300E-350E si in romania nu a o reprezentare corespunzatoare.

  • am achizitionat pana la urma o bicicleta cu Recon TK pe aer, dupa 2 ture pe trasee montane sunt f multumit de ea, e mult peste orice furca cu arc pe care am folosit-o pana acum.

  • Clasamentele cu furcile sunt facute de multi dupa ureche. Manitou au fost ceva prin anii '90, acum sunt cunoscute ca flexeaza mult. DT Swiss sunt de top dar trebuie facut service foarte des. Rock shox sunt fiabile, asta e experienta mea cu Pilot si Reba.

  • Salut! Nu am avut ocazia sa pedalezi pe Manitou Minute Expert TS de aceea nu pot face o compartie directa. Manitou in general stau bine la capitolul performante.

  • un raspuns va rog? deoarece am de ales intre 2 biciclete echipate la fel diferenta fiind cele 2 furci mai sus mentionate.

  • Salut, as dori sa stiu care dintre aceste 2 furci este mai buna, va intreb asta aici pentru ca nu aveti un review despre furcile manitou.

    Manitou Minute Expert TS, 100mm, TS Air, Remote Lockout, Rebound (2012)

    si

    Rock Shox Recon Silver TK Air (2012)

    Va multumesc!

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

(P) Kross: de la un mic magazin din Polonia, la unul dintre cei mai importanți producători europeni

Fiecare brand de biciclete are o poveste interesantă, unele mai fascinante ca altele și cel mai frumos este când le…

4 zile in urma

Suport de 6 biciclete de la Thule: noul Revert

Thule a găsit o soluție de a transporta 6 biciclete pe un suport care se montează pe cârlig, un suport…

o săptămână in urma

Noul Pinarello Dogma XC, hardtail și full-suspension

Pinarello, cunoscut mai degreabă pentru cursierele de top pe care le fabrică, lansează în tandem noul Dogma, o bicicletă de…

o săptămână in urma