Frane pe disc Hayes Stroker Ryde

Franele hidraulice pe disc Stroker Ryde, reprezinta entry-level-ul producatorului Hayes. Primul model care se claseaza dupa Ryde, este modelul Trail. In testul urmator, am vrut sa lamurim daca modelul Ryde, cel mai ieftin din gama, se ridica la nivelul lui Stroker Trail.

Din punct de vedere al calitatii de fabricatie, ambele modele se plaseaza pe acelasi loc, Hayes fiind recunoscut pentru atentia acordata calitatii produselor sale. Sa lasam datele de pe hartie si sa vedem insa cum se descurca Hayes Stroker Ryde in viata reala, adica pe traseu.  Fiind destinate probelor de Cross Country si de All Mountain, ne-am decis sa le testam la munte, intr-o zona de coborari astfel incat sa le ajutam sa-si scoata la iveala toate calitatile.

Dupa cateva coborari mai abrupte am putut sa tragem si primele concluzii : franele se comporta acceptabil dar fara sa impresioneze. Odata ce se supraincalzesc isi pierd din puterea de franare simtitor. Nu asta ar fi problema, ci faptul ca se incing foarte repede. O explicatia in acest sens o consituie diametrul rotorului subdimensionat de 160 de mm. Fiind destul de mic, mai degraba potrivit doar probelor de Cross Country, este normal sa nu se descurce prea bine pe coborari mai abrupte. Producatorul insa le recomanda si pentru All Mountain si Free Ride, probe la care n-ar aveam cum sa promoveze datorita rotorului mic. Putem recomanda un disc mai mare in acest caz, eventual cel de 203 mm.

Ca forta de franare se afla sub modelul Trail, iar aceasta se simte de fiecare data cand le actionam. Mai mult, maneta modelului Stroker Trail, este ceva mai ergonomica si mai usor de actionat. La capitolul vopsea, acestea au de suferit, stratul cu care sunt acoperite fiind destul de subtire. Deci te poti astepta sa arate „julite” rapid daca nu le menajezi. Si ar trebui sa le menajezi in cazul in care te decizi sa le vinzi.

Nu le recomandam pentru probele de downhill, nici macar cu rotor de 203 de mm deoarece sufera de lipsa de putere. Mai ales daca sunt actionate cu un singur deget. In timp, am remarcat faptul ca maneta revine mai greu la franarile dese, probabil este o problema de la cilindru. In cazul supraincalzirii apare si inevitabilul „fade”.

Poti folosi aceste frane cu incredere pentru Cross Country si chiar All Mountain, atata timp cat nu depasesti pragul moral de utilizare, adica nu le impingi spre extrem. Desi sunt cele mai ieftine din gama, experienta ne dicteaza in acest caz sa alegem modelul Stroker Trail, din mai multe motive : un pic mai usoare, mai puternice, cu o modulatie mai buna dar intr-adevar ceva mai scumpe. Totusi aceasta diferenta de bani este pe deplin justificata.

Utilizatori: Păreri Hayes Stroker Ryde

Greutate : 412 grame (cu rotor de 160 de mm si maneta)

Utilizare : Cross Country, All Mountain

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Buna. Am cazut si mi-am pierdut boltul care face ca maneta de frana sa fie prinsa de suport. L-am inlocuit cu un surub cu doua piulite contra, dar maneta nu mai este asa fixa si arata si urat si as dori sa cumpar unul original. Ma poate ajuta cineva, va rog, sa imi spuna unde as putea gasi asa ceva de cumparat. Multumesc

  • salut, as vrea sa trec si eu pe frane hidraulice, si nu stiu ce sa`mi iau. Suma ar fi undeva pana in 400 lei fata spate, fara discuri si nu ma deranjaza daca sunt second…pareri pls?

  • Avid Juicy 3. Vin chiar in echiparea standard a unor biciclete de freeride. Cu discuri de 203 mm, desigur.

  • Hayes, pentru forma manetei și greutatea mai mică. La putere de frânare este mai sus plasat.

  • Tektro Draco sau Hayes Stroker Ryde?DC?(cred ca cele de la Hayes sunt mai bune dar cu cat mai bune?)Mersi..:D

  • Din cate stiu exista un adaptor care face trecerea de la Center Lock la normal. Asta pentru ca sa folosesti in continuare discul original de la Hayes, care a fost gandit pentru aceste frane. DT sau Shimano fac astfel de adaptaoare si costa undeva intre 60 si 100 Lei.

  • pana acum am avut stroker ride si nu pot sa zic ca m-au dezamagit, ce-i drept se incing foarte repede si sunt foarte zgomotoase. acum am trecut la magura julie...sunt curios de diferente!

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma