Continuăm astăzi analiza setului Campagnolo Chorus 11 cu una dintre piesele de rezistență, și anume angrenajul. Italienii nu se dezic la acest capitol și oferă unul dintre cele mai bune produse disponibile pe piață. Într-adevăr, nu va face pedalatul cu mult mai ușor, dar îl va face cu mult mai plăcut și lipsit de grija defecțiunilor. Amănunte, în cele ce urmează mai jos.
Pentru cei care doresc piese performante, dar nu doresc să își lichideze contul bancar, grupul Chorus 11 este o alternativă viabilă. Același lucru se aplică și angrenajului acestui set. În materie de performanță, este superior seturilor corespondente ale altor mărci. Greutatea este una de invidiat, cele 663 de grame consolidându-i poziția de piesă de top. Campagnolo poate mai bine de atât, dar și-a păstrat cele mai înalte tehnologii pentru seturile Record și Super Record, cu modificările de preț aferente.
Revenind la angrenajul Chorus, greutatea acestuia este conferită de carbonul unidirecțional (link) care este folosit din abundență peste scheletul metalic al acestei piese. Chiar dacă nu este gol pe dinăuntru, angrenajul posedă mare parte din calitățile celor două seturi plasate mai sus decât Chorus amintite anterior. De exemplu, beneficiază de tehnologia XPSS (link), eXtreme Performance Shifting System. Aceasta constă în împărțirea plăcilor (foilor) angrenajului în 8 sectoare diferite, fiecare cu mici rampe și nituri care permit lanțului să urce și să coboare cât mai eficient posibil. Acest lucru l-am constatat din plin când am testat angrenajul, precizia cu care schimbătoarele ordonau lanțului ce mișcări să facă fiind comparabilă cu cea a seturilor electronice. O reală delectare, cu alte cuvinte.
De câțiva ani buni, Chorus beneficiază de tehnologia Ultra-Torque. Rulmenții axului pedalier sunt instalați direct pe brațele angrenajului, iar aceștia au înglobat și jumătate din axul respectiv. Capetele celor două jumătăți de ax care se îmbină au vârfurile zimțate pentru a asigura o îmbinare perfectă. Acest lucru se traduce într-un transfer eficient al energiei cu care pedalezi spre angrenaj și mai departe spre lanț. Cei de la Campagnolo chiar au realizat un lucru extraordinar prin această tehnologie care salvează grame prețioase, senzația pe care am avut-o la test fiind una care și acum mă bântuie.
Cât privește aspectul, este cel pe care Campagnolo mizează de ani buni, adică cel clasic și totodată elegant. Nu o să întâlnești la acești italieni culori țipătoare sau forme excentrice. Idem și pentru angrenajul Chorus 11, care este disponibil într-o singură variantă, cu brațe negre și plăci gri anodizate.
După atâtea laude, trebuie să precizez și partea mai dureroasă a acestui angrenaj. Probabil ai intuit deja că o piesă performantă ca și aceasta are un preț pe măsură. Și nimic nu poate fi mai adevărat în acest caz. Nu va fi nevoie să îți lichidezi contul bancar, după cum ziceam la începutul materialului, dar va trebui să îl subțiezi considerabil. Nu este un preț care să fie prea îmbietor, dar cel puțin angrenajul Chorus 11 este un produs care, folosit în condiții normale de uzură, este foarte probabil să îl poți lăsa moștenire.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…