Cum se (de)monteaza pinioanele?

Montarea sau demontarea pinioanelor este un procedeu destul de simplu. Ai nevoie doar de sculele potrivite. O sa incepem cu demontarea acestora, presupunand ca ai achizitionat un nou set pe care doresti sa-l montezi. Astfel, primul pas este sa le demontezi pe cele deja instalate pe bicicleta.

Vei avea nevoie de trei scule, pe care in general ti le poti procura de la orice magazin de biciclete : o cheie franceza sau ceva asemanator, cheia pentru pinioane si o scula cu care tii contra. In prima instanta  vei avea nevoie de toate cele trei scule.

Cum se demonteaza pinioanele?

Pasul 1 : Demontarea pinioanelor vechi de pe bicicleta. Pentru a putea demonta pinioanele de pe bicicleta va trebui sa scoti roata, altfel operatiunea este imposibil de realizat. Introdu apoi cheia cu forma hexagonala pe pinioane. Aceasta are niste canale cu cautare, deci n-ai cum sa dai gres la inserarea acesteia.

Pasul 2 : Odata introdusa cheia hexagonala, pe care o poti actiona fie cu ajutorul unui levier, fie cu ajutorul unei chei franceze, trebuie sa prinzi de pinioane scula pentru contra. Aceasta dispune de un lant, care trebuie infasurat (ca in poza de mai jos) pe unul din pinioane, de preferat de la cel mijlociu in sus, dar niciodata pe cel mare.

Astfel vei impiedica rotirea pinioanelor in momentul in care vrei sa le desfaci. Pentru siguranta operatiunii poti prinde scula de contra pe pinionul mijlociu.

Pasul 3 : acum nu trebuie decat sa aplici teoria foarfecei : invarte de scula pentru contra si de scula hexagonala (actionata cu cheia franceza sau levier) catre interior, una catre cealalta.

In acest moment prinderea pinioanelor ar trebui sa fie deja desfacuta. Desfileteaz-o complet, apoi trage pinioanele spre exterior, o sa iasa foarte usor, deoarece nu au prinderi suplimentare. Verifica daca caseta are joc : misca de ea in sus si in jos pentru a detecta eventuale urme de degradare in timp. Daca aceasta are joc, ar trebui schimbata imediat.

Cum se monteaza pinioanele?

Pasul 1 : Acesta este un procedeu si mai simplu. Trebuie sa tii cont insa de cateva reguli. Pentru montarea acestora nu vei avea nevoie decat de cheia hexagonala si de o alta cheie cu care sa actionezi asupra acesteia.

Pasul 2 : Atat pinioanele cat si freehub-ul au o cautare. Este vorba de un canal mai ingust care te ajuta sa introduci pinioanele corespunzator. Identifica-l pentru freehub.

Pasul 3 : Urmeaza sa identifici si canalul pentru pinioane.

Pasul 4 : Odata identificate, poti introduce pinioanele pe freehub. Acestea intra foarte usor, fara niciun fel de efort. Daca intrarea acestora este dificila inseamna ca nu ai potrivit cele doua canale.

Pasul 5 : Este momentul sa introduci si restul de pinioane. Acestea pot fi doua sau mai multe. Respecta regula canalului subtire. Si pinioanele suplimentare il au, deci nu trebuie decat sa-l cauti.

Pasul 6 : Lubrifiaza piesa care fixeaza pinioanele pe freehub. Foloseste vaselina pe care o vei aplica pe filetul acesteia.

Pasul 7 : Fixeaz-o si infileteaz-o atat cat iti permite, peste pinioane.

Pasul 8 : Pentru fixarea finala vei avea nevoie de scula hexagonala, pe care o vei utiliza impreuna cu o cheie franceza sau o parghie (ca in poza). Strange puternic catre in jos. Cu cat parghia este mai lunga, cu atat forta de strangere va fi mai mare. In acest moment pinioanele sunt instalate si gata de o tura. Go ride!

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Va salut. Poate ați mai avut aceasta întrebare.
    Am roti dt swiss pw1800. As dori sa știu dacă pe roata liber intra caseta de 11 pinioane. Momentan am caseta de 9 pinioane.
    Mulțumesc!

    • Salut, da, intră. De la 12 pinioane în sus apar problemele de compatibilitate. :) Desigur, trebuie sa cumperi caseta Shimano sau compatibila Shimano, caci la Sram exista si standardul XD.

  • Nu am cheie ca să desfac pinioane, pot sa o înlocuiesc cu altceva, am nevoie rapid sa desfac pinioanele?
    Dacă știe careva, multumesc

  • Am vazut ca mai mulți oameni au aceeasi problema pe care o am si eu, semeringul dintre bile si pinioane nu gasesc nicăieri, daca pun o șaiba mai mare sau nu mai pun deloc acel semering are ceva sau sa pun o bucata de cauciuc.

    Va rog da-ți un raspuns, daca știți ce as avea de facut.

  • BUNA DIMINEATA,nimic despre butuc,angrenaj SHIMANO NEXUS SG-8C31,cum sa demonteaza,monteaza,piesele desfasurate,codurile pieselor,pentru a comanda,multumesc.

  • Salut! Cum se poate bloca strangerea conului la axul spate? Nu este loc sa bag cheia si sa-l tin pe loc in timp ce insurubez piulita care il blocheaza! Va multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Buna ziua sunt novice in ale bicicletelor si as vrea sa intreb un cunoscator ce inseamna QUICK RELEASE si la ce foloseste

  • :)))))) Ai omorât limba română... Grav, omule! Mergi pe alt site. Toate bune, echipa Freerider!

  • Salut.văd aici tot felul de comentarii cu privire la angrenaj.pt ca sa fii sigur pe angrenaj adică (foile ,lanțul și pinioanele)trebuie schimbate toate odată ăsta pt ca piesa uzata o strica pe cea noua înainte de termen ca sa zic așa.ăsta este o regula mecanica de care nu pot ori uita toată lumea.așa se întâmplă și cu bilele din butuc și ghiuvete)(chiuvete//au același înțeles.acum răspuns pt cei ce folosesc vaselina pt angrenaj,pai haideți sa fim înțeleși ca vaselina întotdeauna imbacseste locul uns cu praf.pt a evita pe citposibil treaba ăsta folosiți uleiuri Cum este ăla folosit la transformatoare pt ca depunerea prafului nu se mai face ca atunci cind folosești vaselina.rețineți nu cumparati piese de la diferiți producători angrenaje trebuie luate de laacelasi producător pt ca au în mare parte diferențe mici de prindere de exemplu,cuplare,înșurubare etc dar importante și ceva ff important pt ca si eu fac aceiași treaba cumpărați-va biciclete la care poți găsi ,repara si întreține ff ușor din regiunea încarc stați ,ăsta pt ca am citit comentarii în care suna cv de genul ,,am cea mai tare ,mișto etc,dar nu am bani sa o repar ,,sper ca va ajuta cu cv spusele mele .căutați sa fiți cit mai aproape de perfecțiune pt ca dacă încercați sa fiți perfecți nu va va ieși niciodată.

    • Sistemul de montare al casetei din păcate diferă de la un producător la altul şi chiar şi între diferite modele de la acelaşi producător. Dacă nu reuşeşti să îţi dai seama singur, cel mai bine ar fi să cauţi un document pe internet cu instrucţiuni de service pentru roata ta. La Shimano de multe ori se scoate afară cu un imbus foarte mare care intră în locul axului. La MAVIC vine jos aproape singură. Depinde...

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma