Reglarea schimbatorului de pinioane la o bicicleta poate parea initial un proces foarte complicat. Acest tutorial de reglaj al schimbatorului de pinioane iti va demonstra ca problema nu este deloc atat de grava precum pare si se poate rezolva rapid, mai ales ca functionarea defectuasa a unui schimbator de pinioane poate deveni extrem de enervanta.
De ce anume am nevoie ? In primul rand de o surubelnita de tip pozidriv (asemanatoare celei in stea) este obligatorie. Apoi, daca beneficiezi de un suport de bicicleta cu atat mai bine, altfel va trebui sa rogi pe cineva sa-ti mai ridice din cand in cand de bicicleta. Asta daca bineinteles nu vrei sa te obosesti tu ridicand bicicleta. Altfel, operatiunea poate fi efectuata fara probleme de unul singur.
Am ales pentru acest tutorial doua tipuri de schimbatoare de pinioane pentru reglaj : in mare, teoria este aceeasi la orice schimbator spate, doar asezarea reglajelor este un pic diferita. Modelele alese sunt Shimano Alivio, deoarece este un model foarte raspandit si Shimano XT Shadow, deoarece prezinta un nou concept, acesta facand parte din noua generatie de schimbatoare de pinioane.
Primul pas – Verificarea schimbatorului si a lantului
In primul rand trebuie sa verifici daca schimbatorul este stramb ( in cazul in care a suferit ceva lovituri ). Cauzele pot fi multiple : de la urechea care tine schimbatorul de cadru, pina la patina acestuia strambata la o lovitura. In acest caz, cel mai bine este sa apelezi la un specialist, nu sa incerci de unul singur sa-l indrepti (urechea sau patina). Nu ca n-ai putea, dar nu este recomandat. De asemenea asigura-te ca lantul este in ordine si nu formeaza bucle sau prezinta portiuni rigide. Daca tot acest checking este in regula poti trece la pasul urmator.
Pasul 2 – verificarea aliniamentului schimbatorului. Patina schimbatorului trebuie sa fie perpendiculară pe sol, altfel, inseamna ca schimbatorul tau a suferit ceva lovituri si va trebui indreptat.
Surubul pentru LOW se afla jos, iar cel pentru HIGH se afla sus. Surubul ce trebuie reglat cand lantul se afla pe pinionul mic este cel de High, asadar H. Daca patina schimbatorului se afla in stanga pinionului mic, invarte surubul in sensul acelor de ceasornic pina ce acesta va forma o linie dreapta cu pinionul mic.
Daca patina se afla in dreapta pinionului mic va trebui sa actionezi asupra surubului H contrar acelor de ceasornic pina ce acestea se aliniaza. Consulta si imaginile pentru a intelege concret operatiunea. In cazul in care patina schimbatorului nu se aliniaza cu pinionul mic, chiar si dupa ce ai actionat asupra surubului de H, inseamna ca trebuie redusa tensiunea din cablu. Faci asta actionand asupra rotitei de reglaj a schimbatorului (vezi imaginea).
La modele mai noi de schimbatoare aceasta rotita de reglaj nu se afla pe schimbator ci pe maneta de schimbare a vitezelor aflata pe ghidon (vezi poza).
Teoria este aceeasi : patina schimbatorului trebuie sa formeze o linie dreapta cu pinionul pe care se afla lantul. Daca totul funcioneaza in regula, schimba pe primul pinion, cel mare, adica prima treapta de viteza.
Patina schimbatorului trebuie si in acest caz sa formeze o linie perfect dreapta cu primul pinion. Daca in momentul in care dai la pedale lantul pare sa agate pe pinion, sau pur si simplu cade, va trebui sa actionezi asupra surubului LOW adica L. Invarte-l in sensul acelor de ceasornic un pic cate un pic pina ce lantul va sta bine pe pinionul cel mare. Reglajele de LOW și HIGH le faci o singura data, la inceput, odata ce ai instalat schimbatorul. In mod normal, limitele sunt stabilite din momentul in care bicicleta este asamblata.
Cand lantul se afla pe pinionul mic foloseste surubul cu inscriptia H – pe care o misti in sensul sau contra acelor de ceasornic ca sa misti schimbatorul stanga-dreapta pina ce se regleaza perfect liniar cu pinioanele. Apoi, faci reglajul schimband pe pinionul cel mai mare, prima treapta de viteza. Procesul este acelasi doar ca actionezi asupra surubului LOW adica L. Daca patina este aliniata nu este necesar sa faci reglajele de LOW si HIGH.
Pentru mai multe detalii, te rugam sa consulti si pozele explicative de mai jos.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Perfect Util tutorialul, chiar aveam nevoie că nu știam sigur corespondența șuruburilor H și L. Mulțumesc Autorului tutorialului!
De ce cand dau foaia 1 si pinionul 7 ( ultimul ) lantul iese dupa rotita schimbatorului cea de jos?
Salut! Am incercat sa reglez schimbatorul deoarece schimba foarte greu si nu ajungea pe toate pinoanele, si nu stiu ce am gresit, ca dupa ce am strans cablul la loc schimbatorul se roteste in gol. Pot sa o rezolv cumva, sau trebuie sa o duc undeva la reparat?
E greu de zis ce s-a întâmplat acolo, e posibil să se fi dus filetul de la șurubul de prindere a cablului și acesta să scape, e posibil să se fi rupt cablul undeva pe parcurs... cel mai bine e să o duci la reparat, dacă e prea greu ar trebui să demontezi tot ce înseamnă cămașă și cablu, să cumperi altele și să montezi totul la loc. Dar dacă s-a dus filetul, trebuie reparat sau chiar înlocuit schimbătorul.
Salut , am făcut tot ce se poate .. Însă urca până pe pinionul mare (1) foarte greu din maneta de schimbator..adică trebuie să trag foarte greu..Nu stiu de ce..am mai reglat schimbătoare dar fără probleme asta nu stiu ce are posibil de la tensiune cablului..help !..
Nu este cumva muuuult prea tensionat cablul? Pe pinionul cel mic coboara lantul?
salut am problema cu schimbatorul spate nu pot sa le readuc toate vitezele la pozitiile normale cind pun viteza 2 se pune pe prima iar in ultima viteza adica a7 lantul formeaza o linie dreapta
as avea o problema la intinzator treptele a-2a,a-3a,a-4a,a-5a,a-6 functioneaza dar treapta 1 nu,mi se blocheaza in janta si dupa aceia imi cade intre janta si pinioane cum pot repara asta
Janta sau butuc? Nu este facuta limita corect (ce de Low), de aceea cade de pe pinionul mare.
Va felicit pentru acest tutorial !
Apelez la dvs ca specialisti sa ma lamuriti care ar fi cauzele pentru care pinionul mic ( viteza 7/7 ) scapa in sarcina. La inspectia vizuala nu este deteriorat, nu are dinti tociti. Aliniamentul lantului e perfect. Fara sarcina nu scapa.
Mentionez ca este singurul pinion care scapa ( efectiv dupa o rotire de pedala urmeaza o pedalare in gol cu un trancanit puternic. )
Multumimir !
Salut, pot fi doar două cauze: aliniamentul incorect (limita) sau pinionul tocit, adică cele menționate și de tine. Sau pinionul încarcat cu pământ sau mizerie. Verifică dacă nu cumva și schimbătorul este îmbâcsit sau murdar.
Va multumesc, totul clar.
Buna ziua
In fotografia de la pasul 3, se vad 3 suruburi. Cel mai de sus ( 1 ), apoi cel din mijloc ( 2 ) si cel mai de jos (3).
Ati explicat ce fac 2 si 3. Spuneti-mi va rog ce face surubul 1 si ce ar insemna un reglaj corect in ceea ce il priveste.
Daca as fi putut atasa o fotografie as fi fost si mai explicit.
Va multumesc
Acel șurub este pentru a depărta corpul schimbătorului sau pentru a-l apropia. Trebuie depărtat în cazul în care rotița de sus a patinei este mult prea aproape de unul dintre pinioane.
Va multumesc pentru raspunsul neasteptat de promt.
Sa inteleg ca un reglaj corect, este atunci cand rotita de sus a patinei este la o distanta minima fata de pinionul care se apropie cel mai mult de ea ? Aceasta distanta sa fie de 2-3 mm ?
De regulă verificați acest lucru când lanțul este pe pinionul cel mare. Da, undeva la 3-4 mm ar trebui să fie distanța.
Multumesc !
Foarte bun tutorialul !
Scurt si la obiect !