Categorii: NutritieSanatate

Topul alimentelor anti-imbatranire

Zi de zi citesti noi studii legate de alimente si de efectul lor asupra starii tale de sanatate. Unele contribuie la prevenirea cancerului, altele reduc stresul.

Cercetatorii iti recomanda ceva pentru reducerea riscului de boala cardio-vasculara si altceva pentru a preintimpina diabetul. Cum sa te descurci in aceasta ‘jungla’ de date nutritionale si care sunt de fapt cele mai importante 10 alimente in prevenirea, cu titlu generic, a imbatrinirii?

Uleiurile vegetale

Bogate in acizi omega-3 si eficiente in protectia cardio-vasculara, uleiurile vegetale par sa se intreaca in beneficii. Consumate cu moderatie (pentru ca au totusi 120 calorii/lingura de ulei), acestea sunt un aliat important in dieta anti-imbatrinire. Cele mai cunoscute si folosite sunt uleiul de floarea-soarelui, de masline si de porumb. Pentru un parfum mai puternic, alege dintre uleiurile de susan sau de nuca – foloseste-le insa numai in salata pentru ca nu reactioneaza bine la temperaturi inalte. Mai putin cunoscute, insa cu beneficii la fel de mari sunt uleiurile din seminte de dovleac, seminte de struguri sau de in.

Portie recomandata: 1 -2 linguri /zi

Pestele

Ca si uleiurile, pestele contribuie la reducerea colesterolului ‘rau’ si a trigliceridelor in singe si previne boala cardiaca. Important este si aportul de proteina de calitate, antioxidanti si microelemente cum ar fi seleniul. Toate tipurile de peste sunt excelente – atentie insa la forma in care acesta este pregatit!

Portie recomandata: 150g/zi – de 4 ori/saptamina

Rosia

Datorita efectului antioxidant al lycopenului pe care il contine din abundenta, ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer cum ar fi cel de pulmonar, de stomac, pancreatic si cervical. In afara de aceasta, rosia pare implicata intr-o multime de mecanisme de vindecare si detoxifiere a organismului. O rosie de marime medie contine 26% din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Portie recomandata: 1 rosie de marime medie de 3 ori/saptamina

Broccoli

Studii recente arata ca broccoli-ul contribuie la distrugerea bacteriei helicobacter pylori, care este responsabila pentru ulcerul si unele forme de cancer gastric. Prin continutul sau de sulforaphan si indole, broccoli-ul pare sa ofere protectie fata de cancerul de colon si cancerul de sin, sa ajute la repararea pielii arse de soare si chiar sa previna cataracta si osteoporoza. Un sfat: consuma-l cit mai aproape de forma proaspata, pentru a nu-si pierde la fiert principiile active.

Portie recomandata: 200g de 2 – 3 ori/saptamina

Legumele uscate (fasole uscata, linte, etc.)

Iata atu-urile lor: aport de carbohidrati lenti, proteine vegetale de calitate si fibre. Efecte benefice: reglarea tranzitului intestinal, reglarea apetitului.

Portie recomandata: 150 – 200g (fierte) in fiecare zi

Ciocolata amaruie

Efect antistres garantat, datorita triptofanului pe care il contine. Plusuri: continutul de magneziu, fier, fosfor, vitamine B5, B8 si E.

Portie recomandata: 3 – 4 patratele / zi –ciocolata cu cel putin 70% cacao.


Ceapa si usturoiul

Ceapa reduce nivelului tensiunii arteriale, iar usturoiul pe cel al colesterolului. Amindoua contin numeroase vitamine (C, PP, A, vitamine din grupul B), antioxidanti si microelemente cum ar fi seleniul.

Portie recomandata: 1 catel de usturoi/zi si 3 cepe potrivite/ saptamina.

Nucile si alunele

Bogate in vitamina E si seleniu, acestea contribuie la prevenirea cancerului de plamin.

Portie recomadata: 1 mina de nuci / alune (fara sare!)/ zi

Vinul rosu

Polifenolii pe care ii contine previn cancerul si maladiile cardiace. Efectul vasodilatator si de reducere a colesterolului ‘rau’ sunt remarcabile. Trebuie consumat in cantitati moderate pentru a genera efectele pozitive de mai sus.

Portie recomandata: 1 pahar /zi

Coacazele negre

Ca si vinul rosu, contine polifenoli cu rol antioxidant, importanti in prevenirea cancerului si a degenerescentei maculare care produce cecitatea.

Portie recomandata: 1 mina de coacaze proaspete sau 1 pahar de suc natural fara zahar adaugat, de 2 ori/saptamina.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Gresit spus: ''Ceapa reduce nivelul tensiunii arteriale''...Nici vorba!.... USTUROIUL este cel care reduce tensiunea arteriala...este extraordinar!!!....consumat in stare proaspata: 3 catei de usturoi/zi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

3 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma