Piața produselor de nutriție sportivă este bine reprezentată și în România. Găsim în magazinele de sport geluri, batoane și multe alte produse specifice de la multe din cele mai cunoscute mărci din lume. În 2014 am realizat chiar un ghid comparativ și explicativ între mare parte din mărcile pe care le găsești direct în magazinele românești, fie că sunt de biciclete, multisport sau chiar supermarketuri.
Personal le-am încercat pe toate fiind oarecum un fan al acestui mod de ajutor al corpului atunci când efortul depus începe să atingă sau să depășească limitele sale. Dacă la unele am rămas relativ indiferent, efectul fiind mai degrabă placebo, la altele ajutorul și boost-ul de energie primit s-a simțit din plin. Însă de fiecare dată când am vrut să fiu sigur că nu rămân în pană pe traseu am apelat la PowerBar. Acest articol nu este un advertorial, dar totuși trebuie să scot în evidență beneficiile primite și neajunsurile simțite pentru ca și alții să poată profita ulterior de pe urma acestor avantaje.
Pentru PowerBar sunt client vechi și de-a lungul timpului, încă din 2005 când am participat la primul meu concurs de maraton mtb, am apelat la acest tip de produse pentru a ajunge cu bine la finiș. Din acest motiv pot spune că diferența dintre produse este observabilă și chiar măsurabilă dacă ai avea instrumentele necesare.
De data aceasta am luat cu mine produsele Powerbar într-un city break rapid, făcut în primăvara lui 2016 într-o destinație total diferită de România în special datorită climei din perioada respectivă, mai exact Dubai. Le-am folosit acolo, unde am avut și peste 30 de grade la umbră într-o perioadă a anului unde la noi erau încă temperaturi negative, și într-un moment în care organismul încă știa că este iarnă. Dar le-am folosit apoi și în România, la concursurile autohtone. Ca de obicei feedback-ul primit din partea produselor a fost pozitiv și benefic.
Cele mai populare astfel de produse sunt gelurile energizante. Acestea, odată înghițite, sunt asimilate foarte rapid de organism și transformate repede în “benzină”. Gelurile PowerBar sunt puternice și eficiente. Fiind de două feluri, cu și fără cofeină, poți alege dacă boost-ul este „hard” sau „super hard”.
Gelurile PowerBar sunt mai vâscoase și mai dulci decât alte produse. Deși eficiente acestea se pot dovedi a fi mai greu de ingerat sau suportat de unii sportivi. Pentru a le consuma eficient trebuie să iei o gură de apă sau băutură izotonică după fiecare înghițitură de gel. Fiind însă mai concentrate, pliculețul este mai mic și mai ușor de transportat pe bicicletă, în special la concursuri unde în general nu ai rucsac.
Un alt produs de la Powerbar pe care îl apreciez foarte mult este băutura hidratantă cu 5 electroliți. Sunt mai multe avantaje când folosești un astfel de produs. Primul este desigur faptul că înlocuiești imediat toate sărurile și mineralele pierdute de tine prin transpirație în timpul efortului. Apa este bună, dar săracă în săruri. Consumând un astfel de produs eviți destul de bine crampele musculare și senzația de epuizare întrucât organismul are din nou combustibil cu care să funcționeze.
Celălalt avantaj este faptul că produsul se prezintă sub formă de tablete efervescente. Asta înseamnă că indiferent dacă ești la un concurs sau la o simplă tură de bicicletă, îți poți prepara băutura pe loc cu apă de la un izvor la care adaugi doza corectă de electroliți, în contrast cu alte produse care se prezintă sub formă de pudră pe care nu o poți lua cu tine pe traseu la fel de ușor. Nu ai cum să o transporți eficient și nici să o dozezi corect. Și acest produs am simțit că m-a ajutat într-un mod corect nemaiavând crampe musculare de multă vreme.
Tot legat de crampe, atunci când gluma se îngroașă PowerBar mai are un as pe mânecă, pe care îl poți folosi în cele mai dificile momente ale concursului. Este vorba de shot-urile cu magneziu și vitamina B6. Este vorba de fiole pe care le poți transporta ușor cu tine. Deși PowerBar spune că produsul este pentru „după efort”, eu l-am folosit cu succes și înainte, pregătitor.
Întrucât magneziul este important la susținerea metabolismului energetic și la funcționarea normală a mușchilor, acesta ajută la reducerea oboselii. Magneziul este unul din cei cinci electroliți pe care corpul îl pierde prin transpirație, așadar înlocuirea sa este esențială pentru a funcționa normal în continuare. Și pe acesta l-am găsit util și poate a funcționat chiar și efectul placebo. Știind că am în sistem acest ajutor, oboseala și crampele au fost eliminate, întârziate sau s-au simțit la un nivel mult mai redus.
Mai dificil de consumat într-un concurs sunt batoanele pe care evit să le iau cu mine în competiție. Dacă vorbim de concurs de alergare ar fi mai ușor, însă la bicicletă și mai ales la mtb, nu sunt dese momentele când poți folosi ambele mâini pentru a desface un baton și consuma. Așadar batoanele nutriționale sunt recomandate a fi folosite mai degrabă în pauze, fie când ești în concurs la un punct de alimentare, fie când ești în pauză la tura între prieteni. PowerBar Ride Energy l-am folosit la ture recreaționale tocmai din acest motiv și mai ales pentru că nu obișnuiesc să consum hrană solidă în timpul efortului.
Batonul este însă eficient din punct de vedere nutrițional întrucât oferă organismului energie de lungă durată. Se metabolizează mai greu, dar durează mai mult. Mănânci un baton și ține de foame mai mult timp decât un gel spre exemplu, care te energizează aproape imediat. Însă acest tip de baton, cu ciocolată, are un neajuns pe care îl întâlnim vara. La căldură se topește și nici nu este nevoie ca soarele să bată direct pe el ci este suficient să fie cald în atmosferă. Din acest motiv batonul devine aproape imposibil de mâncat. Pentru a evita această situație ideal ar fi să ai la tine batoane ce nu conțin glazură cu ciocolată, cum ar fi spre exemplu Natural Energy Cereal din gama PowerBar, recomandat a fi consumat înainte și în timpul efortului.
În timpul turelor de bicicletă, în special recreaționale și nu la concurs, am mai avut la mine PowerBar Powergel Shots, bomboane gumate cu energie. Lăsând la o parte aportul de energie, aceste bomboane devin o adevărată plăcere atunci când le consumi într-o pauză sau chiar în mers. Nu sunt puține momentele când în timpul efortului, simțim nevoia acută de ceva dulce, iar ceva dulce și rapid obținut vine din partea acestor shot-uri și mai puțin din partea gelurilor care pot fi prea dulci în acel moment.
Powergel Shots reprezintă echivalentul gelurilor energizante de la PowerBar doar că se prezintă sub altă formă. În pungă găsim 9 bomboane (nu mă întrebați de ce nu sunt 10 🙂 ) pe care le poți doza mai bine decât un gel care, odată deschis, trebuie să-l consumi în întregime. Chiar și punguța are o bandă adezivă specială care îți permite să o resigilezi pentru a mânca și mai târziu. Cinci astfel de bomboane echivalează cu un gel energizant. Aceste geluri gumate există în două variante de aromă, cu portocală sau cola. Cele cu cola conțin și 75 mg cafeină.
În cele din urmă am avut la test și o băutură pentru recuperare după efort. Este vorba de PowerBar Recovery Regeneration Drink. După sesiuni intense de antrenament sau concursuri mușchii tăi încep procesul de regenerare, moment în care sistemul imunitar poate fi vulnerabil. Acesta băutură, dacă este consumată imediat după efort asa cum recomandă producătorul, oferă mușchilor proteine. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi care la rândul lor sunt cărămizile ce stau la baza construcției mușchilor. Construcție înseamnă și reparare după efort. Așadar un aport suplimentar de proteine este exact ce are nevoie corpul după efort intens.
Am consumat acest produs după efort și direct nu pot spune că simți ceva întrucât efortul s-a încheiat. La nivel molecular însă proteinele lucrează la repararea microfisurilor care apar la nivelul mușchilor și care produc inclusiv febra musculară. Însă fiecare organism reacționează diferit. Pentru mine Recovery Regeneration Drink a funcționat, în sensul că febra musculară nu am avut și m-am simțit revigorat la scurt timp după efort. Sunt totuși șanse să aibă efect și asupra digestiei. Spre exemplu la mine s-a simțit un oarecare deranjament.
Finalmente mă bucur că am avut ocazia să testez în detaliu aceste produse. Le folosesc de multă vreme însă doar recent le-am acordat o atenție mai mare. Până la urmă PowerBar este o companie americană care astăzi în 2016, are o istorie și experiență de 30 de ani, suficient să devină o opțiune de bază pentru mulți atleți profesioniști. Așadar dacă este bun pentru ei, sigur este bun și pentru noi cu condiția să le consumăm corect și fără exagerări.
Nu în ultimul rând trebuie reținut faptul că fiecare om este diferit. Din acest motiv produsele acționează diferit asupra organismului tău. Unii pot fi mai rezistenți fiind în măsură să consume mai mult fără să obțină „efecte adverse”, alții nu pot consuma nici măcar un gel fără să nu aibă deranjamente intestinale. Dacă la unii efectul este evident, la alții acesta poate fi mult mai diluat, și nu doar pentru că sunt obișnuiți cu acest fel de produse ci pentru că organismul lor nu răspunde stimulilor respectivi. Dacă dorești să folosești astfel de produse de nutriție sportivă important este să încerci mai multe și apoi să te oprești la cele care simți că te ajută cel mai mult, însă PowerBar poți considera din start a fi una dintre cele mai bune opțiuni de pe piață.
Importator: Living Well
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…