Categorii: Alte articole

Totul despre căpușe. Ce trebuie să știi dacă ai fost mușcat de căpușă, sau cum să previi

Odată cu sosirea sezonului cald crește semnificativ numărul excursiilor făcute de noi în natură, fie că le facem pe jos sau pe bicicletă. Însă la fel de semnificativ crește și riscul de a fi mușcați de „temuta” căpușă. Riscul nu este nejustificat și este real, întrucât în ultimii ani, chiar în ultimii 10 ani, numărul căpușelor în natură se pare că a crescut, unul din motive fiind schimbările climatice.

Sezonul căpușelor începe în martie-aprilie și se încheie în august-septembrie. Însă mai există excepții și în sezonul rece.

Există o „nebunie” creeată de presă, potrivit căreia riscurile unei astfel de mușcături sunt foarte mari așa că am vrut să aflăm direct de la sursă cât de justificată este această temere, de a fi mușcat de căpușă și cât de periculoasă este în realitate căpușa.

Pentru a afla, am discutat cu doctorul Popescu Corneliu Petru – medic primar boli infecțioase, căruia i-am adresat toate întrebările la care ne-am putut gândi în speranța că vom mai calma apele.

„Într-adevăr sunt mai multe căpușe acum”, spune doctorul Popescu, „probabil și pentru că este mai cald afară în comparație cu vremea de acum 10 ani. Alt motiv pentru care azi sunt raportate mai multe mușcături de căpușe decât în trecut, este că suntem mai aproape de natură, ieșim mai des în natură, suntem mai aproape de animale, casele sunt mai aproape de păduri”.

Când vorbim de căpușe se vehiculează două denumiri despre care trebuie să știm ce înseamnă: Borrelia este microbul, iar Lyme este boala dată de microb. Borrelia o regăsim în căpușa infectată, iar Lyme este boala care poate apărea la om atunci când ești mușcat de o căpușă infectată.

Doctorul Popescu ne-a spus că în realitate șansele să fim infectați în urma unei mușcături sunt foarte mici. „În primul rând un număr foarte mic de căpușe este infectat cu Borrelia. În al 2lea rând chiar dacă ești mușcat de căpușa infectată, șansele să-ți transmită Borrelia sunt iarăși mici. Nu în ultimul rând dacă totuși ești infectat, boala se tratează”. De reținut însă că o căpușă infectată cu Borrelia poate declanșa la om nu doar Lyme ci și febra butonoasă sau encefalita.

„Unele căpușe transmit unele boli, altele alte boli”, spune doctorul Popescu. „Spre exemplu căpușele de pe câinii maidanezi pot transmite febra butonoasă nu Lyme. Și febra butonoasă e periculoasă, dar și asta se tratează cu antibiotic”.

Șansele să fii infectat depind și de timpul cât a stat căpușa atașată pe om. „Se consideră că sub 24 ore riscul de transmitere al microbului de la căpușă la om e minim”, spune doctorul Popescu. „În perioada asta (iunie-iulie) vin la noi la spital o mulțime de pacienți mușcati de căpușe, dar fără să fie infectați”.

Unde avem cele mai mari șanse să fim mușcați de căpușă?

„Oriunde este vegetație”, spune doctorul Popescu. „Chiar și în parcurile din localități dacă autoritățile nu au făcut dezinsecția”.

Exista acele zone „endemice” din România, zonele geografice unde avem cele mai mari șanse să fim mușcați dacă ne plimbăm prin iarbă. „Cel mai mult în sud și Transilvania, dar practic toată țara o putem considera zonă endemică”, mărturisește doctorul Popescu.

Scoaterea căpușei

  • După fiecare tură în natură, seara la duș sau chiar și mai devreme în cursul zilei, inspectează-ți corpul (picioarele și mâinile în special) și vezi dacă este vreo căpușă prinsă. O poți găsi în orice loc de pe corp însă cu predilecție pe picioare și mâini, locurile care intră primele în contact cu iarba/vegetația. Dacă găsești, ideal este s-o scoți în mai puțin de 24 ore. După 24 de ore riscul de infecție crește.
  • Opțional – dacă ai mai fost mușcat și cunoști deja procedura, ideal este să iei tratamentul preventiv cu antibiotic înainte de a scoate căpușa. Motivul este că în cazul în care la extragere căpușa regurgitează, antibioticul să fie deja prezent în corpul tău.
  • Pentru extragere ai două opțiuni. Fie mergi la medic, care o va scoate cu o pensetă medicală – ideal este ca medicul să aibă experiență, fie o scoți tu prin rotire cu o pensetă „cârlig”. Eu folosesc pensetele O’Tom Tick Twister cu care am scos deja o căpușă. Poți viziona acest clip ca să vezi cum se face. La extracție căpușa nu trebuie „stoarsă”. Acela este momentul când riscul de infecție este cel mai mare. Penseta O’Tom prinde căpușa „de umeri” și astfel nu există acest risc. Rotirea este necesară pentru ca cleștii căpușei să fie „pliați”, iar astfel căpușa să fie extrasă fără riscul ruperii. Este important să nu rămână în tine capul căpușei pentru că riscul de infecție crește iarăși. Dacă rămân doar cleștii nu este o problemă. Aceștia vor fi eliminați natural de corpul tău.
  • Opțional – păstrează căpușa într-un recipient (eu am prins-o vie între un scotch și o bucată de hârtie), pentru a o duce la analiza și verifica dacă este infectată cu Borrelia. Este un „peace of mind” pentru tine. În cazul în care căpușa nu este infectată, după tratamentul preventiv nu trebuie să mai urmărești dacă apare semnul distinctiv al bolii Lyme, acel „bullseye” (cerculețul cu punct în mijloc).
  • Mergi la medic să-ți prescrie tratamentul specific preventiv (profialxie) cu antibiotic.
  • După tratamentul preventiv urmărește zona de unde ai extras căpușa. În cazul unei infecții cu Lyme, semnul „bullseye” (”eritem” în limbaj de specialitate) apare după 7-21 zile. Deci nu imediat.
  • Dacă apare semnul, înseamnă că ai fost infectat, iar în cazul ăsta trebuie mers la medicul de boli infecțioase și începe tratamentul de durată.

Site-ul Centrului de Prevenție și Control al Bolilor din SUA este o sursă bună pentru informații suplimentare.

Așa cum spuneam, pentru liniștea sufletească, în cazul în care vrei să afli dacă insecta care te-a mușcat este purtătoare de Borrelia, o poți duce la analize. Sunt mai multe opțiuni, iar eu am ales s-o duc la Synevo. Testul solicitat se numește „Borrelia burgdorferi, ADN din căpușă” și costă 334 lei. Rezultatul îl primești în aproximativ 7 zile. Deci mai repede de 21, cât este intervalul în care poate apărea eritermul pe piele. În cazul în care analiza este negativă atunci te poți liniști și nu mai urmărești pe piele nimic. Capușa mea însă s-a dovedit a fi infectată.

Prevenirea unei mușcături de căpușă

Pentru a evita o astfel de situație, mușcătura de căpușă, ideal este să previi. Există mai multe metode prin care poți face asta:

  • Spray dedicat anti căpușe și țânțari – Autan e cel mai cunoscut. Aplică-l pe încălțăminte, picioare și chiar pe îmbrăcăminte dacă folosești pantaloni lungi. Ideal de folosit varianta lichidă Autan decât spray-ul întrucât acesta din urmă lasă urme albe pe încălțăminte și îmbrăcăminte.
  • Îmbracă-te cu pantaloni lungi și șosete lungi. Periodic scutură pantalonii ca de praf, pentru a da jos eventualele căpușe prinse de pantaloni și care mai târziu ar putea ajunge pe corpul tău.
  • Poartă haine deschise la culoare. Se pare că aceste culori deschise atrag mai puțin căpușele.

Mituri despre scoaterea căpușei

Căpușa se scoate într-un singur fel, orice altă metodă „băbească” fiind categoric nerecomandată și anume:

  • Spirt pe căpușă
  • Ulei mentolat
  • Fosfor chibrit

„Nu se pune nimic pe căpușă”, spune doctrul Popescu. „Aceasta se extrage mecanic direct în sus”. Orice „enervare” a căpușei poate face ca aceasta să regurgiteze ce a supt deja, moment în care îți poate transmite microbul Borrelia, dacă îl are.

Unde mergem pentru extragerea căpușei?

Se poate merge la spitalele de boli infecțioase, la spitalele de urgență sau chiar la medicul de familie dacă acesta se pricepe. De reținut că la spitalul de boli infecțioase doar primești tratamentul. Căpușa va fi scoasă personal sau la unul dintre spitalele de urgență.

Ce înseamnă „doza unică” de antibiotic?

Dacă ai fost mușcat de căpușă trebuie făcut tratamentul preventiv (profilaxie), pentru a împiedica apariția bolii Lyme în cazul în care Borrelia era prezentă în căpușă. Tratamentul depinde în funcție de persoană – copil sau adult:

  • La adulți se recomandă Doxiciclină, dar depinde dacă persoana este sau nu alergică la acest medicament. Alternativ se poate lua Amoxicilina sau Claritromicină
  • La copii Amoxicilina
  • Doza depinde de vârstă și greutate, iar automediația nu este recomandată. Pentru a afla doza corectă trebuie să mergi la medic.

Ce facem dacă am fost detectați cu Lyme? Lyme se tratează?

„Lyme este o boală care se tratează, care uneori poate da și forme cronice, dar și acelea se tratează”, ne asigură doctorul Popescu. Dacă și după tratamentul preventiv cu antibiotic, după ce a trecut perioada de 7-21 zile, apare eritemul specific (cerculețul cu punct în mijloc) atunci trebuie mers înapoi la medicul infecționist și început tratamentul de durată.

Dacă după trecerea celor 21 de zile nu a aparut eritemul (iar căpușa ai dus-o la analize și rezultatul s-a întors totuși pozitiv) atunci este recomandat să-ți faci și tu analize de sânge pentru a vedea dacă totuși ai fost infectat. Nu este exclus să fii purtător de Borrelia însă fără manifestări.

„Se întâmpla ca la unii pacienți, în urma analizelor de sânge, să aibă serologii pozitive pentru Borrelia, dar care să fie în realitate «fals pozitivi»”, spune doctorul Popescu. „Sunt încă discuții în domeniu potrivit cărora aceste stări neurologice cronice de tip scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, oboseală cronică, pot să apară în urma unei infecții cu Borrelia, însă infecția să fie în realitate doar trigger-ul bolii. Dacă se obține o astfel de concluzie, nu mai este necesar un tratament cu antibiotic”.

Cum se manifestă Lyme?

Cel mai comun mod prin care boala Lyme se manifestă la om este eritermul. Însă mai pot apărea tumefacții articulare (se umflă încheieturile membrelor), meningita, afectare cardiacă.

Important de reținut este că eritermul, acel „bullseye”, poate să apară pe piele și de la mușcătura altor insecte nu doar căpușe. Dacă se întâmplă asta, iar tu nu ai observat insecta care a provocat eritermul, recomandat este să mergi la medicul infecționist pentru tratamentul preventiv (profilactic).

De asemenea, un alt semn distictiv că este posibil să fi fost mușcat de o căpușă e că eritermul este în general asimptomatic, nu te mănâncă. Mai există și excepții însă dacă te mănâncă șansele să fi fost mușcat de căpușă scad.

Unde ne testam noi de Lyme?

Pentru București, din discuțiile prinse de pe Facebook, am aflat că testul pentru Borrelia din sângele tău se poate face gratuit la spitalul Victor Babeș din București, cu trimitere de la medicul de familie. Se mai poate și la spitalul Militar. De asemenea, există și laboratoare particulare care fac acest test contra cost. Google le știe.

Se poate muri de la Lyme?

Dacă ești confirmat cu Lyme și nu faci tratementul specific da, se poate muri întrucât ajungi la meningită sau afecțiuni cardiace. „Eu însă nu am avut pacienți care să nu evolueze favorabil sub tratament”, ne asigură doctorul Popescu.

În urma discuțiilor cu doctorul Popescu Corneliu Petru a reieșit  că „nu-i dracul atât de negru”. Mi-a repetat de nenumărate ori că panica indusă de presă nu este justificată. Dintre toate căpușele din natură doar un număr foarte mic este purtătoare de Borrelia. După care dacă ești mușcat de căpușă și o extragi corect și în timp util, iarăși șansele să se transmită ceva la tine sunt mici. În plus chiar dacă la final se transmite la tine, fie nu se manifestă clinic și nu necesită tratament, fie dacă apar manifestări ale bolii Lyme, se tratează cu antibiotice, chiar și formele cronice ale bolii.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Vezi comentarii

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

3 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma