Tom Boonen (Omega Pharma-Lotto) a devenit, începând de astăzi, una din legendele ciclismului de șosea. El a reușit să câștige cursa Paris-Roubaix pentru a 4-a oară, acesta fiind cel mai mare număr de victorii ale unui singur ciclist în această întrecere. Astfel, belgianul a egalat recordul vechi de 35 de ani al conaționalului său Roger De Vlaeminck, poreclit Mister Paris-Roubaix, și și-a rezervat un loc printre monștrii sacri ai curselor clasice. Mai mult, devine singurul ciclist care a realizat dubla Turul Flandrei-Paris-Roubaix de două ori.
Cursa a debutat în stilul caracteristic marilor întrecerii de ciclism, un grup numeros evadând încă din primii kilometri ai cursei, grup care nu avea în componență vreun pretendent la victoria finală. Ploaia a lipsit din peisaj în acest an, așa că viața rutierilor a fost făcută ceva mai ușoară. Cum era de așteptat, secțiunile de piatră cubică și-au cerut drepturile asupra decursului competiției, cu 100 de kilometri înainte de final având loc o căzătură importantă. Echipa BMC a preluat frâiele plutonului și a pornit în goana evadaților. Tranșeea Arenberg s-a dovedit a fi un punct-cheie care a cernut sita favoriților. Până în acel moment, Tom Boonen și echipa sa făcuseră cursa tactică perfectă. Evadații sunt prinși, iar toți rutierii cu pretenții la victoria de pe velodromul din Roubaix sunt în primul grup. Speculând un moment de dezorganizare a adversarilor săi, Boonen împreună cu coechipierul său Niki Terpstra lansează un pseudo-atac care nu anunța nimic. Cei doi continuă să fie la câțiva zeci de metri în fața grupului din care s-au desprins, până când Boonen pur și simplu decolează de unul singur lăsându-l în urmă pe Terpstra, cu 53 de kilometri rămași până la final. Urmăritorii lui, printre care Alessandro Ballan sau Lars Boom, conduși de 3 oameni ai echipei Sky avansează într-un ritm inferior belgianului, acesta adăugând secundă după secundă avansului său pe măsură ce kilometri rămași se scurgeau. Părând a zbura odată intrat pe sectoarele de pavate, Tom Boonen își croia drum spre paginile de istorie a ciclismului într-un stil nemaivăzut la el până acum. Pedalând de unul singur, sfida toate momentele nefaste din ultimele două ediții ale Infernului Nordului când a terminat întrecerea într-un anonimat complet. Astăzi a fost ziua lui cea mare, cel mai strălucit moment al carierei sale, de până acum cel puțin. Într-o zi de Paște, și-a rezervat un loc printre titanii acestui sport, loc pe care și l-a asigurat când a trecut primul linia de sosire de pe velodromul în aer liber, după mai puțin de 6 ore de cursă. Podiumul a fost completat de către francezul Sebastien Turgot (Europcar) și de Alessandro Ballan, sosiți împreună cu Juan Antonio Flecha (Sky) și Niki Terpstra la 1 minut și 39 de secunde în spatele lui Tomeke.
Tom Boonen și-a asigurat statutul de vedetă/legendă în Belgia prin victoria de astăzi. Totuși, maestrul păpușar din spatele acestui succes monumental este Patrick Lefevere, un domn firav și cărunt care și-a făcut apariția pe velodromul din Roubaix ca să îl felicite discret pe Boonen. Lefevere este antrenorul care, în decursul anilor, a obținut nu mai puțin de 11 victorii în Paris-Roubaix prin sportivii coordonați de el, rezultat nemaiegalat până acum. Așadar, victoria de astăzi nu a fost o simplă coincidență, ci un joc de șah câștigat de un jucător care a știut să vadă bătălia în ansamblul ei și să își folosească extrem de inteligent piesele valoroase.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…
Vezi comentarii
Si eu sunt de acord ca astazi am vazut un alt Boonen. Dupa doi ani de probleme incepand cu cele cu genunchiul si terminand cu cocaina, de la inceputul anului am vazut un alt Boonen. Unul mai matur si decis sa nu mai piarda nicio ocazie.
Cat despre adversari, nu cred ca daca Hushovd sau Pozzato nu ar fi cazut i-ar fi putut pune vreo problema. Boonen a fost cu o clasa peste toti si a mai avut si o echipa formidabila in spatele sau, incepand de Patrick Lefevere si terminand cu Chavanel. Nu cred ca belgianul va mai straluci in Amstel Gold Race, nu este genul de cursa care sa i se potriveasca. Si oricum, dupa ce ai castigat Turul Flandrei si Paris-Roubaix, ce iti mai poti dori?
Boonen a facut o cursa superba. Sa reusesti in infernul acela sa evadezi cu 50 de km inainte de finish si mai important sa reusesti sa mentii avantajul obtinut este intr-adevar remarcabil. Ceilalti nici nu s-au vazut, nu au iesit cu nimic in evidenta. Si nu au avut parte nici de probleme majore, roti sparte sau ploaie. Cele cateva cazaturi din pluton au fost urate pentru protagonisti, sa speram ca sunt ok, dar nu au impiedicat pe nimeni sa lupte contra lui Boonen. Nu au fost in stare, a fost deasupra lor. Nu a tradat nici o clipa oboseala (existenta cu siguranta), aratand doar concentrare. Poate la anul obtine si a 5-a victorie, chiar daca va fi prezent si Cancellara. Azi insa Boonen a meritat victoria.
Si saptamana viitoare urmeaza Amstel Gold Race. Daca are deja 4 pietre cubice poate bifeaza si acolo o victorie (asa, la prima participare).
Desi pentru a nu deveni sezonul monoton, poate avem parte de o lupta stransa si vedem un hat-trick al lui Phillipe Gilbert.
Multumim de apreciere! Ne place sa tinem aproape cu toate evenimentele :)
wow... rapid postat articolul...cursa a fost super, Boonen zeu al macadamului !