Oricâtă nevoie am avea de apă la o tură pe bicicletă, cantitatea pe care o putem lua cu noi este limitată: 1-2 bidoane, eventual un camelback. Nu totdeauna găsim pe drum un izvor sau un magazin să refacem proviziile. Dar se pare că apa poate fi obţinută din… aer. Studentul austriac la design industrial Kristof Retezar a creat Fontus: un sistem prototip care condensează umiditatea din aer sub formă de apă curată, bună de băut, invenţie care i-a adus şi calitatea de finalist la premiul James Dyson 2014.
Un filtru este instalat la intrarea aerului pentru a opri insectele sau praful care ar putea distruge sistemul sau ar putea ajunge în apă. Totuşi, filtrul nu poate elimina şi factorii de poluare care ar putea contamina apa. Până când nu se va proiecta şi un filtru chimic, unitatea nu se poate folosi în mediul urban.
Tehnologia aceasta nu se aplică doar la biciclete, ea ar putea salva şi vieţi, 780 de milioane de persoane neavând acces la o sursă sigură de apă potabilă şi problema se înrăutăţeşte. Producerea de apă prin condensare din aer ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Informaţii preluate de pe www.iflscience.com
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…