Schimbătoarele wireless Sram eTap în faza de testare

Prima dată am avut ocazia să testez schimbătoarel eTap la Eurobike, în 2016, în cadrul expoziției. Iar în cadrul expoziției înseamnă că mă aflam într-o hală, țineam un ghidon în mână care nici măcar nu era montat pe vreo bicicletă, iar cu cele două manete de schimbătoare pentru cursiere, jucam un joc. Exact așa a decis Sram să lanseze acest produs, ca ulterior să-l putem încerc și cu un schimbător lângă noi. Sentimentul a fost unic, să acționezi o maneta ca mai apoi poziția schimbătorului să se modifice părea ceva din viitor. Tehnologia s-a bucurat de succes pentru cursiere, căci pentru acestea au fost construite inițial, dar când spun succes mă refer mai degrabă la concept decât la cantitățile vândute: preț mare, doar pe vârf de gamă.

De pe ghidon pleacă doar conductele de frână. Foto: Nino Schurter // Instagram

Iată că cei de la Sram vor să ducă această tehnologie mai departe, către bicicletele de munte și deja simt că mă voi număra printre primii posesori. Deja m-am familiarizat cu schimbătoarele electronice de la Shimano, folosindu-le de peste un an și trebuie să recunosc că acestea dau dependeță. Să ai întreg sistemul fără cablurile acelea, ar fi ceva de vis. În câteva fotografii pe care Nino Schurter le-a postat pe Instagram, se poate observa Scott Spark-ul său fără cabluri adiționale care în general sunt vizibile pe ghidon și nici la urechea cadrului, acolo unde este prins schimbătorul.

Iar de schimbătorul de pinioane nu este legat niciun cablu. Foto: Nino Schurter // Instagram

Ar fi vorba așadar despre o transmisie Eagle 1×12, comandată de un shifter și un schimbător electronice și wireless. Cei de la Velozine au descoperit câteva schițe ale unor transmisii wireless, care datează încă din 2013 și aduc mult cu ceea ce se poate recunoaște pe bicicleta lui Nino.

Probabil că cei de la Sram vor face cât de curând anunțul legat de noile schimbătoare, dat fiind faptul că fotografiile postate de Nino pe Instagram au creat deja multă vâlvă în industrie. În orice caz, era un pas așteptat. Iar noi le așteptăm de asemenea cu interes!

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Două etape din Cupa Mondială de eMTB din 2025 vor avea loc în România!

După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…

o săptămână in urma

Test – șa Prologo Dimension AGX Space Slide Control

Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…

2 săptămâni in urma

Federația Română de Ciclism anunță organizarea Campionatului Național de Ciclocros 2024-2025

Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…

2 săptămâni in urma