Audax Club Parisien (ACP) este un club de ciclism fondat în 1904 în Paris, care organizează ture de anduranță în Franța și administrează o ramură de ciclism cunoscută sub numele de Randonneuring în întreaga lume (peste 40 de țări). Din 2014, a ajuns și în România, prin Randonneurs-România, și propune câteva expediții interesante pe drumurile patriei.
Randonneur-ul este ciclistul care termină într-un an cel puțin o tură de 200 km, dar poate semnifica și un stil de viață, iar un „Randonnée” semnifică o provocare de a străbate distanțe lungi pe bicicletă respectând timpii limită stabiliți. De asemenea, Randonneuring-ul nu are nicio legătură cu ciclismul de performanță, căci nu presupune competiție între participanți, ci doar cu cel recreațional, fiind, în anumite privințe, similar cu cicloturismul.
Pentru o idee mai clară asupra Randonneuring-ului, cel mai prestigios eveniment organizat de ACP este Paris-Brest-Paris, organizat din patru în patru ani, următoarea ediție urmând să aibă loc în 2015. Distanța de parcurs este de 1.200 km în 90 de ore și evenimentul este al doilea cel mai vechi de acest gen din lume, prima ediţie având loc în 1891. Ca să participe la Paris-Brest-Paris, un ciclist trebuie să termine într-un an calendaristic cele patru distanțe clasice (200, 300, 400 și 600km) adică să devină Super Randonneur. Cu alte cuvinte aceste brevete, de 200, 300, 400 și 600km sunt un fel de pregătire sau ture de calificare pentru PBP, unde participă peste 6.000 de cicliști din întreaga lume.
Un „Randonnée” (sau Brevet) este un tur ciclist organizat în care participanții parcurg un traseu nemarcat (cu distanța cuprinsă între 200 și 1.400 km) trecând prin puncte de control stabilite de organizator, având ca obiectiv terminarea evenimentului într-un timp limită. Brevet-ul nu este un concurs, participanții nu concureaza între ei, ci este un test de rezistență, pe lângă distanțele lungi care trebuie parcurse, participanții trebuind să se descurce singuri pe parcursul evenimentului.
Distanțele „clasice” ale unui Brevet și timpii limită pentru parcurgerea traseului sunt: 200km-13,5 ore, 300km-20 ore, 400km-27 ore, 600km-40 ore, 1.000km-75 ore și 1.200km-90 ore. Ciclistul care parcurge într-un an distanțele de 200, 300, 400 și 600 este numit SuperRandonneur, titlul fiind recunoscut și acordat de Audax Club Parisien, organizația sub tutela căreia sunt desfășurate evenimentele de acest gen și această denumire în lume.
Revenind la plaiurile mioritice, în 2014, Randonneur-România, reprezentantă națională a Audax Club Parisien, va organiza 4 Brevete (ture):
Brevetele (turele) organizate de Randonneurs România se desfășoară 100% pe asfalt (care din păcate este așa cum îl știm cu toții). „Este o provocare să găsești drumuri asfaltate și puțin circulate și care să-ți ofere o continuitate, dar ne străduim. Se pot folosi orice tip de biciclete, orice tip de vehicul propulsat exclusiv prin forța umană” declară Ladislau Torok, reprezentantul Audax Club Parisien în România.
Site-ul Randonneurs România se află momentan în construcție, însă am aflat câteva detalii despre evenimentul din 14 iunie, Drumul Aurului:
Datele celor două concursuri de mtb-maraton marca BikeXpert au fost recent anunțate. Astfel, primul va fi Maratonul Vinului MARVIN pe…
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Vezi comentarii
super tare acest "concurs"