Motion au pregătit o furcă multi-link cu cursa de până la 170 mm
Furcile multilink nu sunt o noutate pe piaţă, la fel fiind şi cazul celor cu amortizarea cu lame de carbon, un exemplu fiind şi modelele de la Lauf care au fost testate şi de noi. Francezii de la Motion oferă însă o cursă de 170 mm intrând astfel cu furcile lor în zona gravity! Modelul lor multilink cu amortizare pe lamele de carbon este disponibil pentru roţi de 26-27.5-29 şi cu o cursă de 110-170 mm, greutatea anunţată fiind de doar 1.85 kg, foarte mică pentru o furcă cu cursă atât de mare.
Evident întrebarea principală este care e avantajul acestor furci faţă de cele clasice, ale marilor producători. Se pare că acest sistem reduce compresia furcii la frânare, astfel oferind capacitate completă de amortizare şi în timpul apăsării frânei din faţă. Cei de la Motion susţin că furca lor nu se comprimă la frânare oferind mereu cursa maximă.
Pentru amortizare sunt folosite nişte lamele de carbon, oarecum în aceiaşi idee cu furcile Lauf. Astfel, nu regăsim niciun arc metalic sau amortizor pe aer, toată suspensia fiind oferită de două lamele curbate. Acestea sunt confecţionate din fibră de carbon unidirecţională, modelată din start în forma curbată. Lamelele nu sunt deci sub presiune când nu se exercită forţe de compresie asupra furcii.
Conform producătorului, lamelele au fost testate cu greutăţi de 20 de tone fără să se rupă. În plus, ele au fost testate şi pentru 2 milioane de cicluri de compresie, fără să se observe scăderi ale performanţei. Astfel, Motion oferă garanţie pe viaţă pentru lamele şi tot restul corpului furcii. Lamelele sunt disponibile în diferite mărimi şi grosimi în funcţie de cursa dorită şi de greutatea ciclistului. La acelaşi model, lamelele pot fi înlocuite cu unele mai lungi sau mai scurte, oferind o modificare de 40 mm a cursei.
În partea superioară a braţelor se află un mic amortizor hidraulic. Acesta seamănă cu un amortizor de spate, dar nu are un arc pe aer intern. Este doar o frână hidraulică ce permite controlul rebound-ului, având şi o manetă de blocaj.
Un alt avantaj al sistemului e că lamelele intră în acţiune instantaneu, fără să fie nevoie de o forţă iniţială mai mare care să le acţioneze, cum e cazul la furcile clasice. Astfel, furca ar trebui să fie foarte sensibilă chiar şi la obstacole mici sau foarte dese.
În acest moment furca e disponibilă pentru roţi de 26, 27.5 şi 29 şi acceptă anvelope până la 3.0. Fiecare furcă are o gamă de curse pentru care se poate regla: 110-150 mm cea de 29, 120-160 mm cea de 27.5 şi 130-170 cea de 26.
Preţul pentru furca Motion va fi de 2500 USD, dar pentru cei ce o comandă acum de pe Kickstarter există o reducere de 50%. Furca e fabricată în întregime în Franţa.
Despre calitatea funcţionării e greu de zis fără o probă, dar compania a lansat un film despre acest lucru.
Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.