Paul Popa, membru fondator Iași Club de Biciclete Team împreună cu Iulian Ene, reprezentant național Audax Club Parisien, sprijiniți de alte 84 entități sportive din ciclismul românesc, în frunte cu Federația Română de Ciclism, au inițiat o scrisoare deschisă adresată Președinției și Guvernului României prin care se solicită măsuri de relaxare a mobilității în vederea practicării sporturilor individuale, în special mersul pe bicicletă pe distanțe mari și nu doar în scop utilitar, urban.
Redăm mai jos continuțul scrisorii:
Stimate domnule Klaus Iohannis, Președinte al României,
Stimate domnule Ludovic Orban, Prim-ministru al Guvernului României,
Stimate domnule Marcel Vela, Ministru al Afacerilor Interne și Președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență
În numele mai multor cluburi, echipe și asociații de bicicliști din România, supunem atenției dumneavoastră următoarea
SCRISOARE DESCHISĂ
Având în vedere starea de urgență instituită la nivelul țării, urmată de prevederile Ordonanțelor Militare prin care au fost luate numeroase măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 și de protecție a populației, ce au generat limitarea unor drepturi civile, precum cel la libera circulație, vă comunicăm următoarele:
– alături de marea majoritatea a cetățenilor români, și noi, bicicliștii din România, ne-am conformat măsurilor impuse de autorități și am sprijinit necondiționat efortul colectiv pentru combaterea efectelor pandemiei generate de virusul SARS-COV-2. Am intrat în mod voluntar în autoizolare, dacă a fost cazul, am limitat la minimum contactele directe interumane și, totodată, am renunțat la practicarea plimbărilor și antrenamentelor pe bicicletă.
– pentru noi, bicicliștii, acest sport și această activitate recreațională reprezintă un mod de viață. În general, aceste activități sportive le desfășurăm în locuri îndepărtate de aglomerările urbane, cu respectarea în mod obișnuit a unei distanțe de minimum 1,5 metri între participanți. De asemenea, bicicliștii, in cea mai mare parte, se respectă și se protejează reciproc, au grijă unii de alții și promovează solidaritatea și respectarea normelor de conviețuire socială. Bicicliștii practică și promovează un stil de viață sănătos și activ ca parte a unei vieți sociale durabile.
– totodată, este mai sigur din punct de vedere epidemiologic, mersul cu bicicleta, individual pe distanțe mari, în afara aglomerărilor urbane, decât desfășurarea acestei activități fizice în apropierea domiciliului, în cartier, unde posibilitatea de a intra în contact cu alte persoane este mult mai mare.
– în țări în care infectarea cu acest virus este la un nivel cu mult peste situația din România, precum Belgia, Olanda, Austria, Elveția, Cehia și în aproape toate țările nordice, nu este restricționat mersul cu bicicleta, individual, pe orice distanță, în scop recreațional, sportiv.
– există inclusiv recomandarea dumneavoastră pentru a apela la mersul pe bicicletă în această perioadă critică, fiind expuși la minimum în ceea ce privește riscul epidemiologic;
– pe de altă parte, am constatat numeroase situații în care cetățenii nu pot respecta măsurile de distanțare socială, precum, prezența în supermarket-uri și piețe agroalimentare, unde regulile sunt vizibil încălcate, ceea ce ne face să credem că efortul nostru este aproape zadarnic.
Având în vedere cele sus-menționate, considerăm că activitățile fizice, precum plimbările cu bicicleta nu afectează securitatea medicală a populației și nici nu constituie un factor de risc epidemiologic. Din contră, contribuie la menținerea sănătății fizice și mentale într-o perioadă atât de critică din multe puncte de vedere, ajutând la menținerea sănătății sistemului cardiovascular și respirator, prevenind bolile și protejând organismul de infecții. Cu speranța că vom reuși să depășim împreună aceste vremuri critice, cu privire la prevederile Ordonanțelor Militare care interzic ieșirile și practicarea sporturilor în grup, vă rugăm să luați în considerare măsuri de relaxare a mobilității pentru practicarea sporturilor individuale, și, în special, a mersului cu bicicleta, unde distanțarea socială poate fi realizată fără probleme.
Concret, mersul cu bicicleta, individual sau în grupuri foarte mici (de maximum 3 persoane), pe orice distanță, cu măsuri de protecție în timpul desfășurării activității fizice (purtarea obligatorie a măștilor și a mănușilor de protecție), ar putea fi realizat:
– individual sau alături doar de membrii familiei, indiferent de distanță, având în vedere că ciclismul se practică pe distanțe de peste 100 de km;
– în grup de maximum 3 persoane, pe trasee aflate în apropierea zonelor forestiere / pădurilor din apropierea localităților de domiciliu / reședință;
– în caz de necesitate, individual, la magazinele de profil, vânzare și service biciclete și accesorii biciclete.
Pentru desfășurarea acestei activități fizice, biciclistul va completa o declarație pe propria răspundere, în care va menționa că a luat cunoștință de faptul că va trebui să nu intre în contact cu alți bicicliști sau cu alte persoane de pe traseu, cu excepția celor cu care va fi necesar în situația aprovizionării cu bunuri de consum de la supermarket-uri sau a angajaților din magazinele de profil.
Vă mulțumim anticipat, în speranța că, prin aprobarea solicitării noastre, vom contribui împreună la traversarea acestei perioade de criză în condiții sigure.
Cu deosebit respect,
Paul Popa, membru fondator Iași Club de Biciclete Team
Iulian Ene, reprezentantul național al Audax Club Parisien și Randonneurs Mondiaux în România, președinte al Randonneurs România
Vă menționăm că SCRISOAREA DESCHISĂ este susținută de următoarele entități sportive din ciclismul românesc, ceea ce înseamnă zeci de mii de pasionați ai mersului pe bicicletă:
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…