Categorii: GeneraleMagNoutati

Guvernul german oferă compensații sportivilor dopați

Acum cu toată mediatizarea cazului de dopaj în care jucătoarea de tenis de origine rusă, Maria Sharapova, a fost testată pozitiv pentru o substanță denumită Meldonium, vă aducem o știre apărută recent potrivit căreia guvernul german a acceptat să plătească compensații pentru foștii sportivi din Republica Democrată Germană (R.D.G.). Dacă vă întrebați ce legătură are guvernul cu niște sportivi dopați, atunci e bine să știți că această măsură de compensare are în vizor sportivii care în perioada 1972-1989 au fost supuși unui program instituționalizat și structrat de dopaj, fără ca ei să fie conștienți de acest lucru. Starea de sănătate a atleților din program s-a deteriorat așa de tare încât guvernul a decis creearea unui fond pentru ajutorarea financiară a acestora.Până la căderea Zidului Berlinului în 1989 atleții din R.D.G. utilizau diferite substanțe care aveau ca scop îmbunătățirea performanțelor sportive, ei reușind să câștige sute de medalii la jocurile olimpice de vară și de iarnă din acea perioadă. Potrivit estimărilor un număr de 8000-9000 de atleți erau supuși acestui program, marea majoritate a acestora nefiind conștienți de acest lucru. Guvernul a declarat că a aprobat pregătirea unui proiect de lege prin care victimele să primească o sumă de 10.500 euro, guvernul așteptându-se la mai multe cazuri în prezent decât cele 194 de persoane pentru care a plătit deja o compensație în anul 2002.

Adoptarea acestui program în anii 70 a dus la dublarea numărului de medalii de aur câștigate de atleții din R.D.G. de la o ediție a jocurilor olimpice la alta. În perioada 1972-1988, atleții din R.D.G. au obținut 384 de medalii, cu toate că sportivii nu au participat la olimpiada din Los Angeles din 1984.

În prezent aproape 2000 de foști atleți suferă de boli grave, de la tumori, probleme cardiace, probleme de circulație la infertilitate sau depresie. Unii au decedat în timp ce alții se tem de probleme pe care le-ar fi putut moșteni copii de la ei.

Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Share
Published by
Dragos Mitroi

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma