Apariţia foilor narrow-wide (cu dinţi succesivi înguşti şi laţi) a permis în primul rând utilizarea sistemelor 1×11, dar şi practicarea disciplinelor mai extreme ale MTB-ului cu o singură foaie la angrenaj fără riscul căderii lanţului, care la un sistem cu 2/3 foi este împiedicat să cadă de deraior. Deraioarele spate noi cu blocaj ajută în acest sens, iar practicanţii de DH şi freeride folosesc de multe ori un chain-guide în acest scop, dar pentru multă lume foile cu profil alternant al dinţilor sunt ceea ce ajută ca lanţul să se păstreze pe foaie şi să ruleze uşor.
Dezavantajul acestor foi este că ele nu puteau fi folosite la un angrenaj dublu sau chiar triplu deoarece dinţii nu permit trecerea lanţului de pe o foaie pe alta. Nu se ştie dacă doar din cauză că se credea că nu se poate face sau că exista interes în acest sens, dar se pare că până acum mai nimeni nu a avut interesul să proiecteze unele cu posibilitatea de schimbare a foii. Acum, datorită celor de la Shimano, se pare că acest lucru va fi posibil…
Cei de la VitalMTB au descoperit proiectul şi cei de la Bikerumour au reuşit să facă rost de acesta. Foile Shimano se deosebesc de altele prin mai multe caracteristici: rampe, pini, dinţi fără profil suplimentar exterior şi forma unora din dinţii mici sunt diferite. Combinaţia dintre acestea creează zone de schimbare a vitezelor care permit lanţului să treacă de pe o foaie pe alta. Dinţii mari par să fie mai mult înalţi decât laţi, explicaţia fiind scăderea greutăţii fără a pierde din proprietăţile de retenţie a lanţului.
După cum arată imaginea, se pare că proiectul este atât pentru angrenaje duble cât şi triple.
Se pare că proiectul conţine mai multe forme diferite de dinţi. Printre cei mai laţi, unii sunt ceva mai laţi decât alţii, în funcţie de poziţie, ducând spre zona de schimbare a vitezei, cum ar fi în cazul 32c. Atât dinţii înguşti cât şi cei laţi par să aibă o mică crestătură (32d). Dintre dinţii laţi, cei care nu au rol în schimbarea vitezei par să păstreze o formă pozitivă iar cei pentru schimbare par să fie mai subţiri spre interior. În proiect se specifică faptul că nu doar aceste forme vor fi folosite, pe listă fiind şi alte forme de diamant, trapezoid, triunghi şi hexagon.
Pinii şi rampele crează o structură de suport care transportă lanţul în sus pe faţa interioară a foii, dimensionate ca să facă loc la două link-uri de lanţ.
Deşi nu apare în imagini, patentul precizeată că aceste forme pot fi folosite şi în alte configuraţii, cum ar fi în cele de tip 1x. Cum Shimano la ora actuală nu oferă foi de tip narrow-wide deşi au în ofertă grupuri de tip 1x, se poate presupune că aceste proiecte pot da naştere la foi care pot fi folosite în toate situaţiile. De exemplu, ar putea exista un angrenaj dublu ale cărui foi, întoarse invers, să poată să funcţioneze şi pe un angrenaj simplu. Cum foile de la Shimano sunt destul de scumpe, existenţa unora care pot fi folosite în mai multe situaţii ar fi utilă.
Patentul precizează că aceste forme de dinţi ar putea fi folosite şi pentru pinioane. Patentul a fost depus în octombrie 2013 şi publicat în noiembrie 2014, dar se pare că a ieşit la iveală de-abia acum. Să sperăm că Shimano va face un comunicat oficial despre acesta cât de curând.
Articol preluat de pe bikerumour.com