Încă din decembrie 2014 am fost alături de Waldo, sistemul românesc de prevenire a furtului bicicletei. A trecut aproape un an, iar acum dispozitivul poate fi pre-comandat. Waldo este puţin mai altfel decât ce există pe piaţă la ora actuală şi se bazează pe prevenţie în sensul că hoţul vede dispozitivul pe bicicletă şi este mai puţin probabil să continue cu furt.
Waldo este un dispozitiv electronic ce se ataşează de cadrul bicicletei printr-un sistem interesant „ascuns”, nu exista la şuruburi vedere. Colierul de instalare se introduce direct în dispozitiv, iar acesta îl blochează la fel ca un lacăt. Blocarea şi deblocarea se fac wireless cu ajutorul aplicaţiei speciale instalată pe telefonul smart. Tot cu ajutorul acestei aplicaţii poţi vedea şi unde se află bicicleta ta în cazul în care totuşi a fost furată sau dacă pur şi simplu ai uitat unde ai parcat-o. Aplicaţia Waldo îţi spune şi câtă baterie mai are alarma înainte de a trebui să fie pusă la încărcat.
Waldo funcţionează cu un acumulator intern a cărui autonomie este de 3 săptămâni în condiţii normale de utilizare. O încărcare durează două ore. Interesant este faptul că nici măcar mufa micro USB prin care se face încărcarea nu este la vedere ci expusă doar dacă demontezi alarma.
Waldo este fabricat din materiale solide care rezistă la lovituri repetate. Astfel dacă hoţul doreşte să o distrugă va dura mult până când se va întâmpla asta. În plus între timp alarma va suna, iar tu vei fi anunţat pe telefon că ceva se întâmplă cu bicicleta ta. În plus alarma este complet protejată de intemperii.
Pentru a fi în legătura cu telefonul tău alarma dispune de un cip special şi nu unul normal de tip SIM. Astfel pentru a folosi alarma va trebui să achiziţionezi şi un „plan”. Opţiunile sunt de 6 luni sau 12. De asemenea şi telefonul tău trebuie să dispună de abonament cu trafic de date sau să fi conectat la o reţea Wi-Fi. Ni s-a mai transmis că s-a ales această opţiune întrucât cip-ul special este mai rezistent şi ocupă spaţiu mai puţin decât SIM-ul normal pe care îl avem în telefoane.
Din informaţiile de pe site-ul oficial am aflat că alarma funcţionează doar în anumite ţări enumerate într-o listă. Putem sta liniştiţi însă pentru că Europa şi SUA sunt bine acoperite. Am întrebat totuşi de ce nu funcţionează în orice ţară cu acoperire GSM şi ni s-a spus că datorită cip-ului care este oferit în parteneriat cu un operator virtual. Dacă totuşi vor exista cereri şi pentru alte ţări atunci Waldo va demara negocieri pentru a extinde aria de operare a dispozitivului. Partea bună este că planul de date achiziţionat, spre exemplu în România, va funcţiona în orice altă ţară „compatibilă”. Nu trebuie să cumperi un plan nou dacă te duci să zicem în Ungaria pentru 3 zile.
În cazul în care alarma va începe să sune aceasta are o putere de 100 db. Pentru a înţelege cam ce înseamnă lucrul ăsta iată o listă de comparaţii: avion cu reacţie la decolare la o distanta de 300m; Boeing 707 înainte de aterizare la o distanta de 1,8 km; elicopter Bell J-2A la o distanţă de 30 m sau o maşină pornită de tuns iarba dacă stai la 1m de ea. Aşadar se aude destul de tare dacă ne gândim că acceptabil pentru urechea umană este un zgomot de 70 db (sursa purdue.edu).
În acest moment nu există posibilitatea reglării sensibilităţii alarmei însă suntem asiguraţi că aceasta nu va începe să sune dacă bicicleta este mişcată accidental. Acest lucru a fost posibil mulţumită algoritmului special pe care Waldo îl foloseşte şi care îi permite să facă diferenţa dintre alarmele false – de exemplu, când o bicicletă parcată într-un rastel este mișcată din greșeală de către un alt biciclist şi situaţia când bicicleta chiar este furată.
Alarma Waldo este în acest moment disponibilă pentru precomandă la preţul redus de 99 euro sau 120,99 euro împreună cu un plan de date de 6 luni şi 138,99 euro împreună cu un plan de date pe 12 luni. Pentru început se vor fabrica doar 100 de bucăţi. Aşadar dacă ai o bicicleta preţioasă, indiferent de motiv fie că este scumpă, fie că are valoare sentimentală mare, grăbeşte-te. Livrarea estimată este pentru primăvara 2016.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Salut! În acest caz, sistemul tot poate detecta mișcarea și alerta utilizatorul pe telefon.
Întrebarea este cum se comportă la spuma poliuretanică. E o tehnică folosită de spărgătorii de magazine care astupă sirena cu un tub de spumă poliuretanică înainte de a da lovitura.
În acest caz, sistemul tot va detecta mișcarea, iar utilizatorul va fi alertat.
Permite-mi sa te contrazic... " Right now, Waldo can be used only in the country from where it was purchased. If you want to use Waldo from another country, send us an email. "
Probabil site-ul trebuie actualizat. Noi am primit informatia asta direct de la Narcis Mihai
Salut!
Într-adevăr, poate fi folosit în mai multe țări. Am actualizat și site-ul: http://waldo.bike/faq
Cip ce nu poate fi schimbat? Plan de date oferit de un operator virtual? Functioneaza doar in tara in care a fost achizitionat? Pai hai, sa-l stapaniti cu placere. Mie nu-mi trebe.
Nu functioneaza doar in tara in care a fost achizitionat ci in toate cele cu care s-a incheiat parteneriat:
Austria, Belgium, Bulgaria, Canada, Croatia, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Luxembourg, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, and the United States.
Se rezolva cu o lovitura de ciocan bine plasata :)
Cica nu-i char asa :)