Trail-uri superbe pentru toată lumea la Topoloveni Summer Tour

Trail-urile cele mai frumoase pe care le putem ataca din șaua MTB-ului se află de multe ori în vârfuri de munte, locuri inaccesibile pentru majortatea cicliștilor, rezervate doar celor mai antrenați. În plus, foarte puțini organizatori de evenimente le includ în traseele lor, datorită dificultăților organizatorice și riscurilor inerente unui traseu în zonele montane înalte (vreme imprevizibilă, acces extrem de greu în caz de accident).

Potecile frumoase stau însă ascunse și în locuri mai apropiate de noi, așteptând să fie descoperite. Multe sunt la îndemâna tuturor, nefiind nevoie de eforturi prea mari, biciclete prea performante sau asumarea de riscuri pentru a le parcurge. Traseul Topoloveni Summer Tour din calendarul Riders Club include zeci de km pe astfel de trail-uri de dificultate mică și medie dar care sunt ușor accesibile și oferă o satisfație deosebită oricărui iubitor al ciclismului pe roți cramponate, toate pe dealurile din spatele orașului făcut celebru printre altele și de magiunul delicios fabricat în zonă.

Am decis să particip și eu la un concurs din acesta, mai scurt și mai lejer, să mai schimb traseele montane pentru ceva mai aproape, împreună cu soția mea pe care am înscris-o la fel cu mine, la traseul lung. Cu o lungime de 40 km și o diferență de nivel de doar 400 m traseul nu se anunța ca fiind ceva dificil, dar cineva cu experiență știe că orice traseu, indiferent de parametrii săi, poate include surprize și secțiuni destul de dificile! Pentru ca experiența să fie completă, am decis să testez pe acest traseu și o bicicletă Kross Hexagon B6, un model entry level cu frâne pe disc hidraulice, cam genul de bicicletă pe care cineva care dorește să se apuce de MTB mai serios ar achiziționa-o.

Organizarea la fața locului a fost impecabilă, lucru la care ne putem aștepta dată fiind experiența de neegalat ca număr de evenimente a organizatorilor. Startul s-a dat din centrul orașului, cu o bucată de câțiva km pe asfalt unde plutonul s-a mai aranjat, după care s-a ieșit în offroad. Pentru început traseul a inclus câteva drumuri pietruite mai late și altele mai înguste prin câmp, secțiuni care au întins și mai mult coloana de cicliști astfel că la intrarea efectiv pe prima urcare mai serioasă deja se putea merge ușor, fără aglomerație.

Partea de mijloc a traseului o reprezintă o succesiune de drumuri neasfaltate și secțiuni lungi de potecă single-trail prin pădure, în mare parte cu o pantă modestă, ceea ce face în special potecile foarte plăcut de parcurs. Sinuoase, cu mici urcări și coborâri, fac deliciul oricui iar pentru un începător permit să descopere senzațiile oferite de un MTB folosit în domeniul lui de activitate. Pe alocuri sunt prezente și mici bucăți mai grele, inclusiv două urcări scurte dar abrupte unde marea majoritate a concurenților sunt nevoiți să guste puțin și din plăcerea push-bike-ului, un lucru nelipsit la orice competiție care se respectă!

Văzând cum km de pe gps se tot adună și se apropie de valoarea de 40, adică de finalul cursei, pe mine sincer mă incerca o părere de rău că se termină. Experiența a fost foarte plăcută. Semnul că finalul e aproape este ieșirea în asfalt, dar așa cum orice concurs serios are un finish pe măsură, la Topoloveni lucrurile nu stau atât de simplu. Cu mai puțin de 1 km înainte de sosire, traseul cotește iar prin offroad și include celebra traversare prin râu, la mai puțin de 2 minute de linia de finish! Așa că nu se poate să nu termini competiția încântat, cu zâmbetul pe buze! Cele câteva imagini capturate pe traseu sper să vă facă să doriți să vedeți și voi acest traseu simplu dar frumos.

Pentru mine experiența a fost interesantă, participând cu o bicicletă entry level. Am tras cât de tare am putut de la start până la finish și am obținut locul 36 în clasamentul general cu timpul de 1:55:16, la mai puțin de 30 de minute de câștigătorul la general și la sub 8 minute de locul 3 la categoria mea. Asta ar fi o dovadă că faptul că alții au biciclete foarte scumpe și performante nu este un motiv să nu participăm la astfel de evenimente, de care ne putem bucura cu orice bicicletă potrivită, corect echipată și în stare bună de funcționare.

În concluzie, dacă aveți un MTB și vreți să vedeți la ce e bun acesta, Topoloveni Summer Tour este locul perfect. Dacă vă dați deja bine, puteți să participați și să vă bucurați de un traseu foarte simpatic. Chiar și pentru cei mai buni dintre cicliști cu siguranță alergarea pentru podium pe potecile acestea nu poate fi decât extrem de plăcută!

Un raport de cursă al colegului Ștefan Chivu care s-a luptat la podium puteți găsi aici.

Horațiu Campian

Horaţiu pedalează şi merge pe munte de când se ştie, dar s-a apucat serios de mountain bike şi de participarea la concursuri în 2006, iar de cursieră în 2010. Când nu pedalează, aleargă pe poteci de munte, iar iarna practică schi-alpinism. Iubeşte potecile de MTB din Carpaţi şi şoselele şerpuitoare ale Alpilor. Zona sa preferată de MTB este Bran-Moieciu.

Share
Published by
Horațiu Campian

Stiri Recente

Test – Merida eONE-EIGHTY 2025 și Merida eONE-SIXTY SL 2025 – Primele impresii

În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…

4 zile in urma

Roți de top din carbon, cu dinam inclus în butuc? Da, există, se numesc Hunt Proven Carbon XC Dynamo și au o greutate surprinzătoare

Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…

o săptămână in urma

Merida lansează trei noi biciclete electrice: eONE-EIGHTY, eONE-SIXTY SL și eFLOAT echipate cu noile motoare Bosch

Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…

2 săptămâni in urma