În 1989, în urma ideilor unor jurnaliști americani întorși de la Turul Franței, urma să se nască tentativa unui mare tur care ar fi trebuit să fie echivalentul american al acestuia. Pentru că o astfel de competiție are nevoie de un buget serios, au ajuns să prezinte proiectul tocmai lui Donald Trump, care se pare că a fost cucerit de idee în doar câteva zeci de secunde, dar mai ales de numele ce urma să îl poarte viitoarea competiție: Tour de Trump!
Prima ediție a avut loc în 1989 cu un buget de premii de 250.000 USD, inclusiv 50.000 USD pentru liderul clasamentului general. Competiția a luat startul în Albany, New York și a avut 10 etape ce au cumulat 1347 km, finalul fiind în fața cazinoului Trump din Atlantic City! Au luat parte 114 concurenți din 8 echipe profesioniste și 11 de amatori, incluzând nume celebre ca Greg LeMond sau Andy Hampsten și echipe ca Lotto, Panasonic, PDM sau echipa națională sovietică.
Chiar și atunci cursa a întâmpinat proteste publice cu pancarde cu înscrisurile „Fight Trumpism”, „Die Yuppie $cum”, „The Art of the Deal = The Rich Get Richer” și „Trump = Lord of the Flies”. Cursa a fost câștigată de norvegianul Dag Otto Lauritzen din echipa americană 7-Eleven
În 1990 cursa a început în Wilmington, Delaware, a vizitat Baltimore unde a fost ancorat yacht-ul Trump Princess și a avut finalul în Boston, fiind câștigată de mexicanul Raúl Alcalá de la echipa PDM-Concorde.
După doar două ediții ale Tour de Trump, acesta a fost nevoit să își retragă sponsorizarea datorită unor probleme financiare, cursa fiind preluată de DuPont, numele devenind Tour DuPont, urmând alte 6 ediții până în 1996, ultimele două câștigate de Lance Armstrong, atunci la echipa Motorola.
Competiția a murit după un scandal în care a fost implicată familia DuPont, ediția 1997 nereușind să atragă un sponsor corespunzător.
Sursa: wikipedia, http://richcruse.blogspot.ro
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…