Categorii: Rapoarte de cursa

Raport de cursă – Transilvania Bike Trails Race 2017

Sâmbătă 19 august a avut loc a 4a ediție a maratonului mtb Transilvania Bike Trails Race (TBT Race) din regiunea Târnava Mare. Este un concurs al cărui start aproape în fiecare an are loc din alt sat săsesc din această zonă. Pentru 2017 startul a fost în Saschiz.

Evenimentul a pus la dispoziția concurenților două distanțe de concurs: tura lungă – cu 78 km și 1700 m diferență de nivel și tura scurtă – cu 41,5 km și 780 m diferență de nivel. La start s-au aliniat 781 de concurenți din care au terminat 724 în timpul alocat de organizator. TBT Race a devenit în doar 4 ani unul din cele mai mari concursuri de mtb din România. Simplul fapt că la finalul concursului au fost nu mai puțin de 126 de finisheri la Feminin, confirmă popularitatea acestui concurs.

TBT Race 2017 – foto Radu Cristi

Per ansamblu maratonul nu este unul dificil din punct de vedere fizic întrucât altitudinile nu sunt mari, maxima fiind de 748 m. Traseele sunt construite pe dealurile din regiunea Târnava Mare, la 20 km de Sighișoara. Mare parte din ele se desfășoară pe rețeaua de trasee de cicloturism construite de Fundația ADEPT. Restul traseelor de concurs sunt alcătuite din drumuri de iarbă, forestiere și ulițe din satele vechi. Traseele de concurs trec prin curțile bisericilor fortificate în timp ce cel lung traversează inclusiv Cetatea Țărănească din Saschiz. Aceste obiective reprezintă practic simbolul maratonului TBT Race.

TBT Race 2017 – foto Radu Cristi

Însă aparențele sunt înșelătoare, concursul fiind totuși unul greu. Lipsa altitudinilor mari face ca efortul la pedalare să fie constant și continuu cam de-a lungul întregului traseu. Lipsa coborârilor lungi înseamnă și lipsa perioadelor de recuperare. Așadar, la final de concurs cu siguranță vei fi destul de stors de puteri, porțiunile de respiro fiind puține.

Zonele unde traseul de concurs străbate rețeaua de trasee de cicloturism sunt extrem de virajate. Desfășurându-se în mare parte prin pădure și străjuite de copaci, traseul șerpuitor devine asemeni unui joc pe calculator. Pe de altă parte aici sunt puține zone unde se poate depăși așa că dacă în față este cineva care merge încet, toată lumea merge încet. Însă ediția 2017 a fost mai grea și datorită caniculei de peste zi. La amiază ciclocomputerele înregistrau 38 de grade la umbră.

TBT Race 2017 – foto Radu Cristi

La startul ediției 2017 s-au aliniat câțiva dintre cei mai buni cicliști din România cum ar fi dublul Campion Național Kelemen Arpad, dar și Robert Dobai ambii de la NoMad Merida CST, Lucian Logigan și Duca Bogdan de la Scott Geiger Team, Madaras Attila de la Dinamo Bikexpert Team sau Vlad Dobre.

Câștigătorul de anul acesta la traseului lung categoria Elite, a fost Kelemen Arpad de la NoMad Merida CST. Victoria sa a fost fără prea mari emoții pe locul 2 terminând colegul său de echipă Robert Dobai. Abia 5 minute mai târziu a sosit și Vlad Dobre pe locul 3.

foto TBT Race

Dacă pentru Kelemen cursa s-a desfășurat bine, pentru Dobai a fost puțin mai greu. „M-am simțit foarte rău în prima oră, chiar am vrut să mă opresc deoarece aveam aritmii și simțeam că forțez organismul după săptămâna de bolit”, spune el pe pagina sa de Facebook. „Mi-am revenit pe la jumate și am recuperat 3 poziții până la finalul din Saschiz”.

TBT Race 2017 – foto Radu Cristi

Tot greu a fost și pentru Dobre. „Am trecut prin zeci de stări”, spune el pe Facebook, „de la sufletești la fizice, peisaje superbe, oameni faini și nu în ultimul rând mâncare buna. Eu zic că nu există traseu greu, ci doar concurenți puternici!”

La feminin General tura lungă, lupta s-a dat între Bonta Karina, Karagyozyan Aneliya și Emese Fodor care au terminat pe locurile 1, 2 si 3. La feminin General tura scurtă pe locul 1 a terminat Baltes Cora, Morar Adriela pe doi și Andreica Andreea pe 3.

TBT Race este o cursă importantă întrucât reprezintă și etapa a 3a din Cupa Națională a României la MTB Maraton. Kelemen Arpad a câștigat această etapă, dar și toate celelalte de până acum. Evenimentul s-a desfășurat foarte bine și s-a văzut destul de ușor că este organizat de oameni cu experiență. Medaliile de finisher au fost excelente și la fel și premiile. Toate au inclus semne distinctive, tradiționale săsești specifice zonei unde are loc concursul.

TBT Race 2017 – foto Radu Cristi

Rezultatele complete pot fi descărcate de pe site-ul oficial al concursului.
Fotografiile de la eveniment pot fi vizualizate pe pagina oficiala de Facebook a concursului.

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma