Absa Cape Epic 2018 la final – Investec Songo Specialized câștigă la masculin și feminin, Dinamo-BikeXpert termină cu bine

(Galerie foto la finalul articolului)

Prima treaptă a podiumului final de la Absa Cape Epic 2018 a fost cucerit de americani. Pe de o parte au fost cei vechi, cu experiență, iar pe de altă parte o echipă nouă. La Masculin Jaroslav Kulhavy și-a adjudecat a 3a victorie, de data aceasta avându-l partener pe tânărul american Howard Grotts (Investec Songo Specialized). Puternicul Kulhavy și cățărătorul Grotts au format o combinație formidabilă, care la final a dominat categoria.

La Feminin, Dane Annika Langvad și americanca Kate Courtney (Investec Songo Specialized), s-au aflat în total confort, de la prolog până la ultima etapă a maratonului. Ele au câștigat cu un avans incredibil, de 46 minute față de locul 2.

Ultima etapă a maratonului, a 7a, cu o lungime de 69 km și 2000 m diferență de nivel, a fost categoric cea mai grea din istoria de 15 ani a concursului. Datorită celor patru cățărări dificile  pe care le-au avut de parcurs concurenții, până și cei din frunte le-au simit din plin. Chiar dacă băieții de la Investec Songo Specialized aveau un avans de 8 minute în fața lui Manuel Fumic și Henrique Avancini, nu puteau risca nimic, și s-au rugat să nu apară probleme mecanice de-a lungul zilei.

Cannondale Factory Racing au făcut prima mișcare a zilei, împreună cu Centurion Vaude, însă aceste atacuri „matinale” au fost inutile întrucât ambele echipe încercau în același timp să țină piept contraatacurilor venite de la Trek Selle San Marco 2, Buff Scott MTB, Canyon Topeak și Investec Songo Specialized.

La aceasta ultima etapă, Manuel Fumic s-a ales și cu o căzătură după ce aparent, a vrut să-l împingă de pe bicicletă pe Jeremiah Bishop (Canyon Topeak 2). La final de etapă Fumic a dezmințit intențiile spunând că a fost doar „dinamica concursului” fără alte intenții ascunse.

Grupul fruntaș a stat împreună mare parte a etapei până când Specialized a lansat un atac pe urcarea Freedom Struggle, încercând să fragmenteze grupul. Doar Trek Selle San Marco 2 au reușit să se țină după ei.

Pe coborârea finală cei de la Canyon Topeak s-au speriat puțin după ce Kristian Hynek s-a ales cu o pană. Cum cei de la Cannondale Factory Racing erau foarte aproape, Hynek a reușit să repare repede pana, echipa păstrând astfel locul doi la General.

La feminin, Langvad și Courtney nu au avut rivalitate. Ele au zdrobit concurența, având 7+1 zile de concurs fără greșeală. Sabine Spitz și Robyn De Groot (Ascendis Health) au ajuns pe 3 la această ultimă etapă. Annie Last și Mariske Strauss (Silverback-KMC) au terminat ziua pe 5, la General ele reușind să obțină locul 3.

Langvad și Courtney au terminat concursul cu un avans incredibil, de 46 minute, câștigate în cele 7 etape. Doar o problemă mecanică sau de sănătate le-ar fi putut încetini. Din fericire nu s-a întâmplat nimic neașteptat.

Și Courtney a fost suprinsă de cât de bine au mers toate cele 8 zile de concurs. „Categoric sunt emoționată. Când m-am hotărât să particip la acest concurs, primul meu maraton pe etape, oamenii au spus că sunt puțin inconștientă. Prietenii însă au fost alături de mine și m-au susținut.”

Podium Masculin Absa Cape Epic 2018 – Clasament General

  1. Jaroslav Kulhavy si Howard Grotts – Investec Songo Specialized
  2. Alban Lakata si Kristian Hynek – Canyon Topeak
  3. Manuel Fumic si Henrique Avancini – Cannondale Factory Racing

Podium Feminin Absa Cape Epic 2018 – Clasament General

  1. Annika Langvad Kate Courtney Investec Songo Specialized
  2. Sabine Spitz Robyn De Groot Ascendis Health
  3. Mariske Strauss Annie Last Silverback – KMC

Podium Mixt Absa Cape Epic 2018 – Clasament General

  1. Nicky Giliomee si Brennan Anderson – Journey by Junto
  2. Agustina Maria Apaza si Cesar Lettoli – Merida Argentina
  3. Gus Klohn si Yolandi Du Toit – Garmin Powerbar Mixed

Și echipele Dinamo-BikeXpert au terminat cu bine, întreg maratonul, cele 7 etape plus prima zi de concurs, Prologul. Problemele de sănătate de pe parcurs nu i-au oprit din dorința de a termina concursul. Nici probleme mecanice deosebite nu au fost. Doar în ultima etapă Răzvan Jugănaru a tăiat pe exterior cauciucul, dar a reușit să repare pana în timp util.

„Pha… iată-ne ajunși și în ultima zi. Nici nu știu cu ce să încep și despre ce să povestesc”, spune Răzvan Jugănaru vizibil emoționat, la final de maraton. „A fost o nebunie totală ziua aceasta pe care am încheiat-o cu un pahar de vin alături de colegii de suferință. Și la capitolul ăsta am avut emoții. Aici, duminică, nu se vinde alcool la niciun magazin. Și noi ce facem?? Asta a fost reacția.”

Haosul organizat din „race village” a început încă de la primele ore ale dimineții. „Ziua a început cu cimpoierul, ca de fiecare dată. Am vrut să îl filmez, iar când am ieșit din cort, avea deja 10 telefoane după el! A fost destul de ciudat, că și aici s-a trecut la ora de iarnă la ei, și de dimineață nu știam după ce să mă iau… După ceas sau după telefon. Bineînțeles că iar am avut nebunia cu strânsul bagajului, încărcă-l pentru următoarea locație, etc.”

Fiind ultima etapă, două lucruri erau sigure: toți concurenții vor fi obosiți și toți vor trage la maxim pentru a recupera cât mai multe poziții în clasamentul general. De aici rezultă și a 3a certitudine, că vor fi multe accidentări. „Preconizam că toată lumea va fi obosită, dar va face tot posibilul să mai recupereze câteva poziții… Pe scurt, fugă ca la nebuni că oricum nu mai conta nimic după ziua asta. Și odată cu ea multe greșeli. În concluzie, a trebuit să ne concentrăm și să fim foarte precauți”, spune Răzvan.

Însă Răzvan și Karina, care au concurat la Mixt, s-au descurcat excelent de-a lungul întregii săptămâni, terminând în top 10 sau acolo, foarte aproape. Și acum aveau șanse să termine etapa pe o poziție bună. „Am plecat destul de temperat și am încercat să recuperăm progresiv pentru a nu forța din start și „tăia” pe prima urcare foarte abrupta și destul de lungă. Nu ne-a ieșit prea bine, că s-a plecat pe o roată și trebuia să stai cu ei pentru a nu pierde trenul. Cred că a fost o abordare bună deoarece până la jumătatea traseului am reușit să prindem destul de multe echipe. Ne doream destul de tare să intrăm în top 10 la general, dar știam că este aproape imposibil, așa că ne-am focusat pe un loc cât mai bun în etapă”.

Răzvan și Karina au terminat etapa pe locul 8 la categorie, pe 12 la finalul tuturor etapelor și pe 263 la general cu timpul de 38:21.51, din 564 echipe care au finalizat maratonul din Africa de Sud.

„Per total a fost o experiență fabuloasă pe care o recomand oricui. Am văzut locuri noi, culturi nou, am cunoscut oameni noi… A fost diferit. Iar faptul că am putut să ne activăm și să avem un obiectiv, ne-a făcut să trecem peste o grămadă de bariere. Faptul că am stat la cort, am avut toți probleme de sănătate, ne-am ajutat când ne-a fost greu, am mâncat împreună aceiași mâncare timp de 8 zile, ne-a unit mai mult și ne-a făcut să fim o familie. A fost o adevărată experiență, o adevărată aventură pe care o recomand oricui. Vă dați seama că nu a fost doar bine ci am avut și perioade grele. Poate ne-am și certat, dar ne-am și împăcat. Toate au fost acolo și au făcut parte din experiență”, încheie Răzvan Jugănaru, la finalul celor opt zile de concurs care au însumat 653 km și 13.530 m diferență de nivel, la temperaturi care au trecut și de 30 de grade!

Cealaltă echipă Dinamo-BikeXpert, alcătuită din Cătălin Sprînceană și Hans Comyn, care a participat la Masculin, s-a descurcat la fel de bine, chiar dacă rezultatele lor sunt mai „diluate” datorită concurenței mai mari la această categorie, și a numărului mai mare de echipe. Cei doi au terminat etapa 7 pe locul 103 și pe locul 112 în clasamentul general al etapelor. În clasamentul general „overall”, Cătălin și Hans s-au clasat pe 192 din 564 de echipe care au pedalat toate cele 7 etape. Timpul lor a fost de 36:06.07 ore.

Felicitări celor 4 concurenți! Ne-au arătat că se poate. Ne-au arătat că în ciuda tuturor  eforturilor, se poate. Absa Cape Epic nu este doar despre antrenament, efort, strategii de echipă și biciclete bune. Este despre întreaga experiență luată ca un tot. Ai practic 8 concursuri consecutive, niciunul ușor. Recuperarea după fiecare etapă este departe de a fi ideală, concurenții stând la cort. Mâncarea este bună, dar nu întotdeauna pe placul tuturor așa cum și Cătălin Sprînceană a avut ghinionul să pățească. Igiena este și ea bună, dar pentru un duș trebuie eforturi speciale. Bicicletele se comporta bine, însă trebuie să le îngrijești zilnic, cu revizii capitale de mai multe ori de-a lungul celor 7 etape.

Absa Cape Epic este o experiență de viata. Poate termina un amator un astfel de concurs? Cu siguranță da. Orice amator? Cu siguranță nu. Ne bucurăm însă că un efect secundar al participării României la acest concurs a fost promovarea sa. Mult mai multă lume știe acum „din interior” despre Absa Cape Epic. Sperăm ca pe viitor să vedem din ce în ce mai multe echipe românești la acest maraton. Este un un concurs greu și destul de greu accesibil financiar. Însă dacă dorința și pasiunea este suficient de mare, orice este posibil!

Dan Mazilu

Îi place să spună că s-a născut pe bicicletă, însă în realitate s-a născut în București. Practic, se dă pe două roți din copilărie. Mai serios s-a apucat de ciclism din 1998 când, după ce și-a cumpărat primul MTB, s-a și dus la vârful Omu. Se mândrește că a fost primul care a făcut asta și până în ziua de azi așteaptă să-i confirme cineva... Lăsând gluma la o parte, Dan este unul din cei mai pasionați cicliști din România, la nivel de amatori. Rămânând tot timpul la un nivel constant al pasiunii, niciodată prea exagerat sau prea monoton, și-a angrenat întreaga familie care-i susține entuziasmul și pedalează alături de el. Tot timpul pe bicicletă, la concursuri, la teste, la evenimente de profil din țară și străinătate, explorând un nou traseu de cicloturism sau pur și simplu scriind despre acest subiect, Dan este în constantă legătură cu ultimele noutăți din domeniu, ultimele trenduri și ultimele tehnologii folosite la biciclete.

Share
Published by
Dan Mazilu

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

3 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma