De ce ciclism pentru copii?
Primul motiv se leagă de sistemul sportiv al oricărui sport, vorbind despre latura sa de performanță, care are la bază nivelul/nivelurile pentru copii. Practic, totalitatea copiilor care practică cu o anumită frecvență un anumit sport reprezintă baza de selecție. Un simplu calcul matematic de indică faptul că dintr-o bază mare de selecție, se poate aștepta un număr mare de sportivi de performanță, care la rândul lor ating diferite niveluri de performanță, mai înalte sau mai puțin înalte.
În același timp, sutnem conștienți că nu toți copiii vor ajunge sportivi profesioniști și poate nu își vor atinge nici măcar țelurile de performanță pe care și le-au stabilit singuri, însă ar fi o greșeală fundamentală ca o persoană să privească acest lucru ca pe un eșec. Firește, vorbim despre o latură socială și de dezvoltare personală. Pe lângă gradul ridicat de funcționalitate al organismului pe care îl conferă practicarea ciclismului, copiii dezvoltă o serie întreagă de alte abilități: îndemânare rutieră, care ulterior se va dovedi utilă când se vor regăsi în postura de participanți la trafic, spiritul de echipă, dorința de auto-depășire, capacitatea de rezolvare a problemelor, creșterea stimei de sine și cultivarea unui stil de viață sănătos în rândurile lor. Acestea sunt doar câteva dintre avantaje și cu siguranță atât copiii care vor practica ciclismul, cât și părinții lor vor descoperi o sumedenie de alte beneficii.
Cum organizează Federația ciclismul pentru copii ?
Dat fiind că sistemul sportiv ciclist pentru copii este o adițiune recentă în politica Federației Române de Ciclism, am plecat de la expertiza pe care o au alte țări în acest domeniu. Pentru acest lucru, am apelat la specialiștii din federația britanică și cea australiană de profil, luând aceste două foruri ca exemple prin prisma succesului de care se bucură în țările respective. Categoriile de copii se referă la minorii cu vârste între 5 și 14 ani, după cum urmează:
Aceste categorii s-au stabilit pe baza seturilor de abilități specifice vârsteiși având în vedere nivelurile de efort de care sunt capabili, valori care au la bază constatări și cercetări medicale. Chiar dacă uneori copiii arată că pot mai mult, acest lucru poate induce în eroare și poate conduce la supra-saturație și chiar uzură fizică prematură.
În ceea ce privește distanțele și volumul de efort în funcție de categorie, Federația Română de Ciclism recomandă cu tărie să se respecte următoarele limite:
În privința competițiilor pentru copii, acestea vor fi publicate în secțiunea Calendar – Copii de pe site-ul oficial al Federației Române de Ciclism.
Conduită sportivă
Pentru că sportul presupune fair-play, considerăm necesar să precizăm că o conduitaă corespunzătoare atât a sportivilor, cât și a însoțitorilor lor este vitală pentru buna desfășurare a antrenamentelor și întrecerilor, dar și pentru cultivarea unui comportament civilizat. În mod firesc, adulții prezenți vor avea cea mai mare responsabilitate pentru că cei mici îi văd ca pe modele. De aceea, îi rugăm respectuos pe toți adulții prezenți:
Federația Română de Ciclism
31.03.2016
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…