Am discutat cu Fabian Istvan despre Thermal Enduro, a doua etapă din Cupa Națională de Enduro, care va avea loc în 29-30 aprilie la Băile 1 Mai.
1.Salut Fabian! Thermal Enduro se află deja la a 3 a ediție. Cum consideri că a evoluat competiția în tot acest timp?
Salutare tuturor !
Da, suntem la a 3-a editie avand in vedere ca in 2015 a trebuit sa renunt la organizarea evenimentului din cauza unor probleme personale si ne bucura foarte mult ca am reusit sa ajungem aici. Primul an a fost un concurs pilot pentru mine avand in vedere ca nu am mai organizat nici un fel de eveniment pana atunci si asta s-a vazut si in organizare. Desi lucrurile au iesit destul de bine, totusi au fost cateva minusuri. A doua editie, cea de anul trecut a fost mult mai ok. Am invatat foarte multe din prima experienta si chiar daca personal am fost nemultumit de cateva lucruri, majoritatea riderilor s-au simtit bine. Anul acesta speram ca va fi cel putin la fel de bine ca si in 2016.
2.Ce ne spun cifrele și mai ales, ce spun participanții despre acest concurs?
Cifrele ne spun lucruri bune! Avand in vedere ca in primul an am avut prezenti undeva la 70 de rideri, anul trecut, dupa un an de pauza, numarul acestora aproape ca s-a dublat. Am avut 118 concurenti prezenti la fata locului si asta pe cat de mult ne-a surprins, pe atat de mult ne-a bucurat. Avand in vedere locatiile celorlalte evenimente din tara am fost foarte placut surprinsi sa vedem ca lumea a purtat si inca poarta tricourile noastre, ne intreaba si felicita pentru eveniment. Feedback-ul este unul pozitiv si asta ne-a incurajat sa mergem mai departe chiar daca nu avem un munte langa noi si suntem in capatul celalalt de tara.
3.Dacă ai fi nevoit să-l încadrezi ca grad de dificultate, făcând o paralelă cu alte concursuri din țară, unde ar fi locul Thermal Enduro?
Avand in vedere ca am participat la majoritatea evenimentelor din tara consider ca traseele noastre sunt printre cele mai usoare. La prima editie foarte multa lume era sceptica legat de eveniment avand in vedere ce „munte” au gasit la fata locului. Dar se pare ca am reusit sa scoatem ceva bun din dealul nostru. Munte sigur nu e… :)) Desi avem cateva elemente mai dificile pe trasee, datorita si urcarilor lejere consider ca avem cele mai usoare trasee din tara.
4.Ce noutăți ai pregătit pentru ediția acestui an? Cum se prezintă traseele?
Din punct de vedere al traseelor foarte multe noutati nu avem, am hotarat sa mergem pe liniile de anul trecut, dar am facut cateva imbunatatiri pe unde s-a putut si vom mai lucra putin la ele zilele ce urmeaza. Am incercat sa le facem mai vizibile si mai sigure. Totodata am fost putin mai atenti la portiunile unde se putea trisa si am modificat in asa fel incat sa fie corect fata de skillurile fiecaruia.
5.O întrebare pe care o adresez tuturor organizatorilor de competiții enduro: cui i se adresează acest concurs? Sunt șanse, spre exemplu, ca un rider de XC să-l poată parcurge în siguranță pe un hardtail și să obțină un timp decent?
Cred ca evenimentul nostru li se adreseaza in primul rand celor care acum incep aceasta ramura a mountainbike-ului. E un intro perfect. Nici prea greu dar nici prea simplu. De aici fiecare poate decide daca i se potriveste genul acesta de competitii. Exact asta am si vrut sa obtinem. Enduro e totusi o parte mai agresiva a ciclismului si daca nu ai un minim de experienta si apari direct pe un varf de munte cu prea multa incredere, se pot intampla lucruri nefericite.
Fara nicio problema poate participa oricine cu un hardtail chiar si de XC. Singura rugaminte e sa isi lase saua mai jos pe coborari, pentru propria lor siguranta. Anul trecut au fost cativa participanti care au uitat sa faca acest lucru. Cum nici traseele nu sunt pe un teren foarte denivelat si timpii scosi pe un hardtail pot fi chiar foarte buni. Doar ca exemplu, la prima editie, categoria hobby a fost castigata pe un hardtail.
6.Care este fondul de premiere stabilit pentru ediția 2017?
Anul acesta facem tot posibilul sa nu „incarcam” castigatorii cu tot felul de produse de care multi probabil nu au nevoie sau nu au ce face cu ele si vom oferi in primul rand premii in bani. Fondul de premiere este ca si la Bistrita, undeva la 5500 de ron in care intra inclusiv premiile pentru concursul de pumptrack. Avem si un mini concurs de pumptrack, pentru cei care inca nu au aflat !
7.Ce le transmiți în încheiere celor dornici să participe?
In primul rand rog toti participantii sa aiba grija de ei, sa fie atenti la trasee, marcaje, alti rideri si sa memoreze cat de bine se poate specialele ca sa nu aiba surprize in timpul concursului. Incercati sa nu va obositi prea tare deja din prima zi ca sa aveti suficienta energie pentru ziua de duminica, mai ales ca seara va asteapta si o petrecere pe cinste! In dimineata din ziua concursului mai aveti timp suficient sa parcurgeti traseele odata in ritm lejer. Nu va bagati unde nu sunteti siguri pe voi si nu fiti eroi pentru ca nu va ridica nimeni statui prin padure. Bucurati-va de dat si de timpul petrecut pe trasee !
Va asteptam cu drag !
În octombrie am fost în Spania, unde Merida a lansat trei noi biciclete. Evenimentul a fost cu atât mai important…
Roțile pentru MTB Proven Carbon XC Dynamo recent lansate de Hunt, un producător de roți din carbon cu un excelent…
Recent ne-am deplasat în Spania unde Merida tocmai a lansat cea mai mare și mai extremă bicicletă mtb electrică a…