Dacă până nu de mult în gama de la Fox regăseam 3 modele diferite, începând cu 2017 lucrurile s-au schimbat, iar acum avem la dispoziție o denumire diferită: Factory, Performance Elite și Performance. Evolution a dispărut. Din denumire ar trebui să fie foarte clar cum stau treburile: Factory este vârful de gamă, un produs World Cup proven așa cum le place americanilor să-l descrie, Performance Elite este varianta de mijloc, iar Performance este versiunea pentru toți ceilalți care nu dispun de bugete mari pentru achiziționarea unei furci. În orice caz, nici furcile din gama Performance nu-s ieftine, dar vom lămuri în acest articol cum se descurcă față de vârful de gamă.
Anul acesta am avut ocazia să pedalez pe majoritatea furcilor de la Fox, începând cu versiunea Factory, trecând prin versiunea Performance Elite, apoi prin Performance și terminând cu noua furcă Rhythm, noul entry-level.
În cazul versiunii Factory lucrurile sunt foarte clare: materiale dintre cele mai bune, inclusiv coating-ul Kashima care face ca acest model să sară imediat în ochi, reglaje din abundență și cea mai mică greutate. Urmează Performance Elite care nu se aplică pentru toate gamele de furci, ci doar pentru versiunile 34 și 36. În cazul acestora, specificațiile sunt similare cu cele ale furcilor din gama Factory, adică ai aceleași reglaje, aceleași curse, însă o greutate cu aproximativ 150-200 de grame mai mare (exemplu dat pentru furcile din gama 34 Factory vs. Performance Elite). Vizual se pot identifica după stickere dar și după coating-ul brațelor superioare, în cazul furcilor din gama Performance Elite acestea fiind negre. Diferența de preț dintre acestea nu ar trebui să depășească 200 de euro. Ambele folosesc cartușul FIT4.
Diferențe notabile sunt însă între gamele Factory și Performance. Acestea din urmă utilizează un alt cartuș, GRIP și beneficiază de mai puține reglaje. Totodată crește cu alte 100-150 de grame și greutatea (exemplu dat pentru furcile din gama 34), dar brațele au același coating de culoare neagră precum furcile din gama Performance Elite.
În ture toate furcile s-au comportat excelent, însă trebui să amintesc faptul că vei vrea una din gama Factory doar dacă ai bani și doar dacă ai chef de reglaje. Evident, reglajele sunt mereu binevenite însă pentru un începător s-ar putea să fie cam mult. Iar unii chiar nu vor să-ți bată capul cu asta. Pentru aceștia, furcile din gama Performance sunt ideale: ai reglajul de rebound și alte 3 click-uri pentru modul de utilizare: blocat, intermediar (trail) și complet deschis. Desigur, cu mai multe reglaje disponibile, furcile din gama Factory și Performance Elite funcționează mai bine pe anumite porțiuni de traseu. De exemplu, pe denivelări mari și repetate, Factory se descurcă mai bine decât o furcă din gama Performance. Totodată, furcile din gama Rhythm folosesc același cartuș GRIP, iar acest comportament l-am semnalizat deja în testele precedente ale bicicletelor echipate cu noua furcă entry-level. Aceasta din urmă este și cea mai grea de altfel.
Pe scurt:
Factory și Performance Elite: cartuș mai performant, greutate mai mică, mai multe reglaje, funcționalitate mai precisă și mai fină, mai scumpe. Gama de preț: 1.000 – 1.200 de euro
Performance și Rhythm: cratuș GRIP – dezvoltat de curând, reglaje mai puține însă mai clare pentru începători, greutate mai mare, coating diferit pentru modelul Rhythm, mai accesibile din punct de vedere al prețului. Gama de preț: 700 – 850 de euro.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Salutare,
Eu stiam ca Performance Elite este si pentru gama 32, de exemplu: FOX 32 SC Float Performance Elite Air FIT4 de pe scott scale 910 (2017) si nu doar 34 si 36.