Protecția este rolul cel mai important. Căzăturile la bicicletă nu sunt rare iar la MTB sunt chiar destul de dese, iar primul punct de contact cu solul de multe ori este palma. Mănușile vor prelua o parte din frecare și vor reduce efectele accidentului, cu atât mai mult cu cât ele sunt mai groase și proiectate pentru discipline mai extreme. Totuși chiar și cea mai simplă pereche de mănuși face diferența și ne ajută să nu luăm contactul cu solul direct cu palma.
Aderența dintre palmă și ghidon și dintre degete și manetele de frână și de schimbător este crucială pentru securitatea ciclistului. Mănușile conțin materiale special studiate și suprafețe cu aderență mărită în zonele de contact cu acestea, pentru un control perfect al comenzilor bicicletei.
Termoizolarea este un aspect important mai ales la temperaturi joase, în anotimpul rece sau chiar și vara pe munte. În funcție de model, mănușile pot să ofere diverse nivele de termoizolare, de la mănușile subțiri de vară care oferă protecție minimă la frig până la cele groase de iarnă ce oferă protecție inclusiv la temperaturi negative.
Mănușile pot fi de asemenea cu degete sau fără degete.
În principiu, în afară de prețul mai mic și greutatea redusă, mănușile fără degete nu au mari avantaje din niciun punct de vedere enunțat mai sus. Totuși permit controlul mai ușor asupra telefonului și ciclocomputerului, mai ales dacă trebuie să folosim un touchscreen. Altfel, o pereche de mănuși cu degete este mereu recomandată. Modelele performante oferă în vârful degetelor materiale compatibile și cu ecranele touchscreen.
Un aspect important este tipul de bicicletă pentru care au fost proiectate. În special dacă vorbim de MTB și cursieră, poziția mâinii pe ghidon este complet diferită, la fel sunt și punctele de maximă presiune. De aceea o pereche de mănuși de șosea va fi puțin diferit proiectată față de una de MTB. Deși se pot folosi în mod evident la orice disciplină, mănușile vor aduce beneficii maxime la tipul de utilizare pentru care au fost gândite.
Alegerea corectă a mănușilor trebuie să ia în considerare toate aceste aspecte. Astfel, putem spune că avem pe piață câteva tipuri principale de mănuși:
Indiferent ce mănuși ați decis că aveți nevoie, este important să alegeți un model de calitate de la un producător recunoscut. Mănușile ieftine au o viață scurtă, cusăturile și materialele cedează repede, suprafețele îngroșate de confort se deteriorează iar materialul poate să facă cute sub palmă devenind foarte incomod.
De asemenea, aveți în vedere să alegeți mărimea corectă. Mănușile trebuie să vină cât mai mulat pe mână, dar fără să impiedice mișcarea normală a degetelor. Probați dacă e posibil înainte și aveți în vedere că o pereche de mănuși incomode chiar și foarte puțin la probă după câteva ore în șa pot deveni un coșmar.
După succesul incredibil pe care l-a avut organizarea Campionatului European de MTB anul acesta, în luna mai, la Cheile Grădiștei,…
Șaua bicicletei este un subiect sensibil, și la propriu si la figurat. Așa că este greu și pentru noi să…
Sezonul hibernal nu este deloc unul “mort”, pentru că este vremea concursurilor de ciclocros. Astfel, pe data de 12 ianuarie…