Iubitorii sportului cu pedale din România formează o comunitate tot mai mare de ceva vreme, iar la acest lucru au contribuit decisiv numeroasele asociații, cluburi sau echipe de amatori formate în ultimii câțiva ani. Aduși laolaltă de pasiunea pentru mersul pe bicicletă sau pentru ciclism, oamenii din aceste organizații sunt cei care organizează tot felul de evenimente care să ajute la promovarea acestei activități. Așa că am stat de vorbă cu Bogdan Manea, din partea Constanța Cycling Team, echipa care este responsabilă pentru materializarea unor competiții precum Babadag XC sau Constanța History Race.
Este corect, Constanța Cycling Team (CCT) este prima echipă de cicliști amatori din Constanța. Am pornit la drum acum 3 ani, la inceput doar cu 4 membrii uniți de această pasiune, care ieșeam săptămânal la ture prin județ și prin împrejurimile orașului. Neavând pe atunci și nici acum un spațiu unde să putem discuta, am pus la punct un forum unde persoanele interesate putea stabili diverse ture ori puteau pur și simplu să comenteze despre acest sport. Pot să spun că CCT a pornit de la acel forum, iar treptat, tot mai mulți constănțeni au aflat de noi.
În Constanța existau persoane care practicau ciclismul la nivel de amator cu mult înainte să existe CCT, iar aici vreau să îl menționez pe Nichiforescu Marius, un fost ciclist de performanță care participă la primele concursuri de mountain bike organizate în țară încă de la prima lor ediție. În cadrul acestora, a reușit și reușește clasări pe podium până în ziua de astăzi.
Revenind la CCT, scopul inițial nu a fost performanța ori participarea la concursuri. Frecvența antrenamentelor comune și ritmul lor ne-au îndreptat către competițiile naționale de mountain bike și șosea, pentru a ne măsura puterile cu alți cicliști amatori sau de performanță.
Este dificil să estimez un număr exact de membri deoarece, pentru majoritatea, ciclismul este un hobby și participă la concursuri ori evenimente în funcție de cum le permite programul. Pot să spun că avem un număr de 40 membri care participă des la diferite evenimente, iar dintre aceștia, sunt 10 persoane care sunt prezente la concursuri prin țară, reușind clasări pe podium în majoritatea.
Concurăm la ambele discipline, mountain bike și șosea. Chiar dacă numărul participanților este mai mare la mountain bike, poate datorită faptului că este mai accesibil, nu neglijăm nici partea de șosea unde, din păcate, “meniul” este destul de sărac încă.
Anul trecut am fost implicați în organizarea Babadag XC, un concurs desfășurat în Pădurea Babadag. Aproximativ 100 de persoane s-au aliniat la start și feedback-ul pozitiv din partea participanților ne-a bucurat mult, mai ales că a fost prima competiție organizată de noi. A fost cel mai important eveniment al nostru, din care am avut mult de învățat în materie de organizarea unui concurs de mountain bike și datorită lui următoarele competiții marca CCT vor avea de câștigat.
Încercăm anul acesta să organizăm și o competiție pe șosea. Chiar dacă marea majoritate dețin mountain bike-uri, sunt sigur că nici bicicletele de șosea nu sunt așa de rar întâlnite. Competițiile de șosea sunt foarte puține, cred că le putem număra pe degetele unei mâini și este păcat ca tocmai această disciplină, cea mai importantă, să fie neglijată.
Campionatul Național de Șosea pentru Amatori este o competiție gândită pe mai multe etape, care să includă un contratimp individual, o etapă de fond și un circuit destul de dificil in orașul Constanța. Fiind o competiție pe etape, participantul cu cel mai bun timp total la finalul celor 3 etape va câștiga. Prima etapă are startul în stațiunea Mamaia și constă intr un contratimp individiual pe o distanță de 5 kilometri, unde cei mai bine pregătiți vor avea ocazia să se distanțeze poate chiar decisiv de restul participanților. A doua etapă se desfășoară pe un traseu valonat din județ, traseu care datorită vântului poate pune în dificultate chiar și participanții cu experiență. Ultima etapă este un circuit în orașul Constanța, unde schimbările repetate de ritm, curbele dar și oboseala celorlalte două zile își pot spune cuvântul.
Deocamdată, în Dobrogea, din câte cunosc, la nivel de amatori sunt câteva concursuri importante: Triatlon Fără Asfalt , Triatlonul din Mamaia și competițiile pe care avem în plan să le organizăm. La nivel de ciclism de performanță, sunt câteva concursuri importante precum Turul Dobrogei, care se desfășoară de-a lungul mai multor etape și este considerat de participanți un bun antrenament înainte de Turul Romaniei. La rândul său, Turul României are și acesta o etapă ce trece prin in județul Constanța. Un alt concurs important este Criteriul Juniorilor, desfășurat tot pe etape,care le oferă șansa juniorilor să își măsoare forțele între ei.
Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…
Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…
Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…
Vezi comentarii
Buna ziua. Am vorbit cu organizatorii CN de Amatori si mi-au raspuns ca organizarea evenimentului este sub semnul intrebarii. Desi exista o mica sansa, cel mai probabil nu se va mai organiza in acest an. Daca mai aveti nevoie de alte detalii, nu ezitati sa intrebati. O zi buna!
Buna ziua! am si eu o intrebare referitoare la campionatul national la amatori. mai multe detelii. daca pot sa ma inscriu online sau daca inscrierea are loc local. Eu sunt din botosani si sincer nu as vrea sa bat drumul degeaba. si as dori sa gasesc mai multe detalii privind competitia (distante etape, locul si ora precisa (o adresa mai exacta)...etc.) Va multumesc!