Categorii: ArticoleMag

Cat valoreaza bicicleta mea veche?


Se poate sa fi ajuns intr-un moment in care doresti sa-ti vinzi bicicleta veche pentru a-ti achizitiona una noua. In acest articol iti vom prezenta criteriile importante dupa care ar trebui sa te ghidezi atunci cand te decizi sa o vinzi.


Variantele de a-ti vinde bicicleta veche sunt urmatoarele : fie o vinzi unui magazin e biciclete care o primeste ca avans pentru noua ta bicicleta, fie o vinzi pe bursa fie o vinzi pe piese. Dintre toate cele trei variante, prima se numara printre cele mai rapide dar si mai dezavantajoase din punct de vedere financiar iar ultima este cea mai rentabila, dar care-ti va rapi foarte mult timp.


Cadrul si furca


Exista multi factori care puncteaza atunci cand trebuie sa stabilesti pretul bicicletei sau cand cineva iti va evalua bicicleta. Cea mai importanta componenta a unei biciclete in momentul vanzarii este cadrul : in jurul acestuia se vor invarti majoritatea propunerilor de costuri. Pentru cadru exista trei criterii care punteaza : materialul din care este realizat, inaltimea acestuia si brand-ul. In acelasi timp, conteaza foarte mult starea acestuia, varsta si integritatea. Este mai mult decat evident ca un cadru care prezinta urme de riding violent, in special zgarieturi adanci, va valora mai putin decat un cadru asemanator care a fost exploatat in conditii optime. Asa ca protejeaza-ti cadrul cat mai bine in cazul in care te gandesti la revanzare.


Trebuie sa iei in considerare ca rezistenta oricarui cadru, scade in timp deoarece sudurile sunt supuse unui stres mecanic mare. Chiar si in cazul cadrelor de carbon, imbinarile sunt realizate din aluminiu sau alte materiale care in timp cedeaza.


Un cuvant greu de spus in momentul vanzarii bicicletei il va avea si furca sau amortizorul spate. Exista modele de furci, precum modelele de top de la FOX, care nu-si pierd foarte mult din valoare, iar in momentul revanzarii o sa cantareasca  in favoarea unui pret mai mare. Sunt bine vazute si anumite modele de furci Rock Shox.


TIPP : foloseste protectii pentru cadru, in special in zonele unde cablurile se freaca constant de acesta, protejeaza bascula de lant prin aplicarea unei protectii cu arici pe partea inferioara a basculei, imediat sub lant, iar daca te deplasezi des la munte poti folosi o protectie de plastic, in genul unei aripi pentru a proteja teava inferioara a cadrului de pietrele care se intampla sa mai sara pe traseu.


Franele


Franele sunt pe locul doi in determinarea costului unei biciclete la mina a 2a. Puncteaza bine bicicletele echipate cu frane pe disc hidraulice, acestea fiind singurele care-si mai pastreaza valoarea in timp. V-Brake-urile nu mai sunt un punct de reper, astfel incat poti gasi in ziua de astazi bicicletele la mina a 2a echipate cu V-Brake-uri XT sau XTR la preturi foarte mici. Tot la capitolul V-Brake-uri ar fi ideal daca ai inlocui sabotii vechi cu o pereche noua, astfel incat frana va fi mai prompta iar potentialul cumparator mai impresionat.


La franele pe disc sunt putine persoane care verifica situatia placutelor. In general nu sunt piese de schimb scumpe, dar pentru unele modele ofertele de pret sunt destul de mari. Ideal ar fi ca manetele de frana sa se prezinte in forma buna, deoarece acestea se numara printre componentele care incaseaza cele mai multe socuri.


Angrenajul


Pe locul trei se claseaza angrenajul, pinioanele si schimbatoarele. Acestea fac parte din factorii decizionali atunci cand se calculeaza pretul unei biciclete la mina a 2a. Pinioanele si angrenajul pot fi foarte uzate in multe din cazuri, mai ales daca nu au fost ingrijite corespunzator, iar atunci valoarea lor scade drastic, deoarece trebuiesc inlocuite. La fel si in cazul schimbatorului de pinioane : acesta sufera deseori lovituri. Nu doar datorita obiectelor intalnite pe traseele montane dar si atunci cand lasi bicicleta jos iar acesta se freaca de asfalt.


TIPP : daca doresti sa pastrezi schimbatorul de pinioane in conditii optime, poti monta un scut. Aceasta se prinde intre schimbator si urechea cadrului si este realizat in general in metal. Ofera protectie foarte buna la loviturile care intervin din lateral.


Cum calculez costul bicicletei mele vechi?


Daca bicicleta ta se afla intr-o stare buna de functionare si nu prezinta urme de exploatare salbatica, ai putea obtine pe ea pina la 65% din valoarea initiala. Procentul este valabil pentru bicicletele ce nu depasesc o vechime de 3 ani.


Daca te hotarasti s-o vinzi unui magazin ca avans pentru noua ta bicicleta, afla ca acestia calculeaza cu un 40 maxim 50% in valoarea initiala a bicicletei, deoarece si acestia trebuie s-o revanda la randul lor. Si un castig minim trebuie sa existe. In general magazinele cumpara biciclete din gama entry-level, dar brand-uri cunoscute. Nu confunda entry-level cu low-cost. Pentru o bicicleta Rich sau DHS cu o vechime de 3-4 ani sunt slabe sanse sa mai incasezi ceva.


Ultima varianta este sa descompui bicicleta si s-o vinzi piesa cu piesa. Valoarea cadrului o calculezi la 60% din pretul initial, apoi componentele la 40%. In functie de uzura acestora, procentul poate scadea chiar si pina la 20%. Iar altele nu vor putea fi valorificate : spre exemplu o caseta de pinioane foarte uzata.


In final, ceea ce conteaza cel mai mult este ca bicicleta ta sa se prezinte intr-o forma buna. Important este ca vopseaua cadrului sa fie lipsita de zgarieturi iar componentele cele mai importante sa functioneze in parametrii normali. Evident ca mici zgarieturi, chiar si pe componente sunt in general tolerate. Dezavantaje prezinta cadrele sau componentele care sunt afectate de zgarieturi adanci. Majoritatea acestora sunt construite din aluminiu, care este un metal moale care faciliteaza zgarieturile adanci ce pot aparea in urma coliziunii cu obiecte foarte dure.


Inainte de a-ti vinde bicicleta, poti cere parerea unuia sau mai multor magazine de biciclete. Cel care-ti ofera pretul cel mai bun este evident, castigator.


Ai sfaturi sau experiente cu biciclete vandute? Asteptam mai jos comentariile tale.


Dragos Mitroi

Inițiatorul proiectului FreeRider.ro, are la activ peste 250 de biciclete testate și evaluate în mod obiectiv. Pedalează din 1998 pe mountainbike și din 2009, aproape zilnic, pe site-ul de față.

Vezi comentarii

  • Eu cand mi-am vandut bicicleta veche, un Impact de vreo 5 ani , varza am fost in bazar, si acolo pur si simplu a inceput lumea sa ma intrebe daca o vand. Avea si un numar de concurs , pt ca am fost la un maraton cu cateva sapt inainte , si am vandut bicicleta cu 100% din pretul initial adica 150 lei, dar am primit si oferte de 200 si chiar 250 , dar persoanele respective au zis ca faceau rost de bani saptamana viitoare. Deci, daca aveti numere de pe la competitii puneti-le pe bicicleta , pentru ca impresioneaza!

Stiri Recente

Riders Club anunță concursurile pentru sezonul 2025

Pentru 2025 Riders Club anunță organizarea a 5 concursuri de ciclism cross country și mtb, însă în plus față de…

4 zile in urma

Bryton lansează noul ciclocomputer smart Rider S510

Dacă în februarie 2022, Bryton prezenta un nou model de ciclocomputer, mai precis Rider S500, azi avem lansarea următoarei versiuni,…

o săptămână in urma

Test – bicicletă gravel electrică Van Rysel E-GRVL AF HD

Disciplina gravel devine din ce în ce mai populară, iar producătorii nu se sfiesc să lanseze constant modele noi. Martor…

2 săptămâni in urma